Reklama
Reklama

Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne

Ciasta z warzywami cieszą się ogromną popularnością. Marchewka, szpinak, czy dynia są praktycznie niewyczuwalne w słodkim wypieku, ale sprawiają, że jest mięsisty, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zwykle też nadają ciastu pięknego koloru. Czy można w taki sposób wykorzystać buraka? Jak najbardziej. Przekonaj się o tym, piekąc obłędnie smaczne ciasto czekoladowe z burakami.

Do twoich ulubionych wypieków należy brownie i murzynek? Jeśli tak, z pewnością zasmakuje ci ciasto czekoladowe z burakami. Nie musisz obawiać się kawałków warzywa wyczuwalnych w cieście, ponieważ do jego przygotowania posłuży nam buraczkowe purée, które sprawia, że będzie wilgotne oraz dodatkowo dosłodzone. Za intensywnie czekoladowy smak odpowiada natomiast kakao oraz gorzka czekolada. Taki deser zasmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom. Zrób go do popołudniowej kawy lub herbaty. 

Sprawdź także: Śmietankowy krem z kasztanową nutą na maślano-czekoladowym spodzie. Oto wyborne ciasto Kasztanek

Przepis na ciasto czekoladowe z burakami 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuje odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm. Gotowe ciasto możesz zaserwować solo, polać je czekoladową polewą, lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się tu także bita śmietana lub gałka ulubionych lodów

Składniki: 

  • 250 g buraków (po obraniu), 
  • 3 jajka, 
  • 230 ml oleju słonecznikowego, 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 175 g mąki pszennej, 
  • 50 g kakao, 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 175 g czekolady deserowej, 
  • 50 ml śmietany kremówki (36 proc.).

Jak zrobić ciasto czekoladowe z burakami?   

Obierz buraki i ugotuj do miękkości. Przestudź. Zblenduj na purée. Zmiksuj buraczane purée z całymi jajkami (ogrzanymi do temperatury pokojowej), cukrem i olejem. 

Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do masy z burakami. Wymieszaj trzepaczką do połączenia składników. Posiekaj drobno 100 g czekolady. Wmieszaj do ciasta. 

Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). 

Pokrusz resztę czekolady i połącz w rondelku ze śmietaną. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. 

Gdy ciasto wystygnie, rozprowadź na nim gęstniejącą polewę czekoladową. Odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż polewa całkowicie stężeje. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow

Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak

Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta