Reklama
Reklama

Marynowane śledzie wigilijne. Delikatna przekąska lub baza do sałatek

Przepisów na śledzie na święta jest naprawdę wiele i czasem trudno się zdecydować na jeden z nich. My polecamy recepturę na ryby, które mogą być bazą do dalszych przekąsek. Wypróbuj marynowane śledzie wigilijne, które - mimo licznych przypraw - wychodzą bardzo delikatne.

Jakie śledzie na wigilię?

Marynowane śledzie wigilijne to świetna baza do sałatek śledziowych. Tak przygotowane filety mogą też stać się podstawą do śledzi w śmietanie lub w oleju z dowolnie wybranymi dodatkami. Wbrew pozorom wcale nie są kwaśne ani ostre - stają się delikatne, wyraziste w smaku. Są smaczne, nawet bez dalszej obróbki. Śledzie w occie winnym możesz przygotować na tydzień czy dwa przed świętami - wytrzymają tyle czasu w lodówce, nabierając kruchości i aromatu. 

Marynowane śledzie wigilijne - przepis

Składniki:

  • około 500 g płatów śledziowych (z solanki), 
  • 400 ml wody (+ do moczenia śledzi), 
  • 2-3 cebule, 
  • łyżka cukru, 
  • łyżeczka ziaren gorczycy, 
  • 2 listki laurowe, 
  • 6 ziaren ziela angielskiego, 
  • łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego, 
  • 80 ml octu winnego, 
  • 125 ml oliwy z oliwek. 

Sposób wykonania:

Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie. Wymieniaj wodę co pół godziny - do chwili, aż śledzie uzyskają pożądany smak. Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki (wedle uznania). 

Pokrój drobno cebule. Zagotuj w rondelku wodę z cukrem, gorczycą, listkami laurowymi i zielem angielskim.

Przełóż cebule do gotującej się wody. Gotuj 2-3 minuty. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej do zalewy ocet. Dodaj też lekko rozdrobnione w moździerzu ziarna pieprzu. Gotuj jeszcze przez chwilę. Przestudź zalewę. 

Ułóż kawałki śledzi w słoikach (1 dużym lub 2-3 mniejszych), przekładając je cebulą. Całość zalej zalewą. Na wierzch wlej oliwę z oliwek. Zakręć słoiki i wstaw do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

​Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śledzie | Boże Narodzenie | przyprawy | ryby