Najlepsze purée z dyni. Idealne do zupy, ciast i naleśników
Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, które jesienią cieszy się ogromną popularnością. Świetnie wpływa na układ trawienny, zdrowie oczu, oraz układ krążenia, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dlatego sprawdzi się zarówno na diecie odchudzającej, jako składnik posiłków najmłodszych, jak i osób starszych. Bazą wielu przepisów jest puree z dyni. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak je zrobić.
Purée z dyni to must-have w jesiennej spiżarni, uniwersalny składnik, który wzbogaci wiele dań. Przygotowanie domowego purée jest dziecinnie proste - potrzebujesz tylko dyni, piekarnika i blendera. Nie tylko jest zdrowie, ale i smakuje świetnie. Podkręć smak swoich potraw i odkryj nowe możliwości, jakie niesie ze sobą ten wszechstronny składnik jak purée z dyni. Jeśli tej jesieni jeszcze go nie robiłeś, koniecznie czas to nadrobić.
Sprawdź także: Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam
Podstawowa wersja purée świetnie sprawdzi się zarówno w słodkich wypiekach, takich jak muffinki, naleśniki czy tarty, jak i w pikantnych potrawach, takich jak zupy, wytrawne placki, curry, czy zapiekanki. Możesz również przyrządzić aromatyczną wersję dyniowego purée, które idealnie będzie pasować do deserów i śniadań. Wystarczy, że dodasz do niej korzenne przyprawy, mielony cynamon, goździki, kardamon, anyż, gałkę muszkatołową, czy szczyptę czarnego pieprzu. Będzie pasować do aromatycznego, jesiennego latte, oraz dań śniadaniowych, owsianki, słodkich placuszków, czy jaglanki.
Do przygotowania purée, będziesz potrzebować jedną lub dwie duże dynie piżmowe. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Dynie połóż na płaskiej powierzchni, a następnie przekrój na pół. Nie obieraj je. Za pomocą łyżki wydrąż nasiona i włóknistą część miąższu. Zachowaj pestki, jeśli chcesz je wysuszyć i wykorzystać.
Połóż połówki dyni przeciętą stroną do dołu na blasze. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 30-45 minut, aż miąższ będzie odchodził od skórki. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości dyni.
Jeśli chcesz użyć dyni do wytrawnych dań, ułóż na blasze kilka ząbków czosnku (nieobranego), gałązki rozmarynu lub tymianku, a uzyskasz fantastyczny aromat. Ciekawego smaku musowi z dyni nada skórka pomarańczowa lub laski cynamonu (które pieką się razem), szczególnie jeśli chcesz wykorzystać puree do słodkich muffinek bądź naleśników.
Wyjmij blachę z piekarnika i ostrożnie obróć dynie przeciętą stroną do góry na blasze. Pozostaw na ok. 10 minut do ostygnięcia. Po czym przełóż miąższ do kielicha blendera i miksuj na gładkie purée. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej 1-2 łyżki przegotowanej wody, a jeśli zbyt rzadka - przeciśnij puree przez gęste sito.
Purée z dyni przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub pojemniku albo zamrażaj w odpowiednim pojemniku/woreczku do 3 miesięcy.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia