Podaj naleśniki jak zapiekankę. Największym sekretem jest farsz
Zapiekane naleśniki, wyjątkowo puszyste i z bogatym farszem, to idealny wybór na ciepłą kolację albo obiad. Możesz je przygotować tradycyjnie, czyli usmażyć, a później włożyć do piekarnika, aby delikatnie się zarumieniły. To też dobry sposób na odgrzanie naleśników na drugi dzień po obiedzie.
W Polsce wszelkiego typu zapiekanki cieszą się dużą popularnością, bo są szybkie do zrobienia, sycące i smaczne. Zapiekane naleśniki to coś w rodzaju takiego dania głównego, które spodoba się wszystkim domownikom.
Kremowa masa z ugotowanych ziemniaków i białego sera z dodatkiem mozzarelli wypełnia cienkie naleśniki po brzegi. Potrawa po zapieczeniu w piekarniku smakuje tak obłędnie, że trudno poprzestać na jednej porcji. Dodatkowym atutem jest to, że obiad można przygotować wcześniej, bo po odgrzaniu smakuje równie wyśmienicie.
Składniki:
Naleśniki:
- 250 g szklanki mąki pszennej,
- 100 ml przegotowanej zimnej wody,
- 300 ml mleka,
- 5 jajek,
- 100 g cukru,
- 300 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- skórka z 1 cytryny,
- masło lub olej do smażenia.
Farsz:
- 200 g ugotowanych ziemniaków,
- 120 g sera białego,
- cebula,
- 100 g sera (np. mozzarella),
- sól i pieprz,
- odrobina oleju do smażenia.
Sposób wykonania:
Masło rozpuść w rondelku.
Zrób farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Ziemniaki rozgnieć na gładką masę. Dodaj ser i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania gładkiego farszu.
Mąkę przesiej do miski, dodaj letnie mleko i wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Wlej roztopione masło i wsyp sól (szczyptę soli zostaw do białek). Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 20 minut, aby odpoczęło.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z cytryny, a następnie dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Rozgrzej dobrze patelnię, natłuść masłem lub olejem i wylewaj cienką warstwę ciasta, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni patelni.
Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Na połowę każdego naleśnika nałóż farsz, posyp serem i złóż go na pół, a następnie jeszcze raz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż go do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10-15 minut. W ten sposób możesz też odgrzać zapiekane naleśniki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Słodko-kwaśna symfonia rabarbaru w czekoladowych objęciach. Goście oniemieją z wrażenia
Kiszone i konserwowe pójdą w odstawkę. Ogórki watykańskie to hit tego sezonu
Pomysł na weekendowy obiad we włoskim stylu. Przepis na kurczaka po wenecku