Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam
Spośród jesiennych warzyw dynia smakuje najlepiej. Warto się o tym przekonać. Wystarczy już kilka składników, aby wydobyć jej smak i niepowtarzalny aromat. Przygotuj to szybkie danie, a udowodnisz sobie i swoim bliskim, że najprostsze przepisy smakują najlepiej.
Kiedy z warzywniaków powoli znikają letnie warzywa, wiele osób zastanawia się, czym może je zastąpić. Na szczęście jesień to czas, kiedy bazarki i sklepy mogą jeszcze zaskoczyć swoją ofertą. Zamiast kapusty i ziemniaków, wypełnij swój jadłospis pyszną dynią. Nie tylko wzmocni twoje zdrowie, ale także sprawi, że chłodne miesiące nabiorą kolorów.
Dynia zachwyca swoją barwą, delikatnym aromatem oraz lekko słodkim smakiem. Okazuje się, że jesienią i zimą również wzmacnia nasz organizm. W jej składzie znajdziemy cenne składniki odżywcze, jak wapń, magnez, selen, potas, cynk czy kwas foliowy, a także witaminy A, C i E. Kryje w sobie też sporo błonnika.
Dynia wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Chroni nas przed infekcjami oraz pomaga szybciej się z nich wykurować. Wzmacnia układ odpornościowy, również dzięki obecności witaminy C. Regularne włączanie dyni do naszego jadłospisu wspomaga układ krwionośny, przez to, że obniża stężenie złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie. Z kolei błonnik, który w niej znajdziemy, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom i wzdęciom.
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że dynia w diecie jest cennym składnikiem. Jej zaletą jest to, że można przygotować ją na wiele różnych sposobów. Jednym z najprostszych jest uduszenie jej na patelni z kilkoma dodatkami. Udowadnia to receptura z 1925 roku, którą znaleźć można w książce "Polska kuchnia. Gotować... lecz co?". Poznaj przepis sprzed 100 lat, który dzisiaj smakuje równie pysznie.
Zobacz także: Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis
Składniki:
- 300 g dyni,
- 300 g pomidorów,
- cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Dynię obieramy ze skórki. Jeśli kupiliśmy dynię hokkaido nie będzie to konieczne. Kroimy ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywo. Smażymy przez kilka minut. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy. Dorzucamy do dyni i całość razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy i dusimy, aby dynia zmiękła.
Pomidory kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy je mąką. Mieszamy, aby były całkowicie nią pokryte. Kiedy dynia będzie miękka, dorzucamy je do patelni, mieszamy i chwilę razem smażymy. Następnie zalewamy śmietaną i ponownie dusimy. Po ok. 5 minutach doprawiamy solą i pieprzem. Danie jest gotowe. Pasuje idealnie jako sos do makaronów albo prosta potrawka do kaszy. Można jeść ją również z chlebem. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.
Źródło: terazgotuje.pl, pularda.com.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem