Reklama
Reklama

Meksykańskie Rolki wypchane po brzegi. Idealne na obiad, lunch do pracy lub kolację

Kuchnia meksykańska to przede wszystkim przeróżne dania z mięsem mielonym, ryżem, a także potrawy zawinięte w pszenne lub kukurydziane tortille. W poniższym artykule znajdziesz wariację na temat burrito, zdradzimy ci, jak przygotować Meksykańskie Rolki. To sycące danie, pełne przeróżnych smaków, tekstur, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Wychodzi obłędnie pyszne.

Meksykańskie Rolki to danie, które możesz zrobić nie tylko na rodzinny obiad. Świetnie sprawdzi się także na wynos, jako zdrowy i pełnowartościowy lunch do szkoły lub pracy. W pszennym placku oprócz ryżu i mięsa znajdziesz prawdziwą bombę smaku, którą zapewniają przyprawy: chili, słodka papryka, kmin rzymski i kolendra. Do tego chrupiące warzywa i orzeźwiająca limonka. Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. 

Sprawdź także: To prawdziwy rarytas wśród jabłkowych przetworów. Jesienią zrób Kawior Jabłkowy

Przepis na Meksykańskie Rolki 

W przepisie użyte zostało wieprzowe mięso mielone, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wymienić je na drobno pokrojonego kurczaka. Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, postaw na pokruszone tofu z przyprawami, również będzie smakować genialnie. Do zrobienia Meksykańskich Rolek, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 6 placków tortilli pszennych, 
  • 100 g ryżu białego długoziarnistego, 
  • 300-400 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • puszka pomidorów krojonych, 
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • mała puszka kukurydzy, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej chili, 
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 
  • odrobina kminu rzymskiego, 
  • sałata rzymska, 
  • kilka listków kolendry, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 płaska łyżeczka cukru, 
  • 1 limonka, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić Meksykańskie Rolki? 

Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Odsącz go.  

Następnie posiekaj drobno cebulę i obrany czosnek. Przy okazji pokrój paprykę czerwoną, usuwając gniazda nasienne. Zeszklij cebulę z czosnkiem na oleju rzepakowym na patelni. Dodaj mięso wieprzowe, posól je i popieprz i smaż tak długo aż nie będzie już surowe. Wrzuć paprykę i wlej zawartość puszki pomidorów krojonych. Czas doprawić danie papryką mieloną ostrą i słodką oraz kminem. Jeśli trzeba, posól i popieprz. Dodaj fasolę i kukurydzę, duś przez około 30 minut. 

Umytą i osuszoną sałatę rzymską porwij w rękach. Posiekaj kolendrę i połącz ją z sałatą. Dopraw cukrem i oliwą. Wymieszaj. 

Na placku tortilli układaj kolejno: porcję ryżu, mięso z farszem, sałatę z kolendrą. Całość delikatnie skrop sokiem z limonki. Zawiń, zaczynając od spodu, a potem boków. Po zwinięciu umieść Meksykańskie Rolki w opiekaczu do kanapek albo podsmaż na suchej patelni.  

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe