Najlepsze ciasto na pizzę, jak z włoskiej trattorii. Wszyscy będą brać od ciebie przepis
Czy koniecznie trzeba wybrać się do restauracji, aby zjeść pyszną pizzę? Oczywiście, że nie. Samodzielne przygotowanie takiego dania jest prostsze, niż może się wydawać. Mam swój sprawdzony przepis na ciasto, który zawsze się udaje - wystarczy dorzucić ulubione dodatki i przepyszna pizza gotowa. Całą rodziną uwielbiamy wspólne chwile, gdy zajadamy się tym włoskim przysmakiem.
Mam dobrą wiadomość - zrobienie idealnej pizzy wcale nie wymaga zakupienia profesjonalnego pieca czy kilkunastu lat doświadczenia, nie musisz nawet jechać do Włoch i podpatrywać mistrzów. Przez lata próbowałam wielu przepisów, z różnymi efektami. Niekiedy zdarzało się, że moja pizza miała twardy spód, innym razem była mało chrupiąca. Po wielu próbach udało mi się jednak stworzyć recepturę, która daje pożądany efekt. Ciasto zrobione według niej jest pyszne, idealnie delikatne, chrupiące, natomiast w środku elastyczne.
Jak się okazuje, najważniejsze są trzy rzeczy. Przede wszystkim dobrze dobrana mąka, ale także czas wyrastania ciasta i wyrabiania go. Gdy osiągniesz perfekcję w tych tematach, wszyscy będą chcieli twój przepis.
Wiele osób zastanawia się, z jakiej mąki najlepiej zrobić pizzę? W końcu, jeżeli postanowimy przygotować to danie w domu, trzeba zacząć od zakupu odpowiednich składników. Bez wątpienia najlepszą opcją jest mąka typu 00 - charakteryzująca się bardzo wysokim stopniem zmielenia, lekka, o delikatnej strukturze. Gdy jej użyjesz, ciasto będzie elastyczne, dobrze wyrośnie i nie będzie rwało się podczas rozciągania. Po wypieczeniu natomiast zachowa delikatność i chrupkość.
Jeżeli nie masz pod ręką tego typu mąki, sięgnij po 550 - da bardzo zbliżony efekt. Stanowi idealny balans między delikatnością a strukturą, dzięki niej twoje ciasto będzie sprężyste i lekko chrupiące, takie, jakiego oczekujesz.
Zdecydowanie polecam sięgać po któryś z tych dwóch rodzajów mąki. Pamiętaj, że to właśnie od idealnie przygotowanego ciasta zależy cały efekt. Jeżeli coś będzie z nim nie tak, nie pomogą nawet najbardziej wyszukane dodatki.
Chcesz samodzielnie przygotować najlepsze ciasto na pizzę? Przepis jest naprawdę bardzo prosty - potrzebujesz zaledwie kilku składników i trochę cierpliwości.
Przygotuj:
- 360 g mąki pszennej typu 00 lub 550,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 łyżkę oliwy,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1 łyżeczkę cukru.
Przygotuj szklankę, wlej do niej połowę wody. Następnie dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, całość dokładnie rozmieszaj. Co istotne, powstały roztwór nie może być ani zimny, ani gorący - powinien być w temperaturze pokojowej.
Dodaj drożdże, dokładnie je rozetrzyj. Szklankę odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut - drożdże mając zacząć buzować i rosnąć.
W misie robota kuchennego (lub po prostu w osobnej misce) wymieszaj pozostałą mąkę, wodę, oliwę oraz sól. Dodaj do tego również wcześniej przygotowany drożdżowy zaczyn.
Wyrabiaj ciasto - przy pomocy miksera lub ręcznie. Wyrabianie powinno potrwać około 15 minut, ciasto ma być plastyczne i elastyczne, nie przywierać zbytnio do rąk.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce, przykryj miskę ściereczką. Ma tak stać przez około godzinę.
Po tym czasie blat kuchenny oprósz mąką, połóż na nim wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj je na kształt placka na pizzę, pozostaw do ponownego wyrośnięcia - ma to potrwać około 20 minut.
Ciasto ponownie rozwałkuj, lekko podnosząc brzegi. Przenieś je na blachę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy. Posmaruj ciasto sosem, wyłóż ulubione składniki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez około 12 minut.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika
Biszkopt z orzeźwiającym kremem cytrynowym zaserwuję gościom. Jest obłędny