Reklama
Reklama

Ten smak pamiętasz z dzieciństwa. Makowiec bajkowy idealny

Chcesz zrobić w te święta makowiec tak pyszny, że wszyscy będą prosili o dokładkę? Oto przepis na makowiec bajkowy - wyjątkowy, o smaku, który pamiętasz z dzieciństwa. Jest delikatny, jednocześnie aromatyczny. Na jednej porcji na pewno się nie skończy.

To jeden z tych smaków, które pamiętamy z dawnych lat. Wyrazisty mak, cukier, miód, migdały... No i ten aromat rozpływających się w ustach bakalii. Klasyczny makowiec nie bez powodu jest elementem obowiązkowym każdych świąt.

Sprawdź przepis na makowiec bajkowy - twoi domownicy i goście na pewno się w nim zakochają.

Makowiec bajkowy - lista składników

Składniki na rozczyn: 

  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka cukru, 
  • 60 ml mleka (w temperaturze 35-37°C), 
  • 15 g świeżych drożdży. 


Składniki na ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej (typ 550), 
  • 1 jajko, 
  • 2 żółtka, 
  • 50 g cukru kryształu, 
  • 60 g miękkiego masła, 
  • 3 łyżki śmietany kremówki (36%),  
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego. 


Składniki na masę makową: 

  • 300 g niebieskiego maku, 
  • 100 g płynnego miodu, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 50 g płynnego masła, 
  • 75 g rodzynek (+ do dekoracji), 
  • 75 g skórki pomarańczowej (+ do dekoracji), 
  • 75 płatków migdałowych, 
  • 1 jajko,  
  • 2 białka, 
  • 50 ml rumu (+ woda), 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Składniki na lukier:

  • 80 g cukru pudru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżka wody. 


Makowiec bajkowy - przepis

Rozkrusz drożdże i połącz składniki na zaczyn.


Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia – na kwadrans, w ciepłe miejsce. 

Przesiej przez sitko mąkę. Wsyp połowę do miski. 

Dodaj rozczyn, jajko, 2 żółtka (odłóż białka do przygotowania masy makowej) i cukier. Wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto (mikserem z hakiem). Nie przerywając miksowania, stopniowo dosyp resztę mąki, dodaj masło, śmietanę (w temperaturze pokojowej) i aromat migdałowy. 

Gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

Zalej rodzynki i skórkę pomarańczową rumem (jeśli rum nie zakryje bakalii, dolej trochę wody). Odstaw do namoczenia, odcedź i posiekaj.  

Wypłucz mak i zalej w garnku gorącą wodą tak, by znalazł się pod jej powierzchnią. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez około 20 minut. 

Odcedź i zmiel przez sitko o najdrobniejszych oczkach.  Połącz zmielony mak z miodem, cukrem, masłem, 1 żółtkiem, cynamonem, bakaliami i płatkami migdałów. Wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij na sztywno pianę z 3 białek i wmieszaj ją delikatnie w masę makową.

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt. Na całej jego powierzchni (z marginesem wzdłuż dłuższego boku) rozsmaruj masę makową. Zwiń makowiec w roladę, owiń papierem do pieczenia i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. 

Wstaw makowiec (ułożony na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 60 minut.  Połącz wszystkie składniki na lukier. Polukruj makowiec, gdy wystygnie. Udekoruj bakaliami. 

Zobacz też:

Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie

Kruche, delikatne, zakalec się nie zrobi. Przepis na idealnie kruche ciasto siostry Anastazji

Mięso na święta będzie idealne kruche i soczyste. Zamarynuj je wcześniej w popularnym napoju

INTERIA.PL