Reklama
Reklama

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Jeżeli chcesz zrobić wilgotne, puszyste i delikatne ciasto, koniecznie spróbuj przyrządzić je na bazie maślanki. Składnik ten nada wypiekowi porządnej konsystencji. Sen Emeryta to ciasto, w którym znajdziesz kwaśne owoce. W przepisie użyto śliwek oraz porzeczek, jednak równie dobrze możesz zastąpić je innymi ulubionymi owocami, które masz w kuchni lub użyć samych śliwek.

Sen Emeryta przeniesie ciebie i bliskich w świat prostych, klasycznych, a także pysznych wypieków. W tym cieście dodatek maślanki dodaje mu puszystości, lekko kwaśne śliwki przełamują słodycz, a kruszonka przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Zabawna nazwa sugeruje, że ciasto przeznaczone jest dla seniorów, jednak bez obaw, gdy postawisz je na stole, z pewnością zajadać nim będzie się cała rodzina. 

Sprawdź także: Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty

Przepis na sen emeryta

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, zaopatrz się w formę o wymiarach 32 x 22 cm. Jeśli chcesz, aby ciasto wyszło doskonale, koniecznie zadbać o to, aby śliwki układać skórkę do ciasta. Zabezpieczy to wypiek przed wyciekaniem soku, a tym samym przed zakalcem. 

Składniki na ciasto: 

  • 420 g mąki pszennej, 
  • 200 ml maślanki, 
  • 160 g cukru, 
  • 80 ml oleju, 
  • 3 jajka, 
  • 1 opakowanie cukru z wanilią, 
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 300 g śliwek, 
  • 100 g czerwonych porzeczek, 
  • tłuszcz do wysmarowania formy. 

Kruszonka: 

  • 80 g mąki pszennej, 
  • 60 g cukru, 
  • 60 g masła.

Jak zrobić ciasto Sen Emeryta?

Śliwki i czerwone porzeczki umyj, osusz i oczyść. Składniki na kruszonkę wymieszaj dokładnie. Jajka umieść w wysokim naczyniu, dodaj obydwa cukry i ucieraj na gładką masę. Wlej maślankę i miksuj dalej na niskich obrotach, a następnie tak samo zrób z olejem. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj ją w powstałą masę i zmiksuj krótko aż do połączenia składników.  

Przełóż ciasto do formy o wymiarach ok. 32 × 22 cm wysmarowanej tłuszczem. Obficie wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Piecz około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  

Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta