Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne
Ciasta z warzywami cieszą się ogromną popularnością. Marchewka, szpinak, czy dynia są praktycznie niewyczuwalne w słodkim wypieku, ale sprawiają, że jest mięsisty, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zwykle też nadają ciastu pięknego koloru. Czy można w taki sposób wykorzystać buraka? Jak najbardziej. Przekonaj się o tym, piekąc obłędnie smaczne ciasto czekoladowe z burakami.
Do twoich ulubionych wypieków należy brownie i murzynek? Jeśli tak, z pewnością zasmakuje ci ciasto czekoladowe z burakami. Nie musisz obawiać się kawałków warzywa wyczuwalnych w cieście, ponieważ do jego przygotowania posłuży nam buraczkowe purée, które sprawia, że będzie wilgotne oraz dodatkowo dosłodzone. Za intensywnie czekoladowy smak odpowiada natomiast kakao oraz gorzka czekolada. Taki deser zasmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom. Zrób go do popołudniowej kawy lub herbaty.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuje odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm. Gotowe ciasto możesz zaserwować solo, polać je czekoladową polewą, lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się tu także bita śmietana lub gałka ulubionych lodów.
Składniki:
- 250 g buraków (po obraniu),
- 3 jajka,
- 230 ml oleju słonecznikowego,
- 150 g drobnego cukru,
- 175 g mąki pszennej,
- 50 g kakao,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 175 g czekolady deserowej,
- 50 ml śmietany kremówki (36 proc.).
Obierz buraki i ugotuj do miękkości. Przestudź. Zblenduj na purée. Zmiksuj buraczane purée z całymi jajkami (ogrzanymi do temperatury pokojowej), cukrem i olejem.
Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do masy z burakami. Wymieszaj trzepaczką do połączenia składników. Posiekaj drobno 100 g czekolady. Wmieszaj do ciasta.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Pokrusz resztę czekolady i połącz w rondelku ze śmietaną. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Gdy ciasto wystygnie, rozprowadź na nim gęstniejącą polewę czekoladową. Odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż polewa całkowicie stężeje.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem