Reklama
Reklama

Patelnia kowbojska z mielonym mięsem i ziemniakami. Cała rodzina porządnie się naje

Poszukując inspiracji na jesienny obiad, warto postawić na potrawy, które są pożywne, sycące i rozgrzewające. Jednym z takich dań jest patelnia kowbojska z mięsem mielonym i ziemniakami. To specjał szybki w przygotowaniu, niezbyt skomplikowany, a co najważniejsze bardzo smaczny - cała rodzina porządnie się naje. Jak przyrządzić patelnię kowbojską? Sprawdź przepis.

Ciepłe i sycące danie na jesienne dni

Gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza, rozgrzewający i pożywny obiad staje się prawdziwym ukojeniem. Jesienią na naszych stołach goszczą różnego rodzaju sycące gulasze, aromatyczne zupy lub zapiekanki z piekarnika. Poszukując szybkich i smacznych przepisów, warto postawić na patelnię kowbojską. Co to takiego? 

Patelnia kowbojska to niezwykle prosty obiad, który, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się na jednej patelni. Pierwsze skrzypce gra tutaj mięso mielone (możemy użyć wołowego, wieprzowego, mieszanki tych dwóch lub mniej tłustego drobiu) oraz ziemniaki (koniecznie z dodatkiem rozmarynu).

Reklama

Prawdziwi smakosze, niebojący się kulinarnych eksperymentów, mogą potrawę przyrządzić z mięsem z bizona - wówczas patelnia kowbojska faktycznie będzie przywodzić na myśl dania z Dzikiego Zachodu. Trzeba jednak zaznaczyć, że produkt w Polsce jest znacznie trudniej dostępny i droższy od typowych rodzajów mięs.

Przeczytaj też: Rozgrzewający gulasz to klasyk kuchni węgierskiej. Sos z kapustą kiszoną robi tu robotę

Patelnia kowbojska z mięsem mielonym i ziemniakami

Jeśli przygotowujesz patelnię kowbojską po raz pierwszy, to polecamy ją zrobić ze zwykłą, mieloną wołowiną (na przykład łopatką wołową). Przyda się również dobrej jakości boczek. Co jeszcze będzie potrzebne do zrobienia patelni kowbojskiej? Oto pełna lista składników:

  • 450 g mielonej wołowiny z łopatki,
  • 100 g boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (opcjonalnie, możemy pominąć, jeśli nie lubimy pikantnych potraw),
  • puszka pomidorów krojonych,
  • puszka fasoli czerwonej konserwowej,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw przygotowujemy składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z boczkiem. Ziemniaki obieramy i kroimy na nieco mniejsze kawałki. 
  2. Podsmażamy cebulę i boczek na dużej patelni na łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej smażymy (uważamy przy tym, by czosnek się nie spalił). 
  3. Po około 2-3 minutach smażenia dorzucamy mięso mielone i rozdrabniamy je za pomocą drewnianej szpatułki. Mieszamy całość, a następnie doprawiamy rozmarynem, oregano, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. 
  4. Gdy mięso się podsmaży, dorzucamy fasolę, pomidory krojone oraz pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość zalewamy bulionem. Patelnię przykrywamy i dusimy wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną. 
  5. Na sam koniec dodajemy do potrawy poszatkowaną natkę pietruszki. 

Patelnia kowbojska to idealna propozycja na rozgrzewający i sycący obiad. Można podawać ją w towarzystwie chleba, ryżu lub bez żadnych dodatków. Tego rodzaju danie z pewnością posmakuje całej rodzinie. 

Źródła: terazgotuje.pl, leckerschmecker.me

Zobacz też:

Zamiast zapychać się chlebem, zrób pożywnego wrapa. Nie ma mąki, same zdrowe składniki i syci na długo

Klasyka z twistem, w której się zakochasz. Nawet teściowa zaniemówi

Faszerowane ziemniaki po zbójnicku. Idealne danie na chłodniejsze dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | mięso | ziemniaki