Reklama
Reklama

Nie chce ci się smażyć krokietów? Zrób pyszne pieczone naleśniki z mięsem

Uwielbiasz krokiety, jednak nie przepadasz za ich smażeniem? Szybszą i zdrowszą alternatywą mogą być pieczone naleśniki z mięsem. Delikatne ciasto i sycący farsz z wieprzowego mięsa mielonego z dodatkiem ciągnącego się sera to danie, które podbije kubki smakowe twojej rodziny. Świetnie sprawdzi się na co dzień na obiad, jak i jako danie na imprezę.

Naleśniki mogą smakować świetnie nie tylko na słodko. W wersji pieczonej z mięsnym farszem będą prawdziwą bombą smaku, a w dodatku po takim obiedzie przez długie godziny nie pomyślisz o jedzeniu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie farszu, najlepiej użyć do tego czosnku, oregano, bazylii i słodkiej papryki. Pieczone naleśniki z mięsem to danie, które wymaga nieco zaangażowania i czasu, świetnie sprawdzi się jako obiad na kilka dni, lub jako danie dla dużej liczby gości na wszelkie rodzinne imprezy. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak je zrobić. 

Reklama

Sprawdź także: Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Przepis na pieczone naleśniki z mięsem 

Składniki na naleśniki: 

  • 250 ml mleka, 
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej, 
  • 2 jajka,  
  • 230-250 g mąki pszennej, 
  • szczypta cukru, 
  • szczypta soli, 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Składniki na farsz: 

  • 600 g mięsa z łopatki wieprzowej, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • olej rzepakowy (do smażenia).

Gotowe naleśniki możesz podawać z sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii, oregano i czosnku. Będzie pasować tu również domowy dip czosnkowy. 

Jak zrobić pieczone naleśniki z mięsem?

 

Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce mleko, wodę gazowaną i jajka. Wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodaj mąkę, mieszając ciasto do połączenia składników. Dodaj tyle mąki, by ciasto uzyskało konsystencję płynnego jogurtu. Dopraw je solą i cukrem. 

Rozgrzej na palniku o średniej mocy patelnię naleśnikową. Natłuść odrobiną masła klarowanego (powtarzaj tę czynność co drugi naleśnik). Nakładaj ciasto na patelnię łyżką wazową, a następnie rozprowadzaj równomiernie po powierzchni patelni. Smaż każdy naleśnik przez około 45 sekund po każdej ze stron. 

Przygotuj farsz. Posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, a po chwili - mięso. Wysmaż je na brązowy kolor. Dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z przestudzonym mięsem. Napełnij farszem naleśniki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Posmaruj naleśniki z wierzchu odrobiną oleju. 

Wstaw naleśniki do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około 15 minut. Podawaj z ulubionym sosem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozpływa się w ustach, rozkocha w sobie każdego. Czekoladowy Uwodziciel uwodzi od pierwszego kęsa

Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki

Zapach przyciąga sąsiadów. Gotuję, gdy chcę prostą i sezonową zupę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne