Reklama
Reklama

Klasyka z twistem, w której się zakochasz. Nawet teściowa zaniemówi

Niezwykle aromatyczne, kremowe, a jednocześnie z korzenną nutą. Gdy poznałam nową wersję tego klasycznego włoskiego deseru, po prostu się w niej zakochałam. Cynamonowe tiramisu to świetna opcja dla osób, które lubią klasykę z twistem.

Tiramisu w tradycyjnej wersji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Najlepsze jest we Włoszech, ale można śmiało zrobić je w domu, ponieważ w sklepach mamy wystarczająco dużo dobrych jakościowo składników. Mało kto wie, że wystarczy jeden dodatek, aby ten klasyk zyskał zupełnie nowy charakter - chodzi o cynamon. Ta przyprawa nie bez powodu kojarzy się z ciepłem i domową atmosferą. 

Cynamonowe tiramisu - lista składników

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka 
  • 130 g drobnego cukru 
  • 100 g mąki tortowej 
  • 30 g skrobi ziemniaczanej 

Składniki na poncz: 

Reklama
  • 160 ml espresso 
  • 80 ml likieru Amaretto 

Składniki na krem: 

  • 500 g serka mascarpone 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • 3 żółtka 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

Dodatkowo:

  • cynamon
  • gorzkie kakao

Cynamonowe tiramisu - przepis

Przygotuj biszkopt. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo (po łyżce) dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku.  Do osobnego naczynia przesiej mąkę i skrobię. Partiami dodaj do piany, delikatnie mieszając ją szpatułką. 

Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x20 cm. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).  

Upieczone ciasto upuść w formie na podłogę z wysokości 30 cm. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na 3 blaty. 

Przestudzone ciasto nasącz ponczem przygotowanym z zimnego espresso i likieru Amaretto. 

Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru. Pozostałe składniki (mascarpone, śmietaną, resztą cukru, ekstraktem z wanilii) i ubij na gęsty krem (nie ubijaj go zbyt długo, by się nie zwarzył).  

Złóż cynamonowe tiramisu. Na spodni blat wyłóż 1/3 kremu, oprósz małą ilością kakao i cynamonu. Połóż kolejny blat i wyłóż 1/3 kremu, ponownie oprósz kakao i cynamonem. Następnie połóż ostatni blat i pozostałą 1/3 kremu. Oprósz cynamonem i kakao. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do schłodzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery