Nie kupuj, zrób w domu. Letnie zdrowe sosy sałatkowe w kilka minut
Sałatka to rodzaj potrawy, w której duże znaczenie odgrywa nie tylko odpowiedni dobór składników, ale również sosy. Jakie dressingi najlepiej sprawdzą się w upalne dni? Poznaj kilka przepisów na letnie zdrowe sosy sałatkowe, które przyrządzisz w kilka minut.
Nie bez powodu latem wiele osób chętnie sięga po sałatki. W końcu to właśnie w okresie wiosenno-letnim mamy największy dostęp do pysznych i świeżych sezonowych warzyw i owoców. Ponadto mało kto ma ochotę na stanie przy rozgrzanym piekarniku, garnku czy patelni w upalne dni. Sałatki mają to do siebie, że są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego w większości nie wymagają obróbki termicznej. Co więcej, nie obciążają one nadmiernie układu pokarmowego, co ma duże znaczenie przy wysokich temperaturach. Należy jednak pamiętać, że w ich przypadku kluczową rolę odgrywają nie tylko składniki, ale również dressingi. Na które z nich warto postawić latem? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na letnie zdrowe sosy sałatkowe, które przyrządzisz w zaledwie kilka minut.
Sprawdź także: Warzywna pasta do słoików na zimę. Idealne smarowidło do kanapek i sos do makaronu
Z czego zrobić sosy do letnich sałatek? Wbrew pozorom opcji jest naprawdę wiele. Nie musisz ograniczać się jedynie do tradycyjnego sosu winegret. Do dyspozycji masz mnóstwo różnych produktów, z których możesz tworzyć ciekawe kompozycje. Warto sięgnąć m.in. po miód, jogurt naturalny, ocet winny, świeże zioła, sok z cytryny i limonki, ocet ryżowy, imbir, sos sojowy, a nawet olej sezamowy czy tahini.
Zastanawiasz się, dlaczego wśród polecanych składników do sałatek często znajduje się ocet i sok z cytrusów? Bynajmniej nie tylko ze względu na walory smakowe. Odgrywają one także rolę naturalnych konserwantów, które przedłużają trwałość dressingu.
Jeśli przyrządzisz sos z dodatkiem oliwy lub oleju i jego wygląd zacznie wzbudzać twój niepokój, wiedz, że nie musi on wynikać z utraty świeżości - po prostu tego typu produkty gęstnieją pod wpływem niskiej temperatury. Jeśli chcesz, aby twój sos powrócił do poprzedniego stanu, wyjmij go z lodówki na około 30 minut przed użyciem.
Jak łączyć ze sobą składniki, aby powstały z nich pyszne dressingi? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na zdrowe sosy sałatkowe, które ułatwią ci to zadanie.
Sos miodowo-musztardowy
Jeśli jesteś fanem klasyki, postaw na sos miodowo-musztardowy. Dzięki gęstej konsystencji idealnie sprawdzi się on zarówno jako dodatek do sałatki, jak i przysmak, w którym będziesz mógł maczać pokrojone warzywa. Do jego przygotowania potrzebujesz musztardy Dijon, miodu, oliwy z oliwek, jogurtu greckiego, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać wszystkie składniki. Jeżeli sos będzie zbyt ostry w smaku, możesz dodać do niego więcej miodu. Po przyrządzeniu przechowuj go w warunkach chłodniczych przez maksymalnie dwa tygodnie.
Sos ziołowy
Sos ziołowy to doskonała opcja dla miłośników ziół oraz osób, które chcą wykorzystać produkty zalegające im w lodówce. Jeśli chodzi o zioła, możesz sięgnąć m.in. po tymianek, bazylię, natkę pietruszki, miętę oraz kolendrę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić w swoim przepisie także szczypiorek lub koperek. Ponadto przyda ci się przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt grecki, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Umieść wszystkie składniki w jednym naczyniu i rozdrobnij je za pomocą blendera. Blenduj je do momentu, aż nabiorą jednolitej konsystencji. Przechowuj sos w warunkach chłodniczych przez maksymalnie dwa tygodnie.
Sos z miodem i chipotle
Nie wyobrażasz sobie sałatki bez ostrego dodatku, nawet pomimo wysokiej temperatury za oknem? Zatem koniecznie wypróbuj sosu z miodem i chipotle. Chipotle to suszona i wędzona papryczka jalapeño, która cieszy się dużą popularnością w meksykańskiej kuchni. Oprócz niej na liście niezbędnych produktów umieść oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, czerwony ocet winny, czosnek, miód, sok z limonki, oregano, kminek oraz sól i pieprz. Podobnie jak w przypadku poprzedników musisz dokładnie wymieszać wszystkie elementy sosu. Po przygotowaniu trzymaj go w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.
Sos sezamowo-imbirowy
Wśród przepisów na zdrowe sosy sałatkowe nie może zabraknąć również wersji sezamowo-imbirowej, która doskonale pasuje do sałatek w stylu azjatyckim. Aby ją wyczarować, połącz ze sobą olej sezamowy, sos sojowy, oliwę z oliwek, ocet ryżowy, miód oraz drobno posiekany czosnek i imbir. Jeśli zależy ci na pikantnym akcencie, możesz dodać odrobinę Sriracha. Gotowy sos można przechowywać do 14 dni w temperaturze pokojowej, jednak w celu przedłużenia jego trwałości warto umieścić go w lodówce.
Cytrynowy winegret
Planujesz przyrządzić sałatkę z rybą lub owocami morza, np. z łososiem lub krewetkami? Wiedz, że idealnie będzie pasował do niej cytrynowy winegret. Powstaje on na bazie oliwy z oliwek, musztardy Dijon, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Jeśli zrobisz większą ilość, możesz wykorzystać go jako marynatę. Taki sos może spędzić w warunkach chłodniczych nawet kilka tygodni.
Winegret z kolendry i limonki
Kolejną ciekawą odmianą sosu winegret jest ten na bazie kolendry i soku z limonki, który doskonale komponuje się z sałatkami w stylu meksykańskim. Poza dwoma wymienionymi komponentami w jego skład wchodzi drobno posiekany czosnek, miód, sól oraz oliwa z oliwek. Wymieszaj wszystkie produkty i umieścić je w słoiku lub szklanej butelce. Przechowuj sos w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.
Sos ranczerski
Masz ochotę na sos ranczerski, ale ten tradycyjny jest dla ciebie zbyt ciężki na letnie dni, zwłaszcza gdy temperatura za oknem mocno daje się we znaki? Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby go nieco zmodyfikować i "odchudzić". Zamiast sięgać po śmietanę, majonez i maślankę, uwzględnij w nim jogurt grecki. Pozostałe składniki, których potrzebujesz do jego wykonania, to świeżo wyciśnięty sok z cytryny, granulowany czosnek, suszony szczypiorek i koperek, natka pietruszki oraz sól i pieprz. Gotowy sos możesz rozcieńczyć z odrobiną wody. Pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce nie dłużej niż przez dwa tygodnie.
Sos z mango
Szukasz pomysłów na zdrowe sosy sałatkowe z owocowym akcentem? Świetnym wyborem będzie na przykład ten z dodatkiem mango. Połącz owoc z sokiem z limonki, świeżą bazylią oraz solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko na gładką masę - jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj do niego nieco wody. Postaraj się go jak najszybciej zużyć, ponieważ może on spędzić w lodówce jedynie około trzech dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację