Reklama
Reklama

Najlepsza letnia pasta do kanapek. Zdrowa, sycąca i orzeźwiająca

Jest pełna smaku i bardzo kremowa. Powstaje dosłownie w kilka minut, a smakuje tak dobrze, że naprawdę trudno się od niej oderwać. Idealna na śniadanie, kolację lub jako przystawka imprezowa. Będzie też w sam raz na upalne dni, gdy szukasz czegoś lekkiego do przekąszenia. Co to takiego? Prosta, ale przepyszna pasta z bobu. Wypróbuj, zanim skończy się sezon.

Czasem z prostych składników można wyczarować w kuchni coś naprawdę wyjątkowego i pysznego. Wystarczy bób, pasta sezamowa, oliwa z oliwek, sól, woda, sok z cytryny, czosnek i trochę świeżej mięty. Wszystko zmiksowane razem tworzy kremową, aksamitną pastę, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil. To przekąska, która nie wymaga większych umiejętności kulinarnych.

Pasta z bobu - zdrowa przekąska

Pasta z bobu to bardzo zdrowa przekąska, pełna wartościowych składników. Główną rolę gra tu naturalnie bób, który jest skarbnicą błonnika pokarmowego, białka roślinnego i witamin z grupy B. Zawiera także kwas foliowy, żelazo, magnez i potas - substancje świetnie wspierające pracę serca i układu nerwowego.

Reklama

W skład pasty z bobu wchodzi też tahina, czyli pasta sezamowa. Ten produkt dostarcza zdrowych tłuszczów, wapnia i cynku, które wzmacniają odporność oraz poprawiają kondycję skóry i włosów. Także oliwa z oliwek to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie i mają potencjał antynowotworowy. Obniżają też zbyt wysoki poziom cholesterolu. 

Sok z cytryny dodaje nie tylko świeżości paście, ale też witaminy C. Wspomaga ona przyswajanie żelaza, co jest szczególnie ważne dla anemików. Czosnek z kolei znany jest z właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Taka pasta to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie - sycąca, odżywcza i naturalna. 

Jak zrobić pastę z bobu?

Pasta z bobu to lekka i sezonowa przekąska, która zachwyca świeżym smakiem. Wystarczy kilka składników, chwila miksowania i gotowe - idealna propozycja na letnie śniadanie, dodatek do pieczywa lub przystawkę na przyjęcie. Bób, oliwa, tahina i cytryna tworzą kremową, delikatnie orzechową pastę, którą możesz doprawić według własnych upodobań. Świeża mięta nadaje jej wyjątkowego aromatu i orzeźwienia. To szybki sposób na coś pysznego, zdrowego i niebanalnego - bez potrzeby długiego stania w kuchni.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu,
  • płaska łyżka tahiny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 7 łyżek wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • świeża mięta do posypania (możesz też użyć pietruszki lub kolendry).

Sposób wykonania:

Ugotuj bób (wrzuć do gotującej się wody, posól i trzymaj od kilku do kilkunastu minut). Obierz bób z łupin.

Bób, pastę tahina, oliwę, sok z połowy cytryny, wodę, obrany czosnek i szczyptę soli wrzuć do blendera kielichowego (lub miski) i zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Gdyby wyszła za gęsta, dodaj odrobinę oliwy i wody. Jeśli lubisz bardziej pikantne smarowidła, do masy dodaj jeszcze kilka płatków chili (albo kawałek poszatkowanej świeżej ostrej papryczki). Wówczas sok z cytryny wymień na sok z limonki - całość wyjdzie bardziej odświeżająca.

Przełóż do miseczki, polej jeszcze odrobiną oliwy i ozdób świeżymi liśćmi mięty (pietruszki, jeśli wolisz jej smak lub kolendry - w pikantnej wersji). Podawaj ze świeżym pieczywem lub jako dip do surowych warzyw.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | bób | impreza | warzywa