Reklama
Reklama

Najlepszy zamiennik tradycyjnych mielonych. Przepis na ogniste kotlety samba

Kotlety samba z pewnością rozgrzeją atmosferę każdego stołu. Dzięki dodatkowi papryczki chili wszystkie kotleciki nabierają zaskakującego i pikantnego charakteru. Ostrzejszy smak łagodzi aromatyczny sos pomidorowy, dzięki czemu wszystkie elementy dania grają w apetycznym rytmie.

Jeśli twoi domownicy proszą cię o nowy mięsny dodatek do obiadu, zaskocz ich kotletami samba. Mają zupełnie inny smak niż tradycyjne mielone czy schabowe, dlatego przypadną do gustu każdemu, kto chce poeksperymentować i popróbować nowych aromatów.

Kotlety samba - przepis

Kotlety samba to połączenie lekko pikantnego mięsa mielonego, zrównoważonego delikatnym smakiem sosu pomidorowego. Do mięsa dodaje się odrobinę chili. Przyprawa podkręca smak potrawy i sprawia, że będzie ona przyjemnie rozgrzewająca. 

Składniki:

Kotlety: 

  • 600 g mięsa mielonego, np. drobiowego lub wołowo-wieprzowego 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1-2 papryczki chili lub szczypta chili w proszku 
  • 1 łyżeczka suszonych ziół mieszanych np. oregano, majeranek, bazylia, ziarna kminku 
  • sól i czarny pieprz 
  • olej do smażenia 

Sos pomidorowy: 

  • ok. 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki) 
  • 1 biała cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • sól, czarny pieprz i cukier lub miód do smaku 
  • 1 łyżka oleju lub oliwy 

Wykonanie:

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, czosnek zmiażdż szerokim nożem i także drobno posiekaj. W misce umieść mielone mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, mleko, przyprawy, drobno posiekaną papryczkę chili oraz jajko. Wyrób mięso dłonią, aż powstanie jednolita masa. Z mięsnej masy uformuj kotleciki, ułóż na talerz i wstaw do lodówki na 15-20 minut. 

W tym czasie przygotuj sos. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Pomidory przelej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Przełóż pomidory do cebuli, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym gotuj 15-20 minut. Na koniec spróbuj i ewentualnie ponownie dopraw, dodając odrobinę cukru lub miodu. 

Kotleciki wyjmij z lodówki, obsmaż je na oleju ze wszystkich stron i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przełóż klopsiki do naczynia żaroodpornego i zalej sosem pomidorowym (w razie potrzeby dolej trochę wody). Przykryj pokrywę i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.  

Kotlety samba wyjmij z piekarnika i od razu serwuj z ulubionymi dodatkami. Koniecznie polej pomidorowym sosem. 

Z czym podawać kotlety samba?

Kotlety samba, zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym, można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z makaronem, ryżem, ale możesz je podać też z pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Jeśli zależy ci na lżejszym daniu, warto zaserwować je z warzywami gotowanymi na parze. Wspaniale zbalansują pikantną nutę potrawy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stary sposób na kiszenie kapusty. Nie psuje się, jest soczysta i ma dużo soku

Dostałam od koleżanki przepis na kalafiorowe nuggetsy. Zapieka się je z mięsem i serem

Koleżanka na imieninach podała pyszny schab. Kruchy, soczysty, delikatny - od razu wzięłam przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | kotlety