Puszyste ciasto z wiśniami podbije twoje kubki smakowe. Sekretem jest jeden składnik
Lubisz, kiedy w cieście pojawiają się kwaśne owoce, a jednocześnie nie obawiasz się dodać do niego procentów? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto Kardynał. Dzięki dodatkowi maślanki będzie delikatne i puszyste, do wiśni dodaj nieco rumu, dzięki czemu nabiorą niepowtarzalnego charakteru. Zwieńczeniem wypieku będzie chrupiąca maślana kruszonka.
Ciasto Kardynał to mocno rumowe ciasto z wiśniami i niezwykle pysznym spodem z karmelizowanym cukrem trzcinowym. Góra rozpływa się w ustach, a dół dostarcza przyjemnej chrupkości.
Sprawdź także: Delikatne, jogurtowe, ze śliwkami... W weekend zrób pyszne ciasto Przekupki
Przygotowanie ciasta Kardynał się składa z kilku etapów. Do masy na ciasto dodaj rum i skórkę pomarańczową, będzie bardziej aromatyczne. Wiśnie pozbawione pestek zalej rumem. Do zrobienia kruszonki potrzebujesz natomiast tylko trzech składników, mąki, zimnego masła i cukru. Ciasto Kardynał udekoruj cukrem pudrem i płatkami czekolady. Do wykonania przepisu przygotuj formę o wymiarach 22x32 cm.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 ml maślanki,
- 240 g masła,
- 150 g cukru,
- 150 g brązowego cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki rumu,
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej.
Wiśnie:
- 200 g drylowanych wiśni,
- 100 ml rumu.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g zimnego masła.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania,
- płatki czekoladowe po posypania,
- 50 g cukru trzcinowego do posypania formy,
- masło do posmarowania formy.
Kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta namocz wiśnie w rumie. Tuż przed pracą odsącz je i odłóż na papierowe ręczniki.
Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 22x32 cm. Wysmaruj ją dokładnie masłem, a następnie rozłóż papier do pieczenia. Ten także posmaruj masłem i równomiernie rozsyp cukier trzcinowy. Odstaw blachę na później.
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. Dołóż ekstrakt waniliowy. Do masła dodaj przesiane: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Delikatnie mieszając, dodając stopniowo maślankę i rum. Konsystencja ciasta powinna być gładka i jednolita. Wlej ciasto do wcześniej przygotowanej formy, nie rozprowadzając go zbyt mocno łyżką po dnie, by nie przesunąć warstwy cukru. Na wierzchu rozsyp równomiernie odsączone już wiśnie.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Dodaj drobno posiekane, zimne masło. Rozetrzyj całość w palcach do uzyskania konsystencji kruszonki. Rozsyp kruszonkę na wierzchu ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza na dolną półkę i piecz je przez 20 minut. Następnie szybko przenieś je na górną półkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 12-15 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto Kardynał podawaj posypane cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?