Najlepszy makowiec na kruchym cieście. Szybko zrobisz i szybko zniknie ze świątecznego stołu
Jednym z tradycyjnych potraw na wigilijnym stole jest makowiec. Ciasto to ma długą historię, a jego symbolika nierozerwalnie związana jest z Bożym Narodzeniem. Poznaj przepis na makowiec na kruchym cieśnie. Ciasto to pokochają twoi goście.
Podobno Jan III Sobieski kazał wypiekać makowiec z wizerunkiem swojej ukochanej Marysieńki, a Stanisław August Poniatowski otrzymał w prezencie makowiec o długości 4 m. Makowiec jest jednym z tych ciast, które piecze się najczęściej raz do roku w okresie świąt Bożego Narodzenia. Tuż obok kutii jest jedynym z tradycyjnych wypieków wykorzystujących mak - roślinę o bogatej symbolice.
Wieczerza wigilijna w polskiej kulturze jest pełna symboli i drobnych zwyczajów, które mają przynieść pomyślność na przyszły rok. Nie bez powodu każdy stara się, aby ta kolacja była idealna pod każdym względem, aby wszystko się udało, ponieważ to, co wydarzy się w wigilię, będzie trwało przez cały rok. Mak jest tym składnikiem, który ma zapewnić urodzaj, płodność i spokojny sen. Jego symbolika sięga jednak znacznie głębiej, nawet do innego świata.
Wigilia Bożego Narodzenia jest ważnym świętem w religii chrześcijańskiej, jednak okres, w którym jest obchodzona, był również ważny dla kultur przedchrześcijańskich. To właśnie wówczas plemiona słowiańskie czy germańskie miały swoje święta ku czci bogów słońca. Liczne rytuały i wróżby, które wówczas wykonywano, miały zapewnić pomyślność na przyszły rok, a pomóc w nich miały dusze zmarłych.
Mak jest rośliną niezwykłą. Jego nasiona w uśpieniu mogą pozostać nawet 80 lat. W chrześcijaństwie wierzono, że maki wyrosły w miejscach, gdzie spadła na ziemię krew ukrzyżowanego Chrystusa. Z kolei ludy pogańskie uznawały ją za rośliną, która łączy świat zmarłych ze światem żywych.
Przeczytaj też: Zapominamy, że to bogactwo żelaza i zdrowych tłuszczów. Jedz częściej, bo chroni przed zawałem i uspokaja
W wigilię nasi przodkowie do stołu zapraszali także zmarłych członków rodziny. To właśnie dla nich stawiane było dodatkowe nakrycie. Zapalone świece na stole miały pomóc duszom dotrzeć do stołu, a potrawy z maku miały być dla nich przysmakiem.
Dziś trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pysznego makowca. Istnieje wiele przepisów na to wyjątkowe ciasto. Zazwyczaj piecze się je na cieście drożdżowym, jednym w te święta proponujemy wersję na cieście kruchym. Jest szybsza i prostsza do przygotowania.
Przed świętami zawsze jest dużo do zrobienia: sprzątanie, przygotowanie prezentów, ubieranie choinki i gotowanie 12 potraw wigilijnych. Nic więc dziwnego, ż czasami brakuje już czasu na wypiek tradycyjnego makowca. W tym roku możesz zaserwować swoim gościom nowoczesną wersję tego deseru na cieście kruchym. Ten makowiec jest szybszy w przygotowaniu i równie, a może nawet smaczniejszy.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru (2 łyżki do posypania),
- 200 g masła (schłodzonego),
- 2 żółtka.
Składniki na masę makową:
- 500 g mielonego maku,
- około ½ l gorącej wody lub mleka,
- 3-4 łyżki miodu (do smaku),
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 5 jajek,
- 1 laska wanilii.
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysyp mąkę i cukier puder. Na to wyłóż masło i pokrój je w kostkę. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na 3 części - jedna ma być nieco mniejsza. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.
- Mak zalej gorącą wodą lub gorącym mlekiem i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie odsącz go z nadmiaru płynu.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż jedną z większych porcji ciasta. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 10-15 minut i wyjmij z piekarnika do ostygnięcia.
- W rondelku roztop masło i dodaj do niego miód. Wystudź i dodaj do maku.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich ziarenka z laski wanilii. Białka ubij na pianę. Żółtka dodaj do masy makowej, a następnie całość połącz z ubitą pianą z białek.
- Mniejszą porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż nią brzegi tortownicy. Następnie na ciasto wyłóż masę makową i przykryj ostatnią porcją kruchego ciasta. Połącz brzegi ciasta i nakłuj delikatnie wierzchnią warstwę.
- Ciasto piecz w piekarniku nastawionym na 170 st. Celsjusza przez 50-55 minut.
Makowiec na kruchym cieście jest już gotowy. Przed podaniem ciasto możesz przyprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem
Obtaczam, smażę, a potem wrzucam do zalewy. Ta przekąska na wigilii jest rozchwytywana
Sklepowe wędliny się chowają. Zrób domową pieczeń drobiową z warzywami