Najlepsza sałatka jarzynowa w wersji na bogato. Sekretem jest wyjątkowy sos
Sałatka jarzynowa pojawia się na stołach podczas większości świąt i rodzinnych uroczystości. Nic dziwnego, większość osób za nią przepada, składa się ze stosunkowo tanich składników, a w dodatku nie jest trudna do zrobienia. Jeśli jeszcze nie masz swojego idealnego przepisu na to danie, przychodzimy z pomocą. Nasza wersja jest tak smaczna, że z pewnością przypadnie do gustu twoim gościom i domownikom.
Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście gotowane warzywa, najczęściej to ziemniaki, marchewka i korzeń pietruszki. Pozostałe składniki różnią się często w zależności od indywidualnych upodobań. Jedni dodają konserwowy groszek, jajka, inni cebulę, czy jabłko. Prawdopodobnie dlatego jest to potrawa tak uniwersalna, każdy może dostosować ją do siebie. W naszej wersji pojawia się nietypowy dodatek, czyli anchois, które nadaje niesamowitego i mocno wyrazistego aromatu, który idealnie komponującego się z ziemniakami i majonezem. Całość podkręcą także kapary oraz ostry sos tabasco.
Sprawdź także: Surówka kopenhaska dobra na wszystko. Dostarczy witamin, pasuje do każdego obiadu
Gotowa sałatka będzie świetnie komponować się z dobrej jakości szybka lub frankfurterkami. Możesz także zaserwować ją klasycznie ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 250 g ziemniaków,
- 250 g marchewki,
- 100 g szynki w kawałku dobrej jakości,
- 100 g ogórków konserwowych,
- 100 g groszku konserwowego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 szczypty soli.
Sos:
- 1 szalotka,
- 3 łyżki kaparów,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- 2 filety anchois,
- 2 krople tabasco,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozgotować. Odcedź je i schładzaj przez co najmniej 2 godziny. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z oliwą i posyp solą. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Groszek odcedź z zalewy. Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej.
Przygotuj sos. Anchois rozgnieć widelcem w małej miseczce. Szalotkę, kapary i czosnek bardzo drobno posiekaj ostrym nożem lub rozdrobnij robotem kuchennym. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos w pastę. Odstaw ją do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Sałatkę jarzynową wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno, udekorowaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku
To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki
Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach