Reklama
Reklama

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto

Gdy w sklepie pojawia się rabarbar, to wiele osób od razu myśli o pysznym deserze, który może przygotować. Jedną z ulubionych słodyczy Polaków są pulchne, mięciutkie drożdżówki z rabarbarem. Można je oczywiście kupić w cukierni, ale najlepsze są te domowe. Proste do zrobienia, a wychodzą soczyste i przyjemnie słodko-kwaśne.

Rabarbar to roślina, która pochodzi z Azji. W Europie, wraz z migracjami ludności, pojawił się w XVI wieku. W Polsce zaczęto go uprawiać dopiero w XIX wieku. Ma bardzo charakterystyczny wygląd, dzięki któremu trudno go pomylić. Rabarbar tworzy duże blaszki liściowe umieszczone na długich i grubszych ogonkach liściowych. Właśnie te ogonki (potocznie zwane łodyżkami) są jadalne. Mogą przybierać czerwoną, różową lub zieloną barwę. Są kwaśne i cierpkie w smaku. Mimo to wspaniale smakują w wielu potrawach.

Rabarbar nie tylko do ciasta

Rabarbar najczęściej trafia do słodkich ciast i jest używany w kuchni jak większość owoców. Nie każdy wie jednak, że tak naprawdę rabarbar jest warzywem. Choć od lat pojawiał się na polskich stołach, to dziś jego popularność wcale nie słabnie. Dawniej babcie i mamy szykowały przepyszny kompot z rabarbaru albo drożdżowy placek z rabarbarem

Reklama

Współcześnie, gdy dużą sympatią cieszy się kuchnia sezonowa, szał na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu. Można go kupić w warzywniaku czy supermarkecie przez cały maj, aż do końca czerwca. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejszy jest ten zebrany od połowy maja do połowy czerwca. Dziś używa się rabarbaru nie tylko do ciasta - dużo chętniej przyrządza się z niego mus lub dodaje go do racuchów, knedli, a nawet dań z rybami.

Rabarbar jest niskokaloryczny (w 100 gramach ma tylko 21 kcal) i ma niski indeks glikemiczny (IG=15). Do tego zawiera witaminy A, C i E i jest źródłem m.in. potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Nie brakuje w nim także błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Dzięki takim wartościom odżywczym warzywo wpływa na prawidłowe trawienie, wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. 

Przeczytaj też: Najlepsze przepisy na placek z rabarbarem - drożdżowe, sernikobrownie, prosty placek

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem - przepis

Choć w internecie najwięcej jest przepisów na placek z tym warzywem, to dużo osób marzy o puszystych drożdżówkach z rabarbarem. Proste do zrobienia, wyrośnięte, miękkie, wilgotne i przyjemnie słodko-kwaśne - takie są wiosenne bułeczki. Z poniższej receptury wychodzi ok. 12 sztuk. Jeśli lubisz kwaskowate desery, do rabarbaru nie dodawaj cukru. Jeśli wolisz zbalansowaną przekąskę, postępuj według wskazówek z przepisu. Niech nie przestraszy cię lista składników czy długi opis przygotowania - drożdżówki są naprawdę łatwe do zrobienia. Wypróbuj i poczęstuj całą rodzinę - bliscy będą zachwyceni.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • łyżka mąki pszennej tortowej (ok. 10 g),
  • łyżka cukru (ok. 13 g),
  • 250 ml letniego mleka 2%.

Ciasto:

  • 100 g masła 82%,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 70 g masła 82%,
  • 60 g cukru,
  • 110 g mąki pszennej tortowej.

Pozostałe:

  • 250 g rabarbaru (oczyszczonego, pokrojonego w małą kostkę),
  • kopiata łyżka cukru (ok. 15 g),
  • jajko.

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj zaczyn drożdżowy. Do miski wkrusz drożdże, dodaj po łyżce mąki i cukru. Zalej letnim mlekiem i wymieszaj do połączenia. Przykryj płócienną ściereczką kuchenną i odstaw na ok. 10-15 minut, aby zaczyn nieco wyrósł.

W małym rondelku rozpuść 100 g masła. Odstaw, żeby nieco ostygło. 

W międzyczasie zabierz się za robienie ciasta. Do misy wsyp cukier, wbij jajka (pamiętaj, żeby wcześniej ogrzać je do temperatury pokojowej), mąkę tortową i szczyptę soli. Na końcu dodaj zaczyn drożdżowy, który powinien podwoić lub nawet potroić swoją objętość. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem. 

Gdy ciasto zacznie się formować i lepić, dolewaj powoli ostudzone, rozpuszczone masło. Następnie wyrabiaj ciasto jeszcze ok. 10 minut. Gotowe powinno być miękkie i lekko kleić się do dłoni. Uformuj z niego kulę i przełóż z powrotem do miski. Przykryj naczynie ściereczką kuchenną i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce.

Przygotuj kruszonkę. Do miski dodaj pokrojone w kostkę masło, wsyp cukier i mąkę. Palcami wyrabiaj i ucieraj, aż do połączenia składników i powstania grudek ciasta. Przykryj miseczkę i włóż kruszonkę do lodówki.

Oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar przełóż do miski. Zasyp łyżką cukru i dokładnie przemieszaj (jeśli lubicie kwaśne drożdżówki, pomińcie dodawanie cukru). Odstaw na później. 

Wyrośnięte ciasto wyjmij z misy i uformuj w kulę. Podziel na 12 równych części (po ok. 90 g), każdą kulaj. Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia i ułóż kulki ciasta w równych odstępach. Dno szklanki zanurz w mące, a następnie dociskaj każdy kawałek ciasta, żeby nieco go spłaszczyć. 

Jajko wbij do miseczki i roztrzep. Posmaruj masą jajeczną każdą drożdżówkę z wierzchu (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka). Na środku - w miejscu wgłębienia po szklance - ułóż rabarbar i lekko wciśnij go w drożdżówki. Posyp jeszcze schłodzoną kruszonką. Przykryj bułeczki ściereczką kuchenną na ok. 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. 

Włóż blachę do gorącego piekarnika na ok. 15-20 minut (sprawdź, czy nie przypiekają się za bardzo). Drożdżówki z rabarbarem zajadaj po wystudzeniu, możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem lub lukrem, jeśli lubisz słodkie przekąski.

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @Kulinarne przygody

Zobacz też:

Pieczona feta z warzywami. Idealny dodatek do ziemniaków i mięs z grilla

Proteinowa sałatka dla aktywnych. Zaspokaja głód i dodaje energii na długo

Najlepsza marynata do kurczaka. Mięso rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | bułki