Reklama
Reklama

Na podwieczorek zaserwuję dziś bułeczki budyniowe. Od razu robię podwójną porcję, bo rodzina je uwielbia

Drożdżowe bułeczki budyniowe to wyjątkowo smakowity pomysł na podwieczorek. Najlepiej smakują podane z filiżanką kawy lub z dobrą herbatą. Chętnie robię je nawet raz w tygodniu, moje dzieciaki się zajadają. To dobra opcja również gdy spodziewam się gości.

Czasami moja rodzina ma ochotę na słodki podwieczorek, coś co z przyjemnością można zjeść do kawy i herbaty. Wtedy zwykle robię właśnie te budyniowe bułeczki, które wprost rozpływają się w ustach. 

Bułeczki budyniowe - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki tortowej, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 250 ml mleka, 
  • 70 g cukru, 
  • 2 jajka + 1 żółtko, 
  • 50 g miękkiego masła, 
  • szczypta soli. 

Składniki na nadzienie: 

Reklama
  • 300 ml letniego mleka (około 35°C), 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g), 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki masła. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder (do oprószenia). 

Bułeczki budyniowe - przepis

Przygotuj farsz do bułeczek. Zagotuj w rondelku około 250 ml mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrób proszek na budyń. Wymieszaj z żółtkiem. 

Wlej zaczyn na budyń do rondelka, gdy mleko zawrze. Od razu energicznie wymieszaj. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wówczas zdejmij rondelek z palnika, wmieszaj do budyniu masło i odstaw do wystudzenia. Powierzchnię budyniu przykryj folią, by nie powstał kożuch.  

Przygotuj ciasto. Rozkrusz drożdże do miseczki i wymieszaj z łyżką cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą, wlej 100 ml mleka. Wymieszaj z drożdżami. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość. 

Przesiej do misy miksera mąkę. Wsyp resztę cukru i sól. Dodaj rozczyn, 1 jajko i żółtko. Wyrób końcówką hakiem, stopniowo dolewając resztę letniego mleka, a następnie masło. Ciasto powinno stać się gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od ścianek miski. 

Przełóż ciasto do czystej, lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

Krótko zagnieć wyrośnięte ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na wąski prostokąt o grubości około 6-7 mm. 

Równomiernie posmaruj ciasto wystudzonym budyniem, pozostawiając na dłuższych bokach około 1 cm marginesu. Zwiń w rulon wzdłuż długiego boku. Pokrój go na odcinki o długości 8-10 cm.  Tak przygotowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do dalszego wyrastania. 

Posmaruj wierzch bułeczek rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż bułeczki się zarumienią. Wystudź bułeczki na kratce i oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane

Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni

Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe