Reklama
Reklama

Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

Zwykle niechętnie sięgałam po dynie, a jak już coś z niej robiłam to najprostszą zupę krem. Nie miałam pomysłu i nie byłam przekonana do tego owocu. Jednakże, gdy tylko znalazłam ten przepis, od razu mnie zaintrygował. Zdecydowałam się wypróbować i jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pikle z dyni to prawdziwy hit i wszystkie koleżanki z pracy proszą o przepis.


Z dyni najczęściej wykonuje się konfitury, dżemy, zupy czy sosy do makaronów. Mniej popularne, a również wyjątkowo warte uwagi są marynowane dynie. Tej jesieni w szczególności będą królować pikle z dyni.

Pikle z dyni – lepsze niż ogórki

Za króli piklowania uznawane są ogórki, gdyż spośród wszystkich warzyw tak podane smakują najlepiej. Natomiast w ten sposób przygotowane mogą być też marchew, cebula, papryka. Moim zdaniem spośród nich najlepsza jest za to dynia.

Do pikli z dyni przygotowuje się wyjątkową zalewę o orientalnym aromacie. Jest nieco pikantna i kwaśna, co świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem miąższu. Do tego po wszystkim nadal pozostaje przyjemnie chrupiąca.

Oczywiście nie sposób też nie wspomnieć o jej właściwościach dla zdrowia. Pikle z dyni wzmocnią odporność, zadbają o układ pokarmowy, a także zadziałają jak silny antyoksydant. Samo zdrowie i pełnia smaku zamknięta w słoikach.

Piklowana dynia w aromatycznej zalewie – przepis

Wypróbowałam ten przepis na pikle z dyni i się zachwyciłam. Zaczęłam ją zabierać codziennie do pracy jako przekąskę, a gdy zauważyły to moje koleżanki, nie mogły się powstrzymać od spróbowania. Później już tylko dostawałam same komplementy i prośby o recepturę. Jest naprawdę wyborna.

Składniki:

  • 600 g dyni (wydrążonej i obranej)
  • 1 duża cebula
  • 2 jabłka deserowe
  • 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 200 g cukru
  • 450 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml wody
  • sól.

Dynię i jabłka pokrój w kostkę o około 1 cm wielkości. Cebulę, imbir i papryczkę chili posiekaj na drobno. Przygotowaną dynię przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli. Oba składniki wymieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny.

Po tym czasie dynię odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż ją do dużego garnka i dodaj cebulę, jabłko, gorczycę, kolendrę, czarnuszkę, liście laurowe, cukier oraz ocet. Do tego dolej wodę i zacznij całość podgrzewać na średnim ogniu. Mieszankę doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie garnek przykryj pokrywką, tak, aby para mogła swobodnie uciekać i gotuj przez następne 8 minut.

Z garnka pobierz około 50 ml płynu i przelej go do kubka. Dodaj kurkumę, mąkę i zamieszaj aż utworzy się gładka pasta. Jeśli pojawią się grudki, dolej jeszcze więcej wody z garnka i mieszaj do momentu, aż znikną. Mieszankę z kubka przelej do garnka i wymieszaj. Dodaj również chili i imbir. Wszystko gotuj na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż zawartość garnka zgęstnieje.

Do wcześniej wyparzonych słoików zacznij przekładać jeszcze gorącą dynię z zalewą. Gdy będą wypełnione, szczelnie je zakręć i pozostaw do wystudzenia. Aby dłużej zachowały świeżość, możesz je zapasteryzować w garnku przez około 15 minut. Gotowe pikle z dyni przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu.

Budyniowy biszkopt to moje nowe odkrycie. Wychodzi wysoki i puszysty

 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wiesz, co zrobić z masła orzechowego? W tych ciastkach smakuje genialnie

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dynia