Meksykańskie Rolki wypchane po brzegi. Idealne na obiad, lunch do pracy lub kolację
Kuchnia meksykańska to przede wszystkim przeróżne dania z mięsem mielonym, ryżem, a także potrawy zawinięte w pszenne lub kukurydziane tortille. W poniższym artykule znajdziesz wariację na temat burrito, zdradzimy ci, jak przygotować Meksykańskie Rolki. To sycące danie, pełne przeróżnych smaków, tekstur, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Wychodzi obłędnie pyszne.
Meksykańskie Rolki to danie, które możesz zrobić nie tylko na rodzinny obiad. Świetnie sprawdzi się także na wynos, jako zdrowy i pełnowartościowy lunch do szkoły lub pracy. W pszennym placku oprócz ryżu i mięsa znajdziesz prawdziwą bombę smaku, którą zapewniają przyprawy: chili, słodka papryka, kmin rzymski i kolendra. Do tego chrupiące warzywa i orzeźwiająca limonka. Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.
Sprawdź także: To prawdziwy rarytas wśród jabłkowych przetworów. Jesienią zrób Kawior Jabłkowy
W przepisie użyte zostało wieprzowe mięso mielone, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wymienić je na drobno pokrojonego kurczaka. Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, postaw na pokruszone tofu z przyprawami, również będzie smakować genialnie. Do zrobienia Meksykańskich Rolek, będziesz potrzebować następujących składników:
- 6 placków tortilli pszennych,
- 100 g ryżu białego długoziarnistego,
- 300-400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- puszka pomidorów krojonych,
- 200 g czerwonej fasoli z puszki,
- mała puszka kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka papryki mielonej chili,
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- odrobina kminu rzymskiego,
- sałata rzymska,
- kilka listków kolendry,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 limonka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Odsącz go.
Następnie posiekaj drobno cebulę i obrany czosnek. Przy okazji pokrój paprykę czerwoną, usuwając gniazda nasienne. Zeszklij cebulę z czosnkiem na oleju rzepakowym na patelni. Dodaj mięso wieprzowe, posól je i popieprz i smaż tak długo aż nie będzie już surowe. Wrzuć paprykę i wlej zawartość puszki pomidorów krojonych. Czas doprawić danie papryką mieloną ostrą i słodką oraz kminem. Jeśli trzeba, posól i popieprz. Dodaj fasolę i kukurydzę, duś przez około 30 minut.
Umytą i osuszoną sałatę rzymską porwij w rękach. Posiekaj kolendrę i połącz ją z sałatą. Dopraw cukrem i oliwą. Wymieszaj.
Na placku tortilli układaj kolejno: porcję ryżu, mięso z farszem, sałatę z kolendrą. Całość delikatnie skrop sokiem z limonki. Zawiń, zaczynając od spodu, a potem boków. Po zwinięciu umieść Meksykańskie Rolki w opiekaczu do kanapek albo podsmaż na suchej patelni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni