Reklama
Reklama

Letni klasyk, który zawsze się udaje. Zrób placek z truskawkami i rabarbarem

Słodkie, soczyste truskawki i lekko kwaskowaty rabarbar otulone puszystym ciastem - czy to przepis na najlepszy wypiek sezonowy? Naszym zdaniem jak najbardziej. Ten placek jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a zachwyca smakiem. Zrób, póki składniki są tak łatwo dostępne.

Placek z truskawkami i rabarbarem to jeden z najprostszych wypieków z dodatkiem sezonowych owoców. Udaje się niezawodnie. Pamiętaj tylko, by po uzyskaniu puszystej masy jajecznej nie miksować zbyt długo składników.

Placek z truskawkami i rabarbarem - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 3 jajka, 
  • 160 g cukru, 
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego,  
  • 125 ml oleju słonecznikowego,
  • 330 g jogurtu naturalnego,  
  • 320 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na kruszonkę: 

Reklama
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 60 g cukru, 
  • 60 g zimnego masła.

Dodatkowo: 

  • 150 g rabarbaru, 
  • 150 g truskawek, 
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego. 

Placek z truskawkami i rabarbarem - przepis

Ogrzej wszystkie składniki (oprócz masła) do temperatury pokojowej. Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – posiekane). Połącz je, rozcierając palcami (nie zagniataj). Gdy uzyskasz masę o grudkowatej konsystencji, wstaw miskę do lodówki na czas dalszych przygotowań.  

Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. 

Krótko (tylko do połączenia składników) zmiksuj masę jajeczną z jogurtem i olejem.  Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. 

Umyj rabarbar i truskawki. Łodygi rabarbaru pokrój na małe kawałki. Truskawki przekrój na połówki. Połącz w misce i oprósz skrobią ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. 

Natłuść i oprósz bułką tartą formę o wymiarach 25x25 cm. Przełóż do niej ciasto. Na wierzchu rozsyp równomiernie rabarbar z truskawkami. Oprósz cukrem trzcinowym, a następnie kruszonką. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa

Łyżka dziennie i szybko zobaczysz efekty. Normuje cukier, polepsza trawienia, a na skórę działa jak balsam

Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: truskawki | rabarbar