Letni klasyk, który zawsze się udaje. Zrób placek z truskawkami i rabarbarem
Słodkie, soczyste truskawki i lekko kwaskowaty rabarbar otulone puszystym ciastem - czy to przepis na najlepszy wypiek sezonowy? Naszym zdaniem jak najbardziej. Ten placek jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a zachwyca smakiem. Zrób, póki składniki są tak łatwo dostępne.
Placek z truskawkami i rabarbarem to jeden z najprostszych wypieków z dodatkiem sezonowych owoców. Udaje się niezawodnie. Pamiętaj tylko, by po uzyskaniu puszystej masy jajecznej nie miksować zbyt długo składników.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka,
- 160 g cukru,
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego,
- 125 ml oleju słonecznikowego,
- 330 g jogurtu naturalnego,
- 320 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- 60 g zimnego masła.
Dodatkowo:
- 150 g rabarbaru,
- 150 g truskawek,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Ogrzej wszystkie składniki (oprócz masła) do temperatury pokojowej. Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – posiekane). Połącz je, rozcierając palcami (nie zagniataj). Gdy uzyskasz masę o grudkowatej konsystencji, wstaw miskę do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Krótko (tylko do połączenia składników) zmiksuj masę jajeczną z jogurtem i olejem. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
Umyj rabarbar i truskawki. Łodygi rabarbaru pokrój na małe kawałki. Truskawki przekrój na połówki. Połącz w misce i oprósz skrobią ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.
Natłuść i oprósz bułką tartą formę o wymiarach 25x25 cm. Przełóż do niej ciasto. Na wierzchu rozsyp równomiernie rabarbar z truskawkami. Oprósz cukrem trzcinowym, a następnie kruszonką.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa
Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji