Na rodzinnych imprezach nie może zabraknąć tego wypieku. Wypróbuj przepis na Ciasto Szwagierki
Moja szwagierka to prawdziwa mistrzyni wypieków. Na wszystkie rodzinne imprezy robi wspaniałe serniki, szarlotki i makowce. Jednak jedno ciasto sprawia, że nikt nie odejdzie od stołu, dopóki nie zniknie z talerzy do ostatniego okruszka. Jeśli lubisz wypieki z dużą dawką czekolady, koniecznie zajrzyj do przepisu na Ciasto Szwagierki.
Ciasto Szwagierki jest delikatne, puszyste, a w dodatku mocno czekoladowe. Jego smak idealnie przełamuje słodką polewą z masła orzechowego i krówek. Wygląda niepozornie, ale w ustach powoduje eksplozję smaków. Świetnie sprawdza się podczas domowych imprez, goście będą zachwyceni i na pewno poproszą o dokładkę. Idealnie smakuje z filiżanką mocnej kawy lub herbaty. Możesz zaserwować je z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Sprawdź także: Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości
Zanim przejdziesz do przygotowywania przepisu, koniecznie zaopatrz się w formę o wymiarach 20 x 30 cm.
Składniki:
- 180 g mąki migdałowej,
- 60 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 50 g kakao w proszku,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 2 jajka,
- 40 g gładkiego masła orzechowego,
- 50 ml miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli.
Polewa:
- 50 g krówek,
- 150 g masła orzechowego,
- 50 g miodu,
- 50 ml mleka.
Przygotuj ciasto. W misce zmiksuj masło orzechowe, mleko, ocet jabłkowy, miód i jajka. W osobnej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, kakao, cukier, sól i sodę. Partiami dodawaj suche składniki do mokrych, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Przygotuj polewę. W garnuszku wymieszaj ze sobą masło orzechowe, miód i mleko. Podgrzewaj całość na małym ogniu, nie zagotowując. Mieszaj tylko do połączenia, uważając, by masa się nie rozwarstwiła. Krówki pokrój ostrym nożem i dodaj do masy. Wymieszaj i pozwól cukierkom lekko się rozpuścić. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Złóż ciasto. Gorzką czekoladę rozpuść w garnuszku i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Ciasto przekrój na pół, wzdłuż dłuższego boku. Jeden z powstałych blatów posmaruj rozpuszczoną czekoladą i przykryj drugim blatem. Na wierzch wylej masę krówkowo-orzechową. Rozprowadź. Ciasto szwagierki wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do zastygnięcia.
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie