Warzywna pasta do słoików na zimę. Idealne smarowidło do kanapek i sos do makaronu
Latem w naszych lodówkach i spiżarniach warzyw mamy pod dostatkiem. Aby nic się nie zmarnowało, warto zrobić z nich przetwory na zimę. Najczęściej stawiamy na sałatki, lub kiszonki, świetnie sprawdzą się także warzywne pasty do słoików. Bazą dzisiejszego przepisu będzie cukinia, nie zabraknie również, papryki, marchewki, czy cebuli w towarzystwie aromatycznych przypraw. Brzmi smacznie? Sprawdź, jak zrobić to pyszne smarowidło do kanapek.
Dietetycy zachęcają, aby ograniczyć używanie masła do pieczywa na rzecz zdrowszych zamienników, takich jak pasty kanapkowe. Możesz zrobić je zarówno z roślin strączkowych, awokado, czy przeróżnych pestek. Bardzo dobrze smakować będzie także warzywna pasta do słoików, którą warto zrobić na okres jesienno-zimowy.
Sprawdź także: Niskokaloryczne i pyszne przetwory do słoików. W sezonie zrób kiszoną cukinię
Do wykonania przepisu na warzywną pastę możesz wykorzystać przeróżne warzywa. Bazą będzie cukinia, która jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawiera witaminę C, która wspiera odporność oraz ma działanie antyoksydacyjne, a także witaminę A, dbającą o zdrowie oczu. Dodatkowo cukinia wspiera trawienie, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, a także pomaga odkwasić organizm.
W smarowidle znajdziesz także paprykę, która również jest świetnym źródłem witaminy A i C, a także witaminy K, która zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Dodatkowo ma działanie antyoksydacyjne, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Ma sporo błonnika, wspiera trawienie, a także ma niewiele kalorii, dzięki czemu będzie świetnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.
Natomiast marchewka to warzywo, które pomaga dbać o kondycję skóry, przeciwdziała zmiankom trądzikowym, wspiera zdrowie oczu, a także jest źródłem przeciwutleniaczy. Dodatek czosnku i cebuli wspiera układ immunologiczny, a także zmniejsza ryzyko infekcji, pomaga również regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Pasta warzywna sprawdzi się nie tylko na kanapki, możesz użyć jej jako sos do makaronu, dip do pokrojonych w słupki warzyw, czy sos do sałatki. Aby ją wykonać, będziesz potrzebować:
- 1 kg cukinii,
- 1 papryki,
- 2 większe marchewki,
- 2 średnich cebul,
- 7 ząbków czosnku.
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
- 1 łyżeczkę oregano,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżek winnego lub jabłkowego,
- 2 łyżek soli.
Zacznij od umycia warzyw, następnie je obierz. Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz pozbawiać jej skórki, z dużej cukinii wydrąż nasiona. Tak przygotowane warzywo zetrzyj na tarce, zasyp łyżką soli i odstaw na 30 min, aż puści wodę.
Paprykę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój także cebulę i czosnek.
Marchewkę z cebulą i czosnkiem podsmaż na oleju, do momentu, aż zmiękną, gdy będą gotowe przełóż je do garnka.
Następnie z cukinii odciśnij wodę i również podsmaż na oleju wraz z papryką. Kiedy odparuje z nich woda, wrzuć całość do garnka.
Dopraw wszystko przyprawami, posól i popieprz. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i chwilę podduś. Na koniec wlej ocet, wymieszaj i zblenduj na gładką masę. Gotową pastę przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Na koniec zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około pół godziny.
Źródła: youtube.com/@SPROBUJEMY, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę