Znasz przepis na sałatkę Wenus? Letnie składniki i szmaragdowy sos
Jedzenie nie tylko powinno nam smakować, ale także służyć. W końcu to nasze paliwo do działania i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatka Wenus łączy w sobie te dwie potrzeby. Choć w pierwszej chwili może odrzucić wielu przez swój wygląd, nie można się zrazić. Już po pierwszym kęsie przepadniesz.
Sałatka Wenus to połączenie zielonych warzyw, na które właśnie trwa sezon. Każde z nich daje coś od siebie, wspólnie tworząc bombę witamin i minerałów. W trakcie lata korzystaj i rób ją nawet raz w tygodniu.
Do zrobienia sałatki Wenus potrzeba tylko czterech głównych składników. Jest to młoda kapusta, zielony ogórek, szpinak i awokado. W ten sposób jednym daniem możemy dostarczyć naprawdę pokaźną ilość witamin. Przede wszystkim uzupełni zapotrzebowanie na witaminę C, A, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas oraz błonnik pokarmowy.
Każde z tych warzyw zawiera dużo witaminy C. Dzięki temu jedzenie sałatki Wenus wesprze odporność. Zadziała przeciwutleniająco, hamując działanie wolnych rodników. Zwalczy stany zapalne i spowolni procesy przedwczesnego starzenia, dbając o młody wygląd skóry. Właściwości antynowotworowe zapobiegną rozwojowi komórek nowotworowych.
Błonnik w sałatce zadba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Podkręcony zostanie metabolizm, a w efekcie zapobiegniesz zaparciom i usprawnisz wydalanie z jelit złogów i toksyn. Dodatkowo sałatka Wenus z pomocą tego składnika nasyci na dłużej, wspierając odchudzanie.
Poza tym zajadanie się taką porcją warzyw obniży cholesterol i ciśnienie tętnicze krwi. Zajadając sałatkę Wenus np. do grilla, zmniejszymy ilość wchłanianego tłuszczu z innych potraw. Poskutkuje to mniejszym ryzykiem zachorowania układu sercowo-naczyniowego i rozwoju m.in. miażdżycy, niewydolności serca i żył.
Regularnie jedzona sałatka poprawi procesy poznawcze. Głównie dzięki dodatkowi awokado poprawi się zdolność uczenia nowych rzeczy, procesy myślowe, pamięć i koncentracja. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w owocu zadbają zarazem o zdrowy i promienny wygląd cery.
Sałatka Wenus jest banalna w przygotowaniu. W kilka chwil przyrządzisz pełną witamin, minerałów i antyoksydantów pyszność. Teraz gdy jest sezon na składniki i są tańsze w sklepach, korzystam i robię ją regularnie. Idealnie sprawdza się do grilla, obiadu czy nawet jako drugie śniadanie lub lekki obiad w pracy.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 ogórek zielony
- 1 awokado
- 50 g szpinaku
- 1 cytryna
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku.
Kapustę posiekaj w cienkie paski. Ogórka pokrój w większą kostkę. Do misy blendera wrzuć szpinak, obrane i pozbawione pestki awokado, ząbek czosnku. Z cytryny wyciśnij sok i dolej go do składników, razem z oliwą z oliwek. Wszystko zblenduj na gładką masę. Powinien utworzyć się kremowy sos, który otuli pozostałe składniki. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody.
Zielonym sosem zalej pokrojonego ogórka i kapustę. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę bogini podawaj najlepiej na świeżo po przygotowaniu.
Źródło: smaker.pl, medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej