Nazywany jest "królem ryb", nie kumuluje rtęci. Lepszy od łososia i dorsza, a Polacy wciąż omijają
To idealna propozycja dla osób, które chcą zadbać o zdrowie i wzbogacić swój codzienny jadłospis. Karmazyn to ryba pełna witamin i minerałów, wciąż mało popularna w Polsce. Jej zalety doceniają jednak mieszkańcy krajów azjatyckich. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Karmazyn to ryba atlantycka o zwracającym uwagę zabarwieniu - od pomarańczowego do czerwonego. Ma ona od około 50 cm do nawet metra długości. Wystająca dolna szczęka, sporych rozmiarów oczy oraz pokrywające skrzela kościste kolce to charakterystyczne cechy jej wyglądu.
W naszym kraju wciąż nie jest zbyt popularny, a szkoda - to bardzo zdrowa ryba, zalecana osobom na diecie odchudzającej, a także tym, które zmagają się ze schorzeniami wątroby czy trzustki. Dodatkowo jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży, ponieważ ma małą zawartość rtęci.
Karmazyn nie bez powodu nazywany jest "królem ryb". Nie chodzi jedynie o jego oryginalną prezencję, ale przede wszystkim o mnóstwo prozdrowotnych właściwości. To ryba, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu, jest także bogaty w witaminy i minerały. Fosfor, potas, magnes, niacyna, wapń - takie składniki zawiera karmazyn.
Z uwagi na to, że witamina B12 jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a człowiek nie wytwarza jej samodzielnie, istotne jest dostarczanie jej w zbilansowanej diecie. Tu także świetnie sprawdzi się właśnie karmazyn. W 100 g tej atlantyckiej ryby jest około 60% dziennego zapotrzebowania jej zapotrzebowania. Witamina B12 ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o prawidłową pracę mózgu oraz układu nerwowego, a także produkcji DNA oraz krwinek czerwonych. Witamina B12 chroni także przed chorobami serca, osteoporozą czy udarem mózgu.
Karmazyn jest bogaty także w selen czyli minerał, który odgrywa istotną rolę jeśli chodzi o prawidłowy metabolizm oraz zdrowie tarczycy. Selen pomaga również w obniżeniu ryzyka niektórych nowotworów oraz wystąpienia choroby Alzhaimera.
Także wspomniany wcześniej, zawarty w karmazynie fosfor, odgrywa bardzo istotną rolę dla zdrowia człowieka. Jest on istotny m.in. dla zdrowia zębów, produkcji DNA i RNA, czy odfiltrowania odpadów w nerkach.
Karmazyn świetnie nadaje się do przygotowywania na różne sposoby: gotowania na parze, pieczenia czy grillowania (w tych procesach warto postawić na karmazyna ze skórą). Ta delikatna, chuda ryba doskonale komponuje się z ziemniakami czy różnego rodzaju kaszami oraz warzywami a także owocami - ze względu na lekko słodki smak.
Istotne jest wcześniejsze odpowiednie doprawienie ryby, co pozwala na dopasowanie jej smaku do swoich preferencji. Standardowa marynata to oliwa z oliwek z dodatkiem cytrusowego soku, ziół, soli i pieprzu.
Karmazyn świetnie nadaje się do smażenia, jednak ważne jest to, aby kontrolować cały proces - filet z tej ryby jest dość cienki, do tego ryba ma delikatną konsystencję i łatwo jest ją przesmażyć.
Może on także stanowić bazę do ugotowania sycącej zupy rybnej.
Źródło: abramczyk.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybka sałatka ziemniaczana jest przyjemnie kremowa. To najprostszy dodatek do mięs
Zielone kluseczki jak z restauracyjnego menu. Zrób je na obiad
Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek