Moc witamin i minerałów na talerzu. Surówka zdrówko jest przepyszna
Szukasz pomysłu na zdrowy posiłek, na przykład lunch do pracy? Tej propozycji się nie oprzesz - surówka zdrówko ma w sobie mnóstwo witamin, a przy tym smakuje wybornie. Dodatek tuńczyka sprawia, że jest ona także wyjątkowo sycąca.
Z czego składa się surówka zdrówko? Oczywiście z samych cennych dla zdrowia produktów. Są tu zasobne w karotenoidy i błonnik warzywa korzeniowe, pełne witamin i minerałów kiełki, a także świetne źródło białka, jakim jest tuńczyk. W dressingu znajdziemy oliwę (zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega) oraz produkty o właściwościach antybiotycznych – miód i czosnek.
Surówkę – jak sama nazwa wskazuje – najlepiej przygotować z nieprzetworzonych warzyw, ale jeśli nie przepadasz za specyficznym smakiem surowych buraków, ugotuj je lub upiecz.
- 2 buraki,
- 3 marchewki,
- 50 g kiełków fasoli,
- 1 puszka tuńczyka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Połącz ze sobą oliwę, sok z limonki, musztardę i miód. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw dressing solą i pieprzem.
Obierz buraki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestudź. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach (użyj lateksowych rękawiczek, by buraki nie zafarbowały ci skóry dłoni). Obierz marchewki i także zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z burakami. Do miski z warzywami dodaj odcedzonego tuńczyka i kiełki.
Przemieszaj wszystkie składniki. Skrop dressingiem.
Zobacz też:
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu
Wyśmienity karp po polsku. Przepis ze starej książki kucharskiej
Łamańce z makiem. Tradycyjne ciasteczka wigilijne z 1913 roku