Reklama
Reklama

Klasyka z twistem, w której się zakochasz. Nawet teściowa zaniemówi

Niezwykle aromatyczne, kremowe, a jednocześnie z korzenną nutą. Gdy poznałam nową wersję tego klasycznego włoskiego deseru, po prostu się w niej zakochałam. Cynamonowe tiramisu to świetna opcja dla osób, które lubią klasykę z twistem.

Tiramisu w tradycyjnej wersji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Najlepsze jest we Włoszech, ale można śmiało zrobić je w domu, ponieważ w sklepach mamy wystarczająco dużo dobrych jakościowo składników. Mało kto wie, że wystarczy jeden dodatek, aby ten klasyk zyskał zupełnie nowy charakter - chodzi o cynamon. Ta przyprawa nie bez powodu kojarzy się z ciepłem i domową atmosferą. 

Cynamonowe tiramisu - lista składników

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka 
  • 130 g drobnego cukru 
  • 100 g mąki tortowej 
  • 30 g skrobi ziemniaczanej 

Składniki na poncz: 

Reklama
  • 160 ml espresso 
  • 80 ml likieru Amaretto 

Składniki na krem: 

  • 500 g serka mascarpone 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • 3 żółtka 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

Dodatkowo:

  • cynamon
  • gorzkie kakao

Cynamonowe tiramisu - przepis

Przygotuj biszkopt. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo (po łyżce) dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku.  Do osobnego naczynia przesiej mąkę i skrobię. Partiami dodaj do piany, delikatnie mieszając ją szpatułką. 

Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x20 cm. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).  

Upieczone ciasto upuść w formie na podłogę z wysokości 30 cm. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na 3 blaty. 

Przestudzone ciasto nasącz ponczem przygotowanym z zimnego espresso i likieru Amaretto. 

Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru. Pozostałe składniki (mascarpone, śmietaną, resztą cukru, ekstraktem z wanilii) i ubij na gęsty krem (nie ubijaj go zbyt długo, by się nie zwarzył).  

Złóż cynamonowe tiramisu. Na spodni blat wyłóż 1/3 kremu, oprósz małą ilością kakao i cynamonu. Połóż kolejny blat i wyłóż 1/3 kremu, ponownie oprósz kakao i cynamonem. Następnie połóż ostatni blat i pozostałą 1/3 kremu. Oprósz cynamonem i kakao. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do schłodzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery