Reklama
Reklama

Najlepszy tort urodzinowy dla miłośników kawy. Puszysty biszkopt i krem z czekoladą

Przygotowanie domowego tortu nie jest prostą sprawą. Wymaga upieczenia biszkoptu, który nie opadnie, oraz zrobienia kremu o idealnej konsystencji. Dla miłośników czekolady i kakao, lubiących przełamywać ich smak nutą aromatycznego espresso, polecamy tort kawowy. Doskonale sprawdzi się na niejednej imprezie rodzinnej, a każdy solenizant bądź jubilat, będzie zachwycony.

Podstawą udanego tortu jest oczywiście idealny biszkopt. Przede wszystkim należy się do tego dobrze przygotować. Warto wcześniej wyciągnąć jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Ważny jest także wybór mąki, zazwyczaj zaleca się tę tortową, typ 450. Krem do tortów można zrobić zarówno z masła, jak i margaryny, może być jednak nieco ciężki. Alternatywą jest ten z mascarpone i ubitej słodkiej śmietanki, będzie delikatniejszy i bardzo kremowy - jego smak urozmaici dodatek mocnej kawy i czekolady. Oczywiście tort nie może być mdły, aby przełamać jego smak, przełóż biszkopt powidłami śliwkowymi. Zwieńczeniem deseru jest kakaowa polewa. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku na pyszny tort kawowy.

Sprawdź także: Ciasto idealne na jesienną chandrę. Bez pieczenia i wysiłku, a efekt nieprawdopodobny

Przepis na tort kawowy 

Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, przygotuj odpowiednią formę. Wybierz tortownicę o średnicy 21 cm. Aby biszkopt był idealnie wilgotny, warto go nasączyć, możesz zrobić to za pomocą likieru kawowego lub mocnej kawy. 

Blaty ciasta:  

  • 5 dużych jajek,  
  • 140 g brązowego cukru,  
  • 100 g mąki pszennej tortowej,  
  • 50 g kakao, 
  • 60 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego,  
  • 5 g proszku do pieczenia. 

Krem śmietankowy z mleczną czekoladą:  

  • 400 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 50 g mlecznej czekolady startej na tarce,  
  • 50 g serka mascarpone, 
  • 25 ml mocnej kawy, 
  • 15 g cukru pudru.  

Nasączenie blatów ciasta:  

  • 130 ml likieru kawowego, 
  • 50 ml wody.

Dodatkowo:  

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych,  
  • 50-70 g mlecznej czekolady startej na tarce do oprószenia boków tortu, 
  • 100 g czekolady do ozdoby. 

Polewa czekoladowa:  

  • 60 g cukru,  
  • 60 g masła, 
  • 30 ml kwaśnej śmietany,
  • 30 g kakao, 
  • 5 g żelatyny.

Jak zrobić tort kawowy? 

Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wymieszaj w misce. Odłóż na bok.  
W misie miksera umieść jajka w całości i brązowy cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Powinna ona potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera powinny w niej zostawiać ślady. Do gotowej masy dodaj przesiane suche składniki i olej. Wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, aż do połączenia się składników.  

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia na samym dnie. Gotową masę wylej do foremki i wyrównaj łyżką. Piecz ciasto przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka. Przestudź ciasto w formie, a następnie wyjmij i wystudź na blacie lub kratce. Po czasie przekrój ciasto na 3 równe blaty czekoladowe. 

Wyjmij z lodówki wszystkie składniki na krem. Umieść w misce śmietanę i mascarpone. Ubijaj mikserem do otrzymania gęstego kremu, pod koniec wlej wystudzoną kawę i połącz, aż powstanie idealna masa. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubity krem wymieszaj szpatułką ze startą czekoladą.  

W miseczce wymieszaj likier kawowy lub mocną kawę z wodą. Do drugiej małej miseczki odłóż 5 łyżek kremu śmietankowego i dodaj do niego kakao i wymieszaj.  

Jeden z blatów ciasta wyłóż na paterę i nasącz do 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmaruj połową powideł, a na nie wyłóż połowę kremu śmietankowego i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta, który naponczuj połową pozostałej mieszanki kawowej i posmaruj go pozostałymi powidłami. Następnie wyłóż resztę kremu i przykryj ostatnim blatem ciasta. Naponczuj blat pozostałą mieszanką kawową.  

Boki ciasta posmaruj cienką warstwą odłożonego wcześniej kremu śmietankowego. Boki obsyp startą czekoladą.  

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Resztę składników zagotuj. Dodaj żelatynę do reszty masy. Wymieszaj dobrze i przestudź. Wierzch ciasta polej lekko gęstniejącą polewą. Na koniec możesz je przyozdobić rozpuszczoną czekoladą. Przelej ją do woreczka strunowego i wytnij małą dziurkę, przez którą będzie wypływała. Wykonaj zdobienia wedle uznania. Włóż ciasto do schłodzenia do lodówki.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta