Reklama
Reklama

Mielone po mazursku. Chrupiąca skórka i mocno cebulowy smak

Zaryzykujemy stwierdzenie, że mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Oczywiście muszą być soczyste i pełne smaku, aby uznać je za dobrze zrobione. Tym razem proponujemy przepis na mielone po mazursku, które wyróżniają się mocno cebulowym posmakiem, a także chrupiącą skórką.

Nie jadłeś jeszcze mielonych po mazursku? Koniecznie musisz więc spróbować, bo są przyjemnie chrupiące i obłędnie smaczne. Najlepiej pasują do nich tłuczone ziemniaki. Nie zapomnij też zaserwować buraczków lub ulubionej surówki. Wtedy obiad od razu staje się pełnowartościowy i jeszcze bardziej sycący.

Jak zrobić mielone po mazursku?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego  
  • 3 jajka 
  • 2 cebule  
  • 50 ml wody gazowanej  
  • odrobina majeranku  
  • sól i pieprz 
  • 4 bułki  
  • smalec do smażenia  

Sposób wykonania:

Cebule posiekaj drobno. Połącz je wraz z mięsem mielonym, dwoma jajkami, wodą gazowaną, majerankiem, solą i pieprzem. Wyrób dokładnie masę. Uformuj średniej wielkości kulki.  

Teraz przygotuj panierkę. Z bułek odkrój skórki i zetrzyj je na tarce albo posiekaj drobno. Umieść w misce. Do drugiej dodaj jajko i wymieszaj je energicznie widelcem.  

Kulki z mięsa mielonego obtocz najpierw w jajku, a potem w skórkach bułki. Smaż na smalcu z każdej strony po kilka minut. Podawaj mielone po mazursku na ciepło.  

Jak wybrać dobre mięso na kotlety mielone?

Aby kotlety mielone były smaczne, koniecznie trzeba kupić dobrej jakości mięso - wieprzowinę, wołowinę lub drób. Najlepiej, jeśli jest świeżo zmielone. W sklepie warto poprosić o zmielenie szynki wieprzowej, karkówki, biodrówki lub łopatki. 

Pamiętaj też, że mięso na kotlety nie może być zbyt chude. Potrawa wyjdzie wtedy sucha i twarda. Co więcej, nie będzie miała intensywnego, pysznego smaku. To właśnie tłuszcz z mięsa odpowiada za pulchność, soczystość i miękkość mielonych. To również on sprawia, że lepiej się kleją i nie rozpadają podczas smażenia. Jak wybrać dobre mięso na kotlety mielone? Najlepiej, jeśli na jedną część mięsa tłustego przypadają dwie części mięsa chudego. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso