Ten smak pamiętasz z dzieciństwa. Makowiec bajkowy idealny
Chcesz zrobić w te święta makowiec tak pyszny, że wszyscy będą prosili o dokładkę? Oto przepis na makowiec bajkowy - wyjątkowy, o smaku, który pamiętasz z dzieciństwa. Jest delikatny, jednocześnie aromatyczny. Na jednej porcji na pewno się nie skończy.
To jeden z tych smaków, które pamiętamy z dawnych lat. Wyrazisty mak, cukier, miód, migdały... No i ten aromat rozpływających się w ustach bakalii. Klasyczny makowiec nie bez powodu jest elementem obowiązkowym każdych świąt.
Sprawdź przepis na makowiec bajkowy - twoi domownicy i goście na pewno się w nim zakochają.
Składniki na rozczyn:
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka cukru,
- 60 ml mleka (w temperaturze 35-37°C),
- 15 g świeżych drożdży.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej (typ 550),
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru kryształu,
- 60 g miękkiego masła,
- 3 łyżki śmietany kremówki (36%),
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego.
Składniki na masę makową:
- 300 g niebieskiego maku,
- 100 g płynnego miodu,
- 2 łyżki cukru,
- 50 g płynnego masła,
- 75 g rodzynek (+ do dekoracji),
- 75 g skórki pomarańczowej (+ do dekoracji),
- 75 płatków migdałowych,
- 1 jajko,
- 2 białka,
- 50 ml rumu (+ woda),
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki na lukier:
- 80 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka wody.
Rozkrusz drożdże i połącz składniki na zaczyn.
Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia – na kwadrans, w ciepłe miejsce.
Przesiej przez sitko mąkę. Wsyp połowę do miski.
Dodaj rozczyn, jajko, 2 żółtka (odłóż białka do przygotowania masy makowej) i cukier. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto (mikserem z hakiem). Nie przerywając miksowania, stopniowo dosyp resztę mąki, dodaj masło, śmietanę (w temperaturze pokojowej) i aromat migdałowy.
Gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Zalej rodzynki i skórkę pomarańczową rumem (jeśli rum nie zakryje bakalii, dolej trochę wody). Odstaw do namoczenia, odcedź i posiekaj.
Wypłucz mak i zalej w garnku gorącą wodą tak, by znalazł się pod jej powierzchnią. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez około 20 minut.
Odcedź i zmiel przez sitko o najdrobniejszych oczkach. Połącz zmielony mak z miodem, cukrem, masłem, 1 żółtkiem, cynamonem, bakaliami i płatkami migdałów. Wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z 3 białek i wmieszaj ją delikatnie w masę makową.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt. Na całej jego powierzchni (z marginesem wzdłuż dłuższego boku) rozsmaruj masę makową. Zwiń makowiec w roladę, owiń papierem do pieczenia i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Wstaw makowiec (ułożony na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 60 minut. Połącz wszystkie składniki na lukier. Polukruj makowiec, gdy wystygnie. Udekoruj bakaliami.
Zobacz też:
Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie
Kruche, delikatne, zakalec się nie zrobi. Przepis na idealnie kruche ciasto siostry Anastazji
Mięso na święta będzie idealne kruche i soczyste. Zamarynuj je wcześniej w popularnym napoju