Reklama
Reklama

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

Lubisz połączenie ciasta francuskiego oraz kremu na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone? Jeśli tak, ciasto Figlarka idealnie wpisze się w twoje gusta. Jeśli obawiasz się, że deser może być zbyt mdły, nic bardziej mylnego. W przepisie znalazły się także borówki amerykańskie, które doskonale przełamią słodki smak.

Ciasto Figlarka jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Prezentuje się pięknie i potrafi spłatać figla ukrytą borówką czy kremem pod chrupiącą pierzynką. 

 Sprawdź także: Puszyste ciasto z wiśniami podbije twoje kubki smakowe. Sekretem jest jeden składnik

Przepis na ciasto Figlarka 

Przygotowanie ciasta Figlarka jest banalnie proste, przede wszystkim ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego, co znacznie usprawnia pracę. 

Składniki: 

  • 2 duże arkusze ciasta francuskiego, 
  • 50 g mleka skondensowanego,
  • 25 ml śmietanki 36 proc.

Wypełnienie: 

  • 500 ml śmietanki 36 proc., 
  • 100 g mascarpone,
  • 4 łyżki mleka skondensowanego,
  • 1 garść borówek amerykańskich.

 Jak zrobić ciasto Figlarka? 

Ciasto francuskie rozłóż na płasko i przekrój każdy blat na 3 równe części. Przełóż je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów między nimi ok. 2 cm. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij ciasto z pieca. Cztery kawałki odłóż na bok, a dwa zgnieć w palcach na duże okruchy. Odstaw. 

W małej miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę z mlekiem skondensowanym. Mieszanką posmaruj cztery całe blaty ciasta za pomocą silikonowego pędzelka. Odstaw do wchłonięcia płynu. 

Przygotuj wypełnienie. Śmietankę ubij na sztywno, w połowie dodając mleko skondensowane, a pod koniec mascarpone. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

Złóż ciasto. Weź jeden z kawałków ciasta i posmaruj go bardzo cienką warstwą kremu. W kilku miejscach rozrzuć 1/3 borówek. Przykryj drugim blatem. Powtarzaj czynność do momentu przykrycia całości czwartym blatem ciasta. 

Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego, ale możesz także nabierać go łyżką. Na wierzchu ciasta formuj 8-10 kulek kremu w równych odległościach od siebie. Pokryj je odłożonymi wcześniej okruchami ciasta francuskiego, delikatnie dociskając, by ukryć krem. 

Ciasto Figlarka wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta