Klasyka z twistem, w której się zakochasz. Nawet teściowa zaniemówi
Niezwykle aromatyczne, kremowe, a jednocześnie z korzenną nutą. Gdy poznałam nową wersję tego klasycznego włoskiego deseru, po prostu się w niej zakochałam. Cynamonowe tiramisu to świetna opcja dla osób, które lubią klasykę z twistem.
Tiramisu w tradycyjnej wersji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Najlepsze jest we Włoszech, ale można śmiało zrobić je w domu, ponieważ w sklepach mamy wystarczająco dużo dobrych jakościowo składników. Mało kto wie, że wystarczy jeden dodatek, aby ten klasyk zyskał zupełnie nowy charakter - chodzi o cynamon. Ta przyprawa nie bez powodu kojarzy się z ciepłem i domową atmosferą.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 100 g mąki tortowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Składniki na poncz:
- 160 ml espresso
- 80 ml likieru Amaretto
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- cynamon
- gorzkie kakao
Przygotuj biszkopt. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo (po łyżce) dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Do osobnego naczynia przesiej mąkę i skrobię. Partiami dodaj do piany, delikatnie mieszając ją szpatułką.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x20 cm. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto upuść w formie na podłogę z wysokości 30 cm. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na 3 blaty.
Przestudzone ciasto nasącz ponczem przygotowanym z zimnego espresso i likieru Amaretto.
Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru. Pozostałe składniki (mascarpone, śmietaną, resztą cukru, ekstraktem z wanilii) i ubij na gęsty krem (nie ubijaj go zbyt długo, by się nie zwarzył).
Złóż cynamonowe tiramisu. Na spodni blat wyłóż 1/3 kremu, oprósz małą ilością kakao i cynamonu. Połóż kolejny blat i wyłóż 1/3 kremu, ponownie oprósz kakao i cynamonem. Następnie połóż ostatni blat i pozostałą 1/3 kremu. Oprósz cynamonem i kakao. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do schłodzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu
Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu
Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka