Reklama
Reklama

Na rodzinnych imprezach nie może zabraknąć tego wypieku. Wypróbuj przepis na Ciasto Szwagierki

Moja szwagierka to prawdziwa mistrzyni wypieków. Na wszystkie rodzinne imprezy robi wspaniałe serniki, szarlotki i makowce. Jednak jedno ciasto sprawia, że nikt nie odejdzie od stołu, dopóki nie zniknie z talerzy do ostatniego okruszka. Jeśli lubisz wypieki z dużą dawką czekolady, koniecznie zajrzyj do przepisu na Ciasto Szwagierki.

Ciasto Szwagierki jest delikatne, puszyste, a w dodatku mocno czekoladowe. Jego smak idealnie przełamuje słodką polewą z masła orzechowego i krówek. Wygląda niepozornie, ale w ustach powoduje eksplozję smaków. Świetnie sprawdza się podczas domowych imprez, goście będą zachwyceni i na pewno poproszą o dokładkę. Idealnie smakuje z filiżanką mocnej kawy lub herbaty. Możesz zaserwować je z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. 

Sprawdź także: Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Przepis na Ciasto Szwagierki 

Zanim przejdziesz do przygotowywania przepisu, koniecznie zaopatrz się w formę o wymiarach 20 x 30 cm. 

Składniki:

  • 180 g mąki migdałowej, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru, 
  • 200 ml mleka, 
  • 50 g kakao w proszku, 
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 2 jajka,
  • 40 g gładkiego masła orzechowego, 
  • 50 ml miodu, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • ¼ łyżeczki soli. 

Polewa: 

  • 50 g krówek, 
  • 150 g masła orzechowego, 
  • 50 g miodu,
  • 50 ml mleka.

Jak zrobić Ciasto Szwagierki?

Przygotuj ciasto. W misce zmiksuj masło orzechowe, mleko, ocet jabłkowy, miód i jajka. W osobnej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, kakao, cukier, sól i sodę. Partiami dodawaj suche składniki do mokrych, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na kratce. 

Przygotuj polewę. W garnuszku wymieszaj ze sobą masło orzechowe, miód i mleko. Podgrzewaj całość na małym ogniu, nie zagotowując. Mieszaj tylko do połączenia, uważając, by masa się nie rozwarstwiła. Krówki pokrój ostrym nożem i dodaj do masy. Wymieszaj i pozwól cukierkom lekko się rozpuścić. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. 

Złóż ciasto. Gorzką czekoladę rozpuść w garnuszku i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Ciasto przekrój na pół, wzdłuż dłuższego boku. Jeden z powstałych blatów posmaruj rozpuszczoną czekoladą i przykryj drugim blatem. Na wierzch wylej masę krówkowo-orzechową. Rozprowadź. Ciasto szwagierki wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do zastygnięcia. 

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka
 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta