Śmietankowy krem z kasztanową nutą na maślano-czekoladowym spodzie. Oto wyborne ciasto Kasztanek
Jesienią kasztany pojawiają się na targowiskach i w sklepach z żywnością. To świetny czas, aby wykorzystać je do zrobienia pysznego wypieku. Oto mocno czekoladowy Kasztanek. Idealnie komponuje się z kawą lub herbatą, zaserwuj go podczas wizyty gości, z pewnością będą pytać, jak je zrobić.
Maślany spód czekoladowy, słodki śmietankowy krem z dodatkiem aromatycznych kasztanów, delikatne waniliowa nuta, oraz polewa z czekolady. Prawda, że brzmi pysznie? Ciasto Kasztanek wyróżnia się spośród tradycyjnych wypieków, właśnie ze względu na dodatek kasztanowego kremu. Jeżeli jeszcze nigdy nie używałeś go w swojej kuchni, przygotowanie tego ciasta, będzie doskonałym pretekstem.
Sprawdź także: Bananowa krówka bez pieczenia. Goście na pewno poproszą o dokładkę
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm.
Spód:
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mąki pszennej,
- 40 g kakao,
- 3 jajka,
- 200 g cukru brązowego.
Krem kasztanowy:
- 250 g kasztanów,
- 100 ml mleka,
- 50 g śmietanki 36 proc.,
- 200 g śmietany 30 proc.,
- 20 g cukru pudru,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- czekolada do dekoracji.
Surowe kasztany przekrój wzdłuż, umieść je w rondelku z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wtedy łatwo oddzielą się od skorupy. Po odcedzeniu i obraniu przełóż je ponownie do rondelka i zalej mlekiem, śmietanką i cukrem. Całość zagotuj, a potem duś około 20 minut na małym ogniu aż kasztany będą bardzo miękkie. Ściągnij naczynie z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj i ostudź składniki. Wtedy zblenduj całość na gładki krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Wtedy powoli dodawaj krem kasztanowy i mieszaj aż składniki się połączą. Umieść go w lodówce do stężenia.
W tym czasie przygotuj spód. Masło przełóż do rondelka wraz z posiekaną gorzką czekoladą. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły. Mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij masę z ognia i zostaw aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiej w tym czasie z kakao. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem brązowym. Masa powinna zrobić się gęsta i puszysta. Wtedy wlej schłodzoną mieszankę z czekoladą i masłem, wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę z kakao i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Wlej przygotowaną masę do tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Piecz około 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kiedy wyciągniesz spód, zostaw go do całkowitego wystygnięcia. Wtedy przełóż na wierzch krem kasztanowy. Udekoruj czekoladą (mogą być wiórki albo rozpuszczona w kąpieli wodnej).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow
Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak