Reklama
Reklama

Puszyste ciasto z wiśniami podbije twoje kubki smakowe. Sekretem jest jeden składnik

Lubisz, kiedy w cieście pojawiają się kwaśne owoce, a jednocześnie nie obawiasz się dodać do niego procentów? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto Kardynał. Dzięki dodatkowi maślanki będzie delikatne i puszyste, do wiśni dodaj nieco rumu, dzięki czemu nabiorą niepowtarzalnego charakteru. Zwieńczeniem wypieku będzie chrupiąca maślana kruszonka.

Ciasto Kardynał to mocno rumowe ciasto z wiśniami i niezwykle pysznym spodem z karmelizowanym cukrem trzcinowym. Góra rozpływa się w ustach, a dół dostarcza przyjemnej chrupkości. 

Sprawdź także: Delikatne, jogurtowe, ze śliwkami... W weekend zrób pyszne ciasto Przekupki

 Przepis na ciasto Kardynał 

Przygotowanie ciasta Kardynał się składa z kilku etapów. Do masy na ciasto dodaj rum i skórkę pomarańczową, będzie bardziej aromatyczne. Wiśnie pozbawione pestek zalej rumem. Do zrobienia kruszonki potrzebujesz natomiast tylko trzech składników, mąki, zimnego masła i cukru. Ciasto Kardynał udekoruj cukrem pudrem i płatkami czekolady. Do wykonania przepisu przygotuj formę o wymiarach 22x32 cm. 

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 250 ml maślanki, 
  • 240 g masła, 
  • 150 g cukru, 
  • 150 g brązowego cukru,
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżki rumu, 
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej.

Wiśnie: 

  • 200 g drylowanych wiśni,
  • 100 ml rumu.

Kruszonka: 

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g zimnego masła.

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania, 
  • płatki czekoladowe po posypania, 
  • 50 g cukru trzcinowego do posypania formy, 
  • masło do posmarowania formy.

 Jak zrobić ciasto Kardynał?

Kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta namocz wiśnie w rumie. Tuż przed pracą odsącz je i odłóż na papierowe ręczniki. 

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 22x32 cm. Wysmaruj ją dokładnie masłem, a następnie rozłóż papier do pieczenia. Ten także posmaruj masłem i równomiernie rozsyp cukier trzcinowy. Odstaw blachę na później. 

W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. Dołóż ekstrakt waniliowy. Do masła dodaj przesiane: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Delikatnie mieszając, dodając stopniowo maślankę i rum. Konsystencja ciasta powinna być gładka i jednolita. Wlej ciasto do wcześniej przygotowanej formy, nie rozprowadzając go zbyt mocno łyżką po dnie, by nie przesunąć warstwy cukru. Na wierzchu rozsyp równomiernie odsączone już wiśnie. 

Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Dodaj drobno posiekane, zimne masło. Rozetrzyj całość w palcach do uzyskania konsystencji kruszonki. Rozsyp kruszonkę na wierzchu ciasta. 

Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza na dolną półkę i piecz je przez 20 minut. Następnie szybko przenieś je na górną półkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 12-15 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto Kardynał podawaj posypane cukrem pudrem. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta