Reklama
Reklama

Najlepsza sałatka jarzynowa w wersji na bogato. Sekretem jest wyjątkowy sos

Sałatka jarzynowa pojawia się na stołach podczas większości świąt i rodzinnych uroczystości. Nic dziwnego, większość osób za nią przepada, składa się ze stosunkowo tanich składników, a w dodatku nie jest trudna do zrobienia. Jeśli jeszcze nie masz swojego idealnego przepisu na to danie, przychodzimy z pomocą. Nasza wersja jest tak smaczna, że z pewnością przypadnie do gustu twoim gościom i domownikom.

Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście gotowane warzywa, najczęściej to ziemniaki, marchewka i korzeń pietruszki. Pozostałe składniki różnią się często w zależności od indywidualnych upodobań. Jedni dodają konserwowy groszek, jajka, inni cebulę, czy jabłko. Prawdopodobnie dlatego jest to potrawa tak uniwersalna, każdy może dostosować ją do siebie. W naszej wersji pojawia się nietypowy dodatek, czyli anchois, które nadaje niesamowitego i mocno wyrazistego aromatu, który idealnie komponującego się z ziemniakami i majonezem. Całość podkręcą także kapary oraz ostry sos tabasco. 

Sprawdź także: Surówka kopenhaska dobra na wszystko. Dostarczy witamin, pasuje do każdego obiadu

Przepis na sałatkę jarzynową

Gotowa sałatka będzie świetnie komponować się z dobrej jakości szybka lub frankfurterkami. Możesz także zaserwować ją klasycznie ze świeżym pieczywem. 

Składniki:

  • 250 g ziemniaków, 
  • 250 g marchewki, 
  • 100 g szynki w kawałku dobrej jakości, 
  • 100 g ogórków konserwowych, 
  • 100 g groszku konserwowego, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • 2 szczypty soli.

Sos: 

  • 1 szalotka, 
  • 3 łyżki kaparów, 
  • 2 łyżki musztardy dijon, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny, 
  • 2 filety anchois, 
  • 2 krople tabasco, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić sałatkę jarzynową? 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozgotować. Odcedź je i schładzaj przez co najmniej 2 godziny. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z oliwą i posyp solą. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Groszek odcedź z zalewy. Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej. 

Przygotuj sos. Anchois rozgnieć widelcem w małej miseczce. Szalotkę, kapary i czosnek bardzo drobno posiekaj ostrym nożem lub rozdrobnij robotem kuchennym. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos w pastę. Odstaw ją do lodówki na ok. 2-3 godziny. 

Sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Sałatkę jarzynową wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno, udekorowaną natką pietruszki. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapiekane naleśniki. Puszyste i kremowe jak najlepszy sernik

Zamiast pierogów zrób Faszerowańce. Sycące danie z mięsno-ryżowym farszem

Szukasz przepisu na szarlotkę z dużą ilością jabłek? Zrób ją według tej receptury

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki