Reklama
Reklama

Moc witamin i minerałów na talerzu. Surówka zdrówko jest przepyszna

Szukasz pomysłu na zdrowy posiłek, na przykład lunch do pracy? Tej propozycji się nie oprzesz - surówka zdrówko ma w sobie mnóstwo witamin, a przy tym smakuje wybornie. Dodatek tuńczyka sprawia, że jest ona także wyjątkowo sycąca.

Z czego składa się surówka zdrówko? Oczywiście z samych cennych dla zdrowia produktów. Są tu zasobne w karotenoidy i błonnik warzywa korzeniowe, pełne witamin i minerałów kiełki, a także świetne źródło białka, jakim jest tuńczyk. W dressingu znajdziemy oliwę (zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega) oraz produkty o właściwościach antybiotycznych – miód i czosnek.

Surówkę – jak sama nazwa wskazuje – najlepiej przygotować z nieprzetworzonych warzyw, ale jeśli nie przepadasz za specyficznym smakiem surowych buraków, ugotuj je lub upiecz. 

Surówka zdrówko - lista składników

  • 2 buraki, 
  • 3 marchewki, 
  • 50 g kiełków fasoli, 
  • 1 puszka tuńczyka, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z limonki, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu, 
  • 1 ząbek czosnku,  
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Surówka zdrówko - przepis

Połącz ze sobą oliwę, sok z limonki, musztardę i miód. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw dressing solą i pieprzem.

Obierz buraki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przestudź. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach (użyj lateksowych rękawiczek, by buraki nie zafarbowały ci skóry dłoni). Obierz marchewki i także zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z burakami. Do miski z warzywami dodaj odcedzonego tuńczyka i kiełki. 

Przemieszaj wszystkie składniki. Skrop dressingiem.

Zobacz też:

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

Wyśmienity karp po polsku. Przepis ze starej książki kucharskiej

Łamańce z makiem. Tradycyjne ciasteczka wigilijne z 1913 roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki