Reklama
Reklama

Surówka kopenhaska dobra na wszystko. Dostarczy witamin, pasuje do każdego obiadu

Surówkę kopenhaską przygotowuje się z sałaty lub kapusty, z dodatkiem chrupiącej marchewki i pora. Aksamitny dressing nadaje jej smaku i soczystości. Dzięki użytym składnikom surówka kopenhaska staje się pysznym dodatkiem do niemal każdego obiadu.

Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska to prawdziwa bomba witaminowa. Harmonijne połączenie chrupiącej kapusty, soczystych i słodkich marchewek, lekko pikantnych selera i pora zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Delikatny sos jogurtowy z nudą gorczycy i miodu zapewnia daniu wyjątkowej aksamitności i świeżości. Przygotowanie tej surówki zajmie tylko chwilkę, a wszystkie składniki są dość tanie i łatwo dostępne. Tak przyrządzona kapusta sprawdzi się jako dodatek do potraw rybnych czy mięsnych. Z powodzeniem możesz przygotować także większą ilość i przechowywać ją w lodówce nawet do 3 dni.

Surówka kopenhaska - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty, 
  • 300 g kapusty pekińskiej, 
  • 300 g marchewki, 
  • 100 g selera, 
  • biała część pora, 

Dressing: 

  • 60 g jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej, 
  • ząbek czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Przygotuj warzywa. Kapusty umyj i osusz. Bardzo drobno je poszatkuj ostrym nożem lub mandoliną. Marchewki i korzeń selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełóż do miski i wstępnie przemieszaj. 

Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj jogurt z musztardą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie przemieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem zalej surówkę kopenhaską. Całość dobrze wymieszaj. 

Danie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu maksymalnie 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy

Ryba z polskich wód, o wiele zdrowsza od łososia. Kiedyś chętnie jedzona, dziś zapomniana

Wypróbuj wodę owsiano-lnianą. Najlepsza na tłuszcz na brzuchu i dobrą pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | dodatki