Najlepszy zamiennik tradycyjnych mielonych. Przepis na ogniste kotlety samba
Kotlety samba z pewnością rozgrzeją atmosferę każdego stołu. Dzięki dodatkowi papryczki chili wszystkie kotleciki nabierają zaskakującego i pikantnego charakteru. Ostrzejszy smak łagodzi aromatyczny sos pomidorowy, dzięki czemu wszystkie elementy dania grają w apetycznym rytmie.
Jeśli twoi domownicy proszą cię o nowy mięsny dodatek do obiadu, zaskocz ich kotletami samba. Mają zupełnie inny smak niż tradycyjne mielone czy schabowe, dlatego przypadną do gustu każdemu, kto chce poeksperymentować i popróbować nowych aromatów.
Kotlety samba to połączenie lekko pikantnego mięsa mielonego, zrównoważonego delikatnym smakiem sosu pomidorowego. Do mięsa dodaje się odrobinę chili. Przyprawa podkręca smak potrawy i sprawia, że będzie ona przyjemnie rozgrzewająca.
Składniki:
Kotlety:
- 600 g mięsa mielonego, np. drobiowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 papryczki chili lub szczypta chili w proszku
- 1 łyżeczka suszonych ziół mieszanych np. oregano, majeranek, bazylia, ziarna kminku
- sól i czarny pieprz
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- ok. 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 1 biała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, czarny pieprz i cukier lub miód do smaku
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Wykonanie:
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, czosnek zmiażdż szerokim nożem i także drobno posiekaj. W misce umieść mielone mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, mleko, przyprawy, drobno posiekaną papryczkę chili oraz jajko. Wyrób mięso dłonią, aż powstanie jednolita masa. Z mięsnej masy uformuj kotleciki, ułóż na talerz i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Pomidory przelej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Przełóż pomidory do cebuli, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym gotuj 15-20 minut. Na koniec spróbuj i ewentualnie ponownie dopraw, dodając odrobinę cukru lub miodu.
Kotleciki wyjmij z lodówki, obsmaż je na oleju ze wszystkich stron i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przełóż klopsiki do naczynia żaroodpornego i zalej sosem pomidorowym (w razie potrzeby dolej trochę wody). Przykryj pokrywę i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
Kotlety samba wyjmij z piekarnika i od razu serwuj z ulubionymi dodatkami. Koniecznie polej pomidorowym sosem.
Kotlety samba, zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym, można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z makaronem, ryżem, ale możesz je podać też z pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Jeśli zależy ci na lżejszym daniu, warto zaserwować je z warzywami gotowanymi na parze. Wspaniale zbalansują pikantną nutę potrawy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą