Reklama
Reklama

Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam

Spośród jesiennych warzyw dynia smakuje najlepiej. Warto się o tym przekonać. Wystarczy już kilka składników, aby wydobyć jej smak i niepowtarzalny aromat. Przygotuj to szybkie danie, a udowodnisz sobie i swoim bliskim, że najprostsze przepisy smakują najlepiej.

Kiedy z warzywniaków powoli znikają letnie warzywa, wiele osób zastanawia się, czym może je zastąpić. Na szczęście jesień to czas, kiedy bazarki i sklepy mogą jeszcze zaskoczyć swoją ofertą. Zamiast kapusty i ziemniaków, wypełnij swój jadłospis pyszną dynią. Nie tylko wzmocni twoje zdrowie, ale także sprawi, że chłodne miesiące nabiorą kolorów.

Dynia - jesienne warzywo pełne witamin

Dynia zachwyca swoją barwą, delikatnym aromatem oraz lekko słodkim smakiem. Okazuje się, że jesienią i zimą również wzmacnia nasz organizm. W jej składzie znajdziemy cenne składniki odżywcze, jak wapń, magnez, selen, potas, cynk czy kwas foliowy, a także witaminy A, C i E. Kryje w sobie też sporo błonnika.

Dynia wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Chroni nas przed infekcjami oraz pomaga szybciej się z nich wykurować. Wzmacnia układ odpornościowy, również dzięki obecności witaminy C. Regularne włączanie dyni do naszego jadłospisu wspomaga układ krwionośny, przez to, że obniża stężenie złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie. Z kolei błonnik, który w niej znajdziemy, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom i wzdęciom.

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że dynia w diecie jest cennym składnikiem. Jej zaletą jest to, że można przygotować ją na wiele różnych sposobów. Jednym z najprostszych jest uduszenie jej na patelni z kilkoma dodatkami. Udowadnia to receptura z 1925 roku, którą znaleźć można w książce "Polska kuchnia. Gotować... lecz co?".  Poznaj przepis sprzed 100 lat, który dzisiaj smakuje równie pysznie.

Zobacz także: Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

Dynia z pomidorami w śmietanie - przepis

Składniki:

  • 300 g dyni,
  • 300 g pomidorów,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Dynię obieramy ze skórki. Jeśli kupiliśmy dynię hokkaido nie będzie to konieczne. Kroimy ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywo. Smażymy przez kilka minut. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy. Dorzucamy do dyni i całość razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy i dusimy, aby dynia zmiękła.

Pomidory kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy je mąką. Mieszamy, aby były całkowicie nią pokryte. Kiedy dynia będzie miękka, dorzucamy je do patelni, mieszamy i chwilę razem smażymy. Następnie zalewamy śmietaną i ponownie dusimy. Po ok. 5 minutach doprawiamy solą i pieprzem. Danie jest gotowe. Pasuje idealnie jako sos do makaronów albo prosta potrawka do kaszy. Można jeść ją również z chlebem. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.

Źródło: terazgotuje.pl, pularda.com.pl

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dynia | warzywa | dania główne