Reklama
Reklama

Napoleonka do niedzielnej kawy. Zrobisz ją w 15 minut

Chociaż na świecie istnieje wiele deserów, są wśród nich klasyki, które zawsze się sprawdzają i smakują większości osób. Do takich propozycji zdecydowanie należy napoleonka - wielu miłośników słodkości przyznaje, że to właśnie ona nie ma sobie równych. Nie każdy jednak wie, że można zrobić ją... w 15 minut. Sprawdź ten przepis, a na pewno zagości u ciebie na stałe.

Napoleonka - klasyk wśród ciast

Napoleonka - o tym ciastku każdy słyszał chociaż raz. Zdecydowanie należy ona do grona najpopularniejszych deserów, chętnie serwowana jest na różnego rodzaju bankietach. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ nie tylko smakuje obłędnie, ale także świetnie się prezentuje. 

Zacznijmy od odrobiny historii. Chociaż ten przysmak kojarzy się wielu osobom z Francją, okazuje się, że pochodzi on ze słonecznej Italii. W Neapolu popularnością cieszył się wyśmienity deser, na który składały się trzy płaty ciasta przełożone kremem lub dżemem. Gdy wypiek trafił na królewskie stoły Francji, został nazwany millefeuille, co oznaczało "tysiąc płatków". Do naszego kraju deser trafił w wersji znacznie uproszczonej, jako dwa płaty ciasta przełożone słodkim kremem.

Nazwa napoleonka kojarzy się oczywiście ze słynnym Napoleonem Bonaparte, ale jest to błąd - w oryginale chodzi o przymiotnik "neapolitański". W Polsce, w zależności od regionu, popularna jest także inna nazwa, czyli po prostu kremówka, która z kolei wielu osobom kojarzy się z papieżem Janem Pawłem II, który zajadał się tym przysmakiem. 

Niezależnie od tego, jak nazywamy to ciastko, jest ono po prostu przepyszne i niezmiennie pozostaje mile widzianą pozycją w menu na bankietach, ale także w domowym zaciszu.

Zobacz także: Najlepszy krem pistacjowy domowej roboty. Do jedzenia łyżką, ciast i owsianki

Przepis na szybką napoleonkę

Nie każdy wie, że napoleonkę można zrobić naprawdę szybko - szczególnie, jeżeli trochę ją sobie uprościmy. Zamiast płatów ciasta, świetnie mogą sprawdzić się krakersy. Przepis, który proponujemy, jest nie tylko bardzo prosty, ale także zajmuje niewiele czasu. Oto przepis na szybką napoleonkę w 15 minut.

Potrzebujesz:

  • 1 litr mleka,
  • 250 g krakersów,
  • 250 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budynku waniliowego,
  • cukier puder do oprószenia.

Do większej miski wlej 500 ml mleka. Wsyp do niego mąkę i proszek budyniowy, wlej żółtka. Wszystko dokładnie zamieszaj, tak aby masa nie miała grudek.

Pozostałe mleko zagotuj z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. 

Na wrzące mleko wlej wcześniej przygotowaną mieszaninę - pamiętaj, aby robić to małym strumieniem. 

Energicznie mieszaj, aby nic się nie przypaliło i gotuj aż zgęstnieje. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż pierwszą warstwę krakersów. Następnie wyłóż ciepły jeszcze krem, przykryj pozostałymi krakersami. 

Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bardzo łatwy przepis, możesz dodać do niego krem i zaszaleć. Czekoladowe ciasto migdałowe

Tak pyszna, że można się rozmarzyć. Sałatka Zachód Słońca to prawdziwa perełka wśród przepisów

Karkówka skąpana w porzeczkach. W sam raz na popisowy niedzielny obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | ciasta