Reklama
Reklama

Zaserwowałam rodzinie, zjedli do ostatniego okruszka. To mój nowy obiadowy hit

Chcesz odkryć placki ziemniaczane na nowo? Z tego przepisu zrobisz ich wyjątkową wersję, która robi wrażenie już podczas podania. Między dwoma plackami znajdziesz soczystego i aromatycznego kurczaka. Dodatki przypominają z kolei hamburgera. Przygotuj placki ziemniaczane z kurczakiem jako pełne danie na obiad albo ciepłą kolację.

Klasyczne placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Teraz chętnie robię je w innej wersji - z soczystym kurczakiem, serem i warzywami mogą być pełnowartościowym obiadem o niezwykłej głębi smaku. Od kiedy spróbowałam raz, robię je regularnie.

Placki ziemniaczane z kurczakiem - lista składników

Placki: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 1 jajko, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej, 
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia. 

Kurczak: 

Reklama
  • 300 g filetów z kurczaka, 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego, 
  • ¼ szklanki czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych), 
  • 1 ząbek czosnku,  
  • ¼ szklanki wody. 

Dodatki: 

  • mały jogurt naturalny, 
  • 4-5 plastrów sera żółtego,  
  • 2 pomidory, 
  • 3 ogórki kiszone. 

Placki ziemniaczane z kurczakiem - przepis

Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj pierś z kurczaka, osusz, przetnij wzdłuż na cieńsze filety i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i podsmaż kurczaka przez 2–3 minuty z każdej strony. Dodaj przeciśnięty czosnek, miód oraz porzeczki. Wlej ¼ szklanki wody i duś całość przez kilka minut aż powstanie lekko gęsty, ciemny sos, który oblepi mięso. Odstaw. 

Przygotuj dodatki. Pomidory pokrój w plastry, a ogórki kiszone odsącz i posiekaj w półplasterki. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Odciśnij nadmiar soku z masy ziemniaczanej. Dodaj jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie. Na dobrze rozgrzanym oleju smaż niewielkie placki z obu stron na złoty kolor. Zadbaj o to, aby była ich parzysta liczba. Odsącz je na papierowym ręczniku. 

Na talerzu ułóż po jednym placku ziemniaczanym, nałóż po łyżce jogurtu naturalnego. Wyłóż pomidory, przygotowanego kurczaka, ser i ogórki. Przykryj drugą porcją placków ziemniaczanych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na carbonarę przywiozłam z Włoch. Sos wychodzi kremowy i się nie warzy

Najbardziej czekoladowy sernik. Wchodzi pyszny i bardzo kremowy

Soczysty kurczak z wyrazistym farszem. Mięso zanurzone jest w pysznym sosie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane