Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta
Jeżeli chcesz zrobić wilgotne, puszyste i delikatne ciasto, koniecznie spróbuj przyrządzić je na bazie maślanki. Składnik ten nada wypiekowi porządnej konsystencji. Sen Emeryta to ciasto, w którym znajdziesz kwaśne owoce. W przepisie użyto śliwek oraz porzeczek, jednak równie dobrze możesz zastąpić je innymi ulubionymi owocami, które masz w kuchni lub użyć samych śliwek.
Sen Emeryta przeniesie ciebie i bliskich w świat prostych, klasycznych, a także pysznych wypieków. W tym cieście dodatek maślanki dodaje mu puszystości, lekko kwaśne śliwki przełamują słodycz, a kruszonka przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Zabawna nazwa sugeruje, że ciasto przeznaczone jest dla seniorów, jednak bez obaw, gdy postawisz je na stole, z pewnością zajadać nim będzie się cała rodzina.
Sprawdź także: Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, zaopatrz się w formę o wymiarach 32 x 22 cm. Jeśli chcesz, aby ciasto wyszło doskonale, koniecznie zadbać o to, aby śliwki układać skórkę do ciasta. Zabezpieczy to wypiek przed wyciekaniem soku, a tym samym przed zakalcem.
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki pszennej,
- 200 ml maślanki,
- 160 g cukru,
- 80 ml oleju,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g śliwek,
- 100 g czerwonych porzeczek,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- 60 g masła.
Śliwki i czerwone porzeczki umyj, osusz i oczyść. Składniki na kruszonkę wymieszaj dokładnie. Jajka umieść w wysokim naczyniu, dodaj obydwa cukry i ucieraj na gładką masę. Wlej maślankę i miksuj dalej na niskich obrotach, a następnie tak samo zrób z olejem. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj ją w powstałą masę i zmiksuj krótko aż do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy o wymiarach ok. 32 × 22 cm wysmarowanej tłuszczem. Obficie wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Piecz około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie