Reklama
Reklama

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Jeżeli chcesz zrobić wilgotne, puszyste i delikatne ciasto, koniecznie spróbuj przyrządzić je na bazie maślanki. Składnik ten nada wypiekowi porządnej konsystencji. Sen Emeryta to ciasto, w którym znajdziesz kwaśne owoce. W przepisie użyto śliwek oraz porzeczek, jednak równie dobrze możesz zastąpić je innymi ulubionymi owocami, które masz w kuchni lub użyć samych śliwek.

Sen Emeryta przeniesie ciebie i bliskich w świat prostych, klasycznych, a także pysznych wypieków. W tym cieście dodatek maślanki dodaje mu puszystości, lekko kwaśne śliwki przełamują słodycz, a kruszonka przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Zabawna nazwa sugeruje, że ciasto przeznaczone jest dla seniorów, jednak bez obaw, gdy postawisz je na stole, z pewnością zajadać nim będzie się cała rodzina. 

Sprawdź także: Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty

Przepis na sen emeryta

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, zaopatrz się w formę o wymiarach 32 x 22 cm. Jeśli chcesz, aby ciasto wyszło doskonale, koniecznie zadbać o to, aby śliwki układać skórkę do ciasta. Zabezpieczy to wypiek przed wyciekaniem soku, a tym samym przed zakalcem. 

Składniki na ciasto: 

  • 420 g mąki pszennej, 
  • 200 ml maślanki, 
  • 160 g cukru, 
  • 80 ml oleju, 
  • 3 jajka, 
  • 1 opakowanie cukru z wanilią, 
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 300 g śliwek, 
  • 100 g czerwonych porzeczek, 
  • tłuszcz do wysmarowania formy. 

Kruszonka: 

  • 80 g mąki pszennej, 
  • 60 g cukru, 
  • 60 g masła.

Jak zrobić ciasto Sen Emeryta?

Śliwki i czerwone porzeczki umyj, osusz i oczyść. Składniki na kruszonkę wymieszaj dokładnie. Jajka umieść w wysokim naczyniu, dodaj obydwa cukry i ucieraj na gładką masę. Wlej maślankę i miksuj dalej na niskich obrotach, a następnie tak samo zrób z olejem. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj ją w powstałą masę i zmiksuj krótko aż do połączenia składników.  

Przełóż ciasto do formy o wymiarach ok. 32 × 22 cm wysmarowanej tłuszczem. Obficie wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Piecz około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  

Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta