Marynowane śledzie wigilijne. Delikatna przekąska lub baza do sałatek
Przepisów na śledzie na święta jest naprawdę wiele i czasem trudno się zdecydować na jeden z nich. My polecamy recepturę na ryby, które mogą być bazą do dalszych przekąsek. Wypróbuj marynowane śledzie wigilijne, które - mimo licznych przypraw - wychodzą bardzo delikatne.
Marynowane śledzie wigilijne to świetna baza do sałatek śledziowych. Tak przygotowane filety mogą też stać się podstawą do śledzi w śmietanie lub w oleju z dowolnie wybranymi dodatkami. Wbrew pozorom wcale nie są kwaśne ani ostre - stają się delikatne, wyraziste w smaku. Są smaczne, nawet bez dalszej obróbki. Śledzie w occie winnym możesz przygotować na tydzień czy dwa przed świętami - wytrzymają tyle czasu w lodówce, nabierając kruchości i aromatu.
Składniki:
- około 500 g płatów śledziowych (z solanki),
- 400 ml wody (+ do moczenia śledzi),
- 2-3 cebule,
- łyżka cukru,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego,
- 80 ml octu winnego,
- 125 ml oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie. Wymieniaj wodę co pół godziny - do chwili, aż śledzie uzyskają pożądany smak. Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki (wedle uznania).
Pokrój drobno cebule. Zagotuj w rondelku wodę z cukrem, gorczycą, listkami laurowymi i zielem angielskim.
Przełóż cebule do gotującej się wody. Gotuj 2-3 minuty. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej do zalewy ocet. Dodaj też lekko rozdrobnione w moździerzu ziarna pieprzu. Gotuj jeszcze przez chwilę. Przestudź zalewę.
Ułóż kawałki śledzi w słoikach (1 dużym lub 2-3 mniejszych), przekładając je cebulą. Całość zalej zalewą. Na wierzch wlej oliwę z oliwek. Zakręć słoiki i wstaw do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie
Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze
Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad