Reklama
Reklama

Podaj naleśniki jak zapiekankę. Największym sekretem jest farsz

Zapiekane naleśniki, wyjątkowo puszyste i z bogatym farszem, to idealny wybór na ciepłą kolację albo obiad. Możesz je przygotować tradycyjnie, czyli usmażyć, a później włożyć do piekarnika, aby delikatnie się zarumieniły. To też dobry sposób na odgrzanie naleśników na drugi dzień po obiedzie.

Zapiekane naleśniki na obiad

W Polsce wszelkiego typu zapiekanki cieszą się dużą popularnością, bo są szybkie do zrobienia, sycące i smaczne. Zapiekane naleśniki to coś w rodzaju takiego dania głównego, które spodoba się wszystkim domownikom. 

Kremowa masa z ugotowanych ziemniaków i białego sera z dodatkiem mozzarelli wypełnia cienkie naleśniki po brzegi. Potrawa po zapieczeniu w piekarniku smakuje tak obłędnie, że trudno poprzestać na jednej porcji. Dodatkowym atutem jest to, że obiad można przygotować wcześniej, bo po odgrzaniu smakuje równie wyśmienicie.  

Reklama

Zapiekane naleśniki - przepis

Składniki:

Naleśniki: 

  • 250 g szklanki mąki pszennej, 
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody, 
  • 300 ml mleka, 
  • 5 jajek, 
  • 100 g cukru, 
  • 300 g masła, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • masło lub olej do smażenia. 

Farsz:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków, 
  • 120 g sera białego, 
  • cebula, 
  • 100 g sera (np. mozzarella), 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina oleju do smażenia. 

Sposób wykonania:

Masło rozpuść w rondelku. 

Zrób farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Ziemniaki rozgnieć na gładką masę. Dodaj ser i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania gładkiego farszu. 

Mąkę przesiej do miski, dodaj letnie mleko i wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 

Wlej roztopione masło i wsyp sól (szczyptę soli zostaw do białek). Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 20 minut, aby odpoczęło. 

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z cytryny, a następnie dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj. 

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do ciasta. 

Rozgrzej dobrze patelnię, natłuść masłem lub olejem i wylewaj cienką warstwę ciasta, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni patelni. 

Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. 

Na połowę każdego naleśnika nałóż farsz, posyp serem i złóż go na pół, a następnie jeszcze raz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż go do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10-15 minut. W ten sposób możesz też odgrzać zapiekane naleśniki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Słodko-kwaśna symfonia rabarbaru w czekoladowych objęciach. Goście oniemieją z wrażenia

Kiszone i konserwowe pójdą w odstawkę. Ogórki watykańskie to hit tego sezonu

Pomysł na weekendowy obiad we włoskim stylu. Przepis na kurczaka po wenecku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zapiekanki | ziemniaki | ser