Reklama
Reklama

Śmietankowy krem z kasztanową nutą na maślano-czekoladowym spodzie. Oto wyborne ciasto Kasztanek

Jesienią kasztany pojawiają się na targowiskach i w sklepach z żywnością. To świetny czas, aby wykorzystać je do zrobienia pysznego wypieku. Oto mocno czekoladowy Kasztanek. Idealnie komponuje się z kawą lub herbatą, zaserwuj go podczas wizyty gości, z pewnością będą pytać, jak je zrobić.

Maślany spód czekoladowy, słodki śmietankowy krem z dodatkiem aromatycznych kasztanów, delikatne waniliowa nuta, oraz polewa z czekolady. Prawda, że brzmi pysznie? Ciasto Kasztanek wyróżnia się spośród tradycyjnych wypieków, właśnie ze względu na dodatek kasztanowego kremu. Jeżeli jeszcze nigdy nie używałeś go w swojej kuchni, przygotowanie tego ciasta, będzie doskonałym pretekstem. 

Sprawdź także: Bananowa krówka bez pieczenia. Goście na pewno poproszą o dokładkę

Przepis na ciasto Kasztanek 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm

Spód: 

  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 40 g kakao, 
  • 3 jajka, 
  • 200 g cukru brązowego. 

Krem kasztanowy: 

  • 250 g kasztanów, 
  • 100 ml mleka, 
  • 50 g śmietanki 36 proc.,
  • 200 g śmietany 30 proc., 
  • 20 g cukru pudru, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • czekolada do dekoracji. 

Jak zrobić ciasto Kasztanek?

Surowe kasztany przekrój wzdłuż, umieść je w rondelku z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wtedy łatwo oddzielą się od skorupy. Po odcedzeniu i obraniu przełóż je ponownie do rondelka i zalej mlekiem, śmietanką i cukrem. Całość zagotuj, a potem duś około 20 minut na małym ogniu aż kasztany będą bardzo miękkie. Ściągnij naczynie z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj i ostudź składniki. Wtedy zblenduj całość na gładki krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Wtedy powoli dodawaj krem kasztanowy i mieszaj aż składniki się połączą. Umieść go w lodówce do stężenia. 

W tym czasie przygotuj spód. Masło przełóż do rondelka wraz z posiekaną gorzką czekoladą. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły. Mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij masę z ognia i zostaw aż ostygnie do temperatury pokojowej.  

Mąkę przesiej w tym czasie z kakao. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem brązowym. Masa powinna zrobić się gęsta i puszysta. Wtedy wlej schłodzoną mieszankę z czekoladą i masłem, wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę z kakao i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.  

Wlej przygotowaną masę do tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Piecz około 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kiedy wyciągniesz spód, zostaw go do całkowitego wystygnięcia. Wtedy przełóż na wierzch krem kasztanowy. Udekoruj czekoladą (mogą być wiórki albo rozpuszczona w kąpieli wodnej).  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow

Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne

Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta