Reklama
Reklama

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Jakie zwierzęta zajadają się bananami? Oczywiście małpy. To skojarzenie posłużyło nam do stworzenia oryginalnego bananowego ciasta o nietypowej nazwie, która z pewnością rozbawi wszystkich, których poczęstuje Małpiszonem. Ten deser to prawdziwa gratka dla miłośników bananów. Bananowe ciasto, słodka galaretka, a na wierzchu plasterki bananów. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Istnieje wiele przepisów na owocowe ciasta, jednak te z dodatkiem bananów zazwyczaj robimy pod postacią słodkiego chlebka. Warto wypróbować także przepis na Małpiszona, czyli  delikatne ciasto, którego bananowy aromat powoduje burczenie w brzuchu. Warto wspomnieć również, że banany to bardzo zdrowe owoce, które świetnie dodają energii, mają także sporo potasu, regulującego ciśnienie krwi oraz witamin z grupy B i magnezu, które wspierają układ nerwowy. Nie pozostało ci nic innego, jak zrobić ten słodki wypiek. 

Sprawdź także: Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na Ciasto Małpiszon 

W każdej warstwie Małpiszona znajdziesz mnóstwo bananowego smaku. Delikatne maślane ciasto oraz banany w słodkiej galaretce na wierzchy to połączenie, które na pewno ci zasmakuje.  

Ciasto: 

  • 240 g mąki pszennej, 
  • 200 g drobnego cukru, 
  • 160 ml mleka, 
  • 100 g bananów, 
  • 100 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli.

Wierzch: 

  • 4 banany, 
  • 100 g cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 50 ml wody, 
  • 1 łyżeczka żelatyny, 
  • 2 łyżeczki wody, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić Ciasto Małpiszon? 

Przygotuj ciasto. Banana rozgnieć widelcem na jednolite puree. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. Do osobnej miski włóż masło i cukier. Ubij je na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym. Do mokrych składników dodaj suche i delikatnie wymieszaj. Wlej mleko i miksuj całość na średniej prędkości tylko do połączenia. Dodaj do ciasta puree bananowe i wymieszaj całość łyżką do połączenia. 

Blachę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza. Piecz je przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia na kratce. 

Przygotuj wierzch. Dwa banany obierz, a pozostałe dwa odłóż na bok. Do dużego garnka włóż dwa obrane i pokrojone banany, sok z cytryny i wodę. Postaw całość na ogniu, rozgniatając owoce. Alternatywnie możesz je zmiksować w blenderze i potem przelać do garnka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cukier i mieszaj do połączenia. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw na 5 minut. Następnie ją podgrzej w mikrofalówce, wymieszaj i wlej do lekko przestudzonej już masy bananowej. Dobrze wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Złóż ciasto. Odłożone wcześniej dwa banany obierz i pokrój w plasterki. Na wierzchu ciasta bananowego porozkładaj równomiernie plasterki bananów. Zalej owoce tężejącą masą bananową. Małpiszona wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno. 

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta