Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis
Zwykle niechętnie sięgałam po dynie, a jak już coś z niej robiłam to najprostszą zupę krem. Nie miałam pomysłu i nie byłam przekonana do tego owocu. Jednakże, gdy tylko znalazłam ten przepis, od razu mnie zaintrygował. Zdecydowałam się wypróbować i jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pikle z dyni to prawdziwy hit i wszystkie koleżanki z pracy proszą o przepis.
Z dyni najczęściej wykonuje się konfitury, dżemy, zupy czy sosy do makaronów. Mniej popularne, a również wyjątkowo warte uwagi są marynowane dynie. Tej jesieni w szczególności będą królować pikle z dyni.
Za króli piklowania uznawane są ogórki, gdyż spośród wszystkich warzyw tak podane smakują najlepiej. Natomiast w ten sposób przygotowane mogą być też marchew, cebula, papryka. Moim zdaniem spośród nich najlepsza jest za to dynia.
Do pikli z dyni przygotowuje się wyjątkową zalewę o orientalnym aromacie. Jest nieco pikantna i kwaśna, co świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem miąższu. Do tego po wszystkim nadal pozostaje przyjemnie chrupiąca.
Oczywiście nie sposób też nie wspomnieć o jej właściwościach dla zdrowia. Pikle z dyni wzmocnią odporność, zadbają o układ pokarmowy, a także zadziałają jak silny antyoksydant. Samo zdrowie i pełnia smaku zamknięta w słoikach.
Wypróbowałam ten przepis na pikle z dyni i się zachwyciłam. Zaczęłam ją zabierać codziennie do pracy jako przekąskę, a gdy zauważyły to moje koleżanki, nie mogły się powstrzymać od spróbowania. Później już tylko dostawałam same komplementy i prośby o recepturę. Jest naprawdę wyborna.
Składniki:
- 600 g dyni (wydrążonej i obranej)
- 1 duża cebula
- 2 jabłka deserowe
- 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 200 g cukru
- 450 ml octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 1 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki mąki pszennej
- kawałek korzenia imbiru
- 1 papryczka chili
- 200 ml wody
- sól.
Dynię i jabłka pokrój w kostkę o około 1 cm wielkości. Cebulę, imbir i papryczkę chili posiekaj na drobno. Przygotowaną dynię przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli. Oba składniki wymieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny.
Po tym czasie dynię odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż ją do dużego garnka i dodaj cebulę, jabłko, gorczycę, kolendrę, czarnuszkę, liście laurowe, cukier oraz ocet. Do tego dolej wodę i zacznij całość podgrzewać na średnim ogniu. Mieszankę doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie garnek przykryj pokrywką, tak, aby para mogła swobodnie uciekać i gotuj przez następne 8 minut.
Z garnka pobierz około 50 ml płynu i przelej go do kubka. Dodaj kurkumę, mąkę i zamieszaj aż utworzy się gładka pasta. Jeśli pojawią się grudki, dolej jeszcze więcej wody z garnka i mieszaj do momentu, aż znikną. Mieszankę z kubka przelej do garnka i wymieszaj. Dodaj również chili i imbir. Wszystko gotuj na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż zawartość garnka zgęstnieje.
Do wcześniej wyparzonych słoików zacznij przekładać jeszcze gorącą dynię z zalewą. Gdy będą wypełnione, szczelnie je zakręć i pozostaw do wystudzenia. Aby dłużej zachowały świeżość, możesz je zapasteryzować w garnku przez około 15 minut. Gotowe pikle z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu.
Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły