Mielone po mazursku. Chrupiąca skórka i mocno cebulowy smak
Zaryzykujemy stwierdzenie, że mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Oczywiście muszą być soczyste i pełne smaku, aby uznać je za dobrze zrobione. Tym razem proponujemy przepis na mielone po mazursku, które wyróżniają się mocno cebulowym posmakiem, a także chrupiącą skórką.
Nie jadłeś jeszcze mielonych po mazursku? Koniecznie musisz więc spróbować, bo są przyjemnie chrupiące i obłędnie smaczne. Najlepiej pasują do nich tłuczone ziemniaki. Nie zapomnij też zaserwować buraczków lub ulubionej surówki. Wtedy obiad od razu staje się pełnowartościowy i jeszcze bardziej sycący.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 jajka
- 2 cebule
- 50 ml wody gazowanej
- odrobina majeranku
- sól i pieprz
- 4 bułki
- smalec do smażenia
Sposób wykonania:
Cebule posiekaj drobno. Połącz je wraz z mięsem mielonym, dwoma jajkami, wodą gazowaną, majerankiem, solą i pieprzem. Wyrób dokładnie masę. Uformuj średniej wielkości kulki.
Teraz przygotuj panierkę. Z bułek odkrój skórki i zetrzyj je na tarce albo posiekaj drobno. Umieść w misce. Do drugiej dodaj jajko i wymieszaj je energicznie widelcem.
Kulki z mięsa mielonego obtocz najpierw w jajku, a potem w skórkach bułki. Smaż na smalcu z każdej strony po kilka minut. Podawaj mielone po mazursku na ciepło.
Aby kotlety mielone były smaczne, koniecznie trzeba kupić dobrej jakości mięso - wieprzowinę, wołowinę lub drób. Najlepiej, jeśli jest świeżo zmielone. W sklepie warto poprosić o zmielenie szynki wieprzowej, karkówki, biodrówki lub łopatki.
Pamiętaj też, że mięso na kotlety nie może być zbyt chude. Potrawa wyjdzie wtedy sucha i twarda. Co więcej, nie będzie miała intensywnego, pysznego smaku. To właśnie tłuszcz z mięsa odpowiada za pulchność, soczystość i miękkość mielonych. To również on sprawia, że lepiej się kleją i nie rozpadają podczas smażenia. Jak wybrać dobre mięso na kotlety mielone? Najlepiej, jeśli na jedną część mięsa tłustego przypadają dwie części mięsa chudego.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut