Malinowe ciasto na herbatnikach. Idealny deser na wiosnę
Desery bez pieczenia sprawdzają się doskonale, kiedy na dworze robi się coraz cieplej. Intensywnie malinowa Królowa sezonu to ciasto, które gdy tylko pojawi się na stole, znika z talerzy w kilka minut. Spód z herbatników, delikatny krem i galaretka z dużą porcją malin to gwarantowany przepis na sukces.
Wiosną najlepiej sprawdzają się orzeźwiające, owocowe desery. Tym razem przedstawimy ci przepis na ciasto Królowa sezonu. Podstawą jest prosty krem z serka mascarpone i wysokoprocentowej śmietanki, który dzięki dodatkowi galaretki cytrynowej wychodzi stabilny. W tym przepisie nie musisz piec spodu, ponieważ zrobisz go z herbatników. Na wierzchu deseru znajdziesz natomiast galaretkę z dodatkiem malin, możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych. Takie ciasto sprawdzi się na co dzień jako podwieczorek do popołudniowej kawy, jak i na wszystkie specjalne okazje, na pewno wszystkim posmakuje.
Sprawdź także: Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się forma o wielkości 36 × 24 cm.
Składniki na krem:
- 500 g śmietanki 30 proc.,
- 500 g serka mascarpone,
- 30 g cukru pudru,
- 200 ml wrzątku,
- 1 galaretka cytrynowa.
Do przełożenia:
- 250 g herbatników kakaowych.
Wierzch:
- 400 g malin świeżych albo mrożonych,
- 650 ml wrzątku,
- 2 galaretki malinowe.
W 200 ml wrzątku rozpuść dokładnie galaretkę cytrynową. Odstaw do przestudzenia, aby była lekko ciepła, ale wciąż płynna. W dużej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia składników. Cały czas miksując na wolnych obrotach, wlej przestudzoną galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Krem powinien być gładki i puszysty.
W 650 ml wrzątku rozpuść 2 galaretki malinowe. Odstaw do przestudzenia. Gdy zacznie lekko tężeć, wymieszaj z malinami.
Na dnie formy o wielkości 36 × 24 cm ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wyłóż połowę kremu, wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż pozostałą część kremu i ponownie wyrównaj.
Na wierzch delikatnie wyłóż galaretkę malinową z owocami, rozprowadzając ją równomiernie po powierzchni.
Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc, aby krem stężał, a galaretka całkowicie zastygła.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste muffiny z przepisu mojej babci. Są miękkie jak puch nawet przez kilka dni
Obłędnie kremowy, z pomarańczową nutką - sernik jak z najlepszej cukierni. Doceni nawet teściowa
Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok