Reklama
Reklama

Najlepsza jest chrupiąca kruszonka. Ciasto Jeremiasz poleca się na weekend

​Ciasto Jeremiasz to nawiązanie do starożytnego imienia pochodzenia biblijnego, które symbolizuje tradycję, zdeterminowanie i wyjątkowość. Wypiek składa się z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów, miękkiego i puszystego środka oraz chrupiącej kruszonki.

Choć wygląda na proste ciasto, kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaków. Mocno orzechowe, z dodatkiem korzennej przyprawy, pozostawi przyjemny aromat na podniebieniu. Sprawdź, jak zrobić ciasto Jeremiasz, aby poczęstować gości pysznym wypiekiem. 

Ciasto Jeremiasz

Ciasto Jeremiasz swoją nazwą nawiązuje do starożytnego imienia pochodzenia biblijnego. Symbolizuje ono tradycję, zdeterminowanie i wyjątkowość. Faktycznie wypiek przypomina tradycyjne ciasta podawane dawniej przez babcie. W środku kryje się jednak nieprzeciętny smak. Choć nie jest trudne w przygotowaniu, oczywiście trzeba trochę dyscypliny i chęci, żeby je przygotować. Ciasto Jeremiasz składa się z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów, miękkiego i puszystego środka oraz chrupiącej kruszonki. 

Ciasto Jeremiasz - przepis

Jak zrobić ciasto Jeremiasz? Na początku do przygotowania będzie orzechowo-cynamonowa masa, która trafi na spód i wierzch ciasta. Do przyrządzenia zostanie jeszcze środek wypieku, czyli nadzienie m.in. z margaryny, jajek, mąki i cukru. Upieczenie ciasta Jeremiasz nie jest trudne i na pewno poradzisz sobie z tym zadaniem.

Składniki:

Spód i wierzch ciasta: 

  • 350 g mąki pszennej, 
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 250 g masła,  
  • 120 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • żółtko, 
  • pół łyżeczki cynamonu, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego. 

Środek ciasta: 

  • 250 g mąki,
  • 100 g margaryny, 
  • 200 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Sposób wykonania: 

Orzechy laskowe posiekaj drobno, a najlepiej zmiksuj je na konsystencję drobnego piasku. Dodaj mąkę, proszek o pieczenia, cynamon i cukier. Delikatnie przemieszaj. Teraz dodaj posiekane, zimne masło. Wbij jajka i dodaj żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Szybko zagnieć ciasto kruche, łącząc składniki. Uformuj kulę i umieść w lodówce. 

Po tym czasie wyciągnij ciasto i podziel je na dwie części. Pierwszą z nich wylep spód formy o wielkości ok. 30 x 23 cm. Umieść w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na około 12 minut. Wyciągnij i odstaw.  

W tym czasie zrób masę. Utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami. Dokładnie wymieszaj. Osobno ubij pianę z białek na sztywno wraz z odrobiną soli. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 

Do masy dodawaj partiami pianę z białek i przesianą mąkę. Cały czas miksuj na małych obrotach. Kiedy masa będzie gotowa, wylej ją na podpieczony spód. Pokrusz na wierzch drugą część schłodzonego ciasta albo zetrzyj ją na tarce. 

Włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | orzechy