Na rodzinnych imprezach nie może zabraknąć tego wypieku. Wypróbuj przepis na Ciasto Szwagierki
Moja szwagierka to prawdziwa mistrzyni wypieków. Na wszystkie rodzinne imprezy robi wspaniałe serniki, szarlotki i makowce. Jednak jedno ciasto sprawia, że nikt nie odejdzie od stołu, dopóki nie zniknie z talerzy do ostatniego okruszka. Jeśli lubisz wypieki z dużą dawką czekolady, koniecznie zajrzyj do przepisu na Ciasto Szwagierki.
Ciasto Szwagierki jest delikatne, puszyste, a w dodatku mocno czekoladowe. Jego smak idealnie przełamuje słodką polewą z masła orzechowego i krówek. Wygląda niepozornie, ale w ustach powoduje eksplozję smaków. Świetnie sprawdza się podczas domowych imprez, goście będą zachwyceni i na pewno poproszą o dokładkę. Idealnie smakuje z filiżanką mocnej kawy lub herbaty. Możesz zaserwować je z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Sprawdź także: Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości
Zanim przejdziesz do przygotowywania przepisu, koniecznie zaopatrz się w formę o wymiarach 20 x 30 cm.
Składniki:
- 180 g mąki migdałowej,
- 60 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 50 g kakao w proszku,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 2 jajka,
- 40 g gładkiego masła orzechowego,
- 50 ml miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli.
Polewa:
- 50 g krówek,
- 150 g masła orzechowego,
- 50 g miodu,
- 50 ml mleka.
Przygotuj ciasto. W misce zmiksuj masło orzechowe, mleko, ocet jabłkowy, miód i jajka. W osobnej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, kakao, cukier, sól i sodę. Partiami dodawaj suche składniki do mokrych, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Przygotuj polewę. W garnuszku wymieszaj ze sobą masło orzechowe, miód i mleko. Podgrzewaj całość na małym ogniu, nie zagotowując. Mieszaj tylko do połączenia, uważając, by masa się nie rozwarstwiła. Krówki pokrój ostrym nożem i dodaj do masy. Wymieszaj i pozwól cukierkom lekko się rozpuścić. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Złóż ciasto. Gorzką czekoladę rozpuść w garnuszku i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Ciasto przekrój na pół, wzdłuż dłuższego boku. Jeden z powstałych blatów posmaruj rozpuszczoną czekoladą i przykryj drugim blatem. Na wierzch wylej masę krówkowo-orzechową. Rozprowadź. Ciasto szwagierki wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do zastygnięcia.
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej
Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis