Na podwieczorek zaserwuję dziś bułeczki budyniowe. Od razu robię podwójną porcję, bo rodzina je uwielbia
Drożdżowe bułeczki budyniowe to wyjątkowo smakowity pomysł na podwieczorek. Najlepiej smakują podane z filiżanką kawy lub z dobrą herbatą. Chętnie robię je nawet raz w tygodniu, moje dzieciaki się zajadają. To dobra opcja również gdy spodziewam się gości.
Czasami moja rodzina ma ochotę na słodki podwieczorek, coś co z przyjemnością można zjeść do kawy i herbaty. Wtedy zwykle robię właśnie te budyniowe bułeczki, które wprost rozpływają się w ustach.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka,
- 70 g cukru,
- 2 jajka + 1 żółtko,
- 50 g miękkiego masła,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 300 ml letniego mleka (około 35°C),
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
- 1 żółtko,
- 2 łyżki masła.
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia).
Przygotuj farsz do bułeczek. Zagotuj w rondelku około 250 ml mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrób proszek na budyń. Wymieszaj z żółtkiem.
Wlej zaczyn na budyń do rondelka, gdy mleko zawrze. Od razu energicznie wymieszaj. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wówczas zdejmij rondelek z palnika, wmieszaj do budyniu masło i odstaw do wystudzenia. Powierzchnię budyniu przykryj folią, by nie powstał kożuch.
Przygotuj ciasto. Rozkrusz drożdże do miseczki i wymieszaj z łyżką cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą, wlej 100 ml mleka. Wymieszaj z drożdżami. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do misy miksera mąkę. Wsyp resztę cukru i sól. Dodaj rozczyn, 1 jajko i żółtko. Wyrób końcówką hakiem, stopniowo dolewając resztę letniego mleka, a następnie masło. Ciasto powinno stać się gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od ścianek miski.
Przełóż ciasto do czystej, lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Krótko zagnieć wyrośnięte ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na wąski prostokąt o grubości około 6-7 mm.
Równomiernie posmaruj ciasto wystudzonym budyniem, pozostawiając na dłuższych bokach około 1 cm marginesu. Zwiń w rulon wzdłuż długiego boku. Pokrój go na odcinki o długości 8-10 cm. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do dalszego wyrastania.
Posmaruj wierzch bułeczek rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż bułeczki się zarumienią. Wystudź bułeczki na kratce i oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane
Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni
Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór