Puszyste ciasto z wiśniami podbije twoje kubki smakowe. Sekretem jest jeden składnik
Lubisz, kiedy w cieście pojawiają się kwaśne owoce, a jednocześnie nie obawiasz się dodać do niego procentów? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto Kardynał. Dzięki dodatkowi maślanki będzie delikatne i puszyste, do wiśni dodaj nieco rumu, dzięki czemu nabiorą niepowtarzalnego charakteru. Zwieńczeniem wypieku będzie chrupiąca maślana kruszonka.
Ciasto Kardynał to mocno rumowe ciasto z wiśniami i niezwykle pysznym spodem z karmelizowanym cukrem trzcinowym. Góra rozpływa się w ustach, a dół dostarcza przyjemnej chrupkości.
Sprawdź także: Delikatne, jogurtowe, ze śliwkami... W weekend zrób pyszne ciasto Przekupki
Przygotowanie ciasta Kardynał się składa z kilku etapów. Do masy na ciasto dodaj rum i skórkę pomarańczową, będzie bardziej aromatyczne. Wiśnie pozbawione pestek zalej rumem. Do zrobienia kruszonki potrzebujesz natomiast tylko trzech składników, mąki, zimnego masła i cukru. Ciasto Kardynał udekoruj cukrem pudrem i płatkami czekolady. Do wykonania przepisu przygotuj formę o wymiarach 22x32 cm.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 ml maślanki,
- 240 g masła,
- 150 g cukru,
- 150 g brązowego cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki rumu,
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej.
Wiśnie:
- 200 g drylowanych wiśni,
- 100 ml rumu.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g zimnego masła.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania,
- płatki czekoladowe po posypania,
- 50 g cukru trzcinowego do posypania formy,
- masło do posmarowania formy.
Kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta namocz wiśnie w rumie. Tuż przed pracą odsącz je i odłóż na papierowe ręczniki.
Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 22x32 cm. Wysmaruj ją dokładnie masłem, a następnie rozłóż papier do pieczenia. Ten także posmaruj masłem i równomiernie rozsyp cukier trzcinowy. Odstaw blachę na później.
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. Dołóż ekstrakt waniliowy. Do masła dodaj przesiane: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Delikatnie mieszając, dodając stopniowo maślankę i rum. Konsystencja ciasta powinna być gładka i jednolita. Wlej ciasto do wcześniej przygotowanej formy, nie rozprowadzając go zbyt mocno łyżką po dnie, by nie przesunąć warstwy cukru. Na wierzchu rozsyp równomiernie odsączone już wiśnie.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Dodaj drobno posiekane, zimne masło. Rozetrzyj całość w palcach do uzyskania konsystencji kruszonki. Rozsyp kruszonkę na wierzchu ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza na dolną półkę i piecz je przez 20 minut. Następnie szybko przenieś je na górną półkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 12-15 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto Kardynał podawaj posypane cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji