Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka
Lubisz połączenie ciasta francuskiego oraz kremu na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone? Jeśli tak, ciasto Figlarka idealnie wpisze się w twoje gusta. Jeśli obawiasz się, że deser może być zbyt mdły, nic bardziej mylnego. W przepisie znalazły się także borówki amerykańskie, które doskonale przełamią słodki smak.
Ciasto Figlarka jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Prezentuje się pięknie i potrafi spłatać figla ukrytą borówką czy kremem pod chrupiącą pierzynką.
Sprawdź także: Puszyste ciasto z wiśniami podbije twoje kubki smakowe. Sekretem jest jeden składnik
Przygotowanie ciasta Figlarka jest banalnie proste, przede wszystkim ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego, co znacznie usprawnia pracę.
Składniki:
- 2 duże arkusze ciasta francuskiego,
- 50 g mleka skondensowanego,
- 25 ml śmietanki 36 proc.
Wypełnienie:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 100 g mascarpone,
- 4 łyżki mleka skondensowanego,
- 1 garść borówek amerykańskich.
Ciasto francuskie rozłóż na płasko i przekrój każdy blat na 3 równe części. Przełóż je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów między nimi ok. 2 cm. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij ciasto z pieca. Cztery kawałki odłóż na bok, a dwa zgnieć w palcach na duże okruchy. Odstaw.
W małej miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę z mlekiem skondensowanym. Mieszanką posmaruj cztery całe blaty ciasta za pomocą silikonowego pędzelka. Odstaw do wchłonięcia płynu.
Przygotuj wypełnienie. Śmietankę ubij na sztywno, w połowie dodając mleko skondensowane, a pod koniec mascarpone. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Złóż ciasto. Weź jeden z kawałków ciasta i posmaruj go bardzo cienką warstwą kremu. W kilku miejscach rozrzuć 1/3 borówek. Przykryj drugim blatem. Powtarzaj czynność do momentu przykrycia całości czwartym blatem ciasta.
Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego, ale możesz także nabierać go łyżką. Na wierzchu ciasta formuj 8-10 kulek kremu w równych odległościach od siebie. Pokryj je odłożonymi wcześniej okruchami ciasta francuskiego, delikatnie dociskając, by ukryć krem.
Ciasto Figlarka wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej