Reklama
Reklama

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Całuski, czyli delikatne, kruche ciasteczka serowe z jabłkami, to idealna alternatywa dla klasycznej szarlotki. To prosty przepis, który zachwyci każdego miłośnika wypieków, a dodatkowo jest szybki do przygotowania. Co więcej, ciasteczka te idealnie wpisują się w jesienny klimat dzięki dodatkom aromatycznych, soczystych jabłek.

Serowa ciastka z jabłkami - zamiast szarlotki

Masz ochotę na pyszny, domowy deser, ale znudziła ci się klasyczna szarlotka? Z jabłek można zrobić znacznie więcej pyszności, a dowodem na to jest poniższy przepis na całuski. To wyjątkowe ciastka z kilku składników, które zrobisz w niecałą godzinę. Rodzina będzie zachwycona, a dzieci na pewno poproszą o dokładkę!

Sprawdź także: Dzieci z chęcią biorą je do szkoły. Szybkie i zdrowe ciastka z jabłkami

Składniki na całuski:

Na przygotowanie około 20 średnich ciastek potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie),
  • 2 średnie jabłka (około 300 g),
  • szczyptę cynamonu,
  • szczyptę soli.

Przygotowanie całusków:

Zacznij od pokrojenia zimnego masła w kostkę (temperatura ma tu znaczenie - wpływa na chrupkość wypieków). Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone masło. Szybko zagnieć składniki. Dodaj twaróg, który najlepiej, aby był dobrze odsączony i delikatnie zmielony, by ciasto miało odpowiednią strukturę. Ciasto należy posłodzić - nie przesadź z cukrem, jeśli masz słodkie jabłka. Dodaj cynamon i ponownie zagnieć.

Po zagnieceniu wszystkich składników, uformuj ciasto w kulę, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Chłodzenie ciasta sprawia, że będzie ono łatwiejsze do wałkowania, a po upieczeniu bardziej kruche.

Podczas gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zajmij się jabłkami. Umyj je, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka na cienkie plasterki. Możesz również dodać do nich odrobinę cynamonu, jeśli lubisz korzenny aromat w ciastach.

Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 4-5 mm. Za pomocą szklanki lub wykrawaczki wycinaj kółka z ciasta. Na połowie każdego kółka układaj plasterki jabłek, a następnie złóż ciasto na pół, tak aby powstały małe pierożki. Brzegi delikatnie dociśnij widelcem, co nada ciasteczkom ładny wzór.

Przygotowane ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ciasteczka przez około 20-25 minut, aż staną się złociste. Pieczenie na opcji góra-dół zapewni równomierne wypieczenie całusków.

Spróbuj całusków i przekonaj się, jak proste i smaczne mogą być domowe wypieki.

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka