Reklama
Reklama

Nie ma lepszego ciasta na długi weekend. Gdy tylko o nim pomyślę, już czuję ten smak

Śmietanowiec z truskawkami zachwyci każdego wielbiciela delikatnych, kremowych deserów. Połączenie puszystego biszkoptu ze świeżymi truskawkami i aksamitną warstwą śmietanową gwarantuje niezapomnianą przyjemność przy stole.

Śmietanowiec z truskawkami to idealny deser dla wszystkich wielbicieli wyjątkowych smaków. Zdecydowanie ciasto rozpływa się w ustach, nie znam nikogo, komu by nie smakowało. Do tego prezentuje się wyjątkowo, jak z ekskluzywnej cukierni. W sezonie zrób koniecznie.

Śmietanowiec z truskawkami - lista składników

Ciasto: 

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Warstwa śmietanowa: 

Reklama
  • 750 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 50 ml gorącej wody, 
  • 100 g truskawek. 

Warstwa truskawkowa: 

  • 300 g truskawek, 
  • 100 g dżemu truskawkowego. 

Śmietanowiec z truskawkami - przepis

Przygotuj ciasto. 

W misce utrzyj masło z cukrem. 

Dodawaj po jednym jajku, a następnie mleko. Mieszaj delikatnie, po każdym ze składników. 

Delikatnie dołóż mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i przemieszaj. 

Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka. 

Wyjmij i ostudź, a następnie przedziel je na dwa blaty. 

Przygotuj warstwę śmietanową. 

Żelatynę rozprowadź w wodzie i zostaw do napęcznienia na 15 minut. 

W dużej, schłodzonej misce ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Żelatynę podgrzej i powoli wlej do śmietany. Wymieszaj. 

Truskawki oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do masy śmietanowej i wymieszaj. 

Złóż ciasto. 

Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy. Rozsmaruj połowę kremu śmietanowego i przykryj go drugim blatem. Nanieś drugą połowę kremu. 

Na górze rozprowadź dżem truskawkowy. 

Owoce umyj i pokrój w mniejsze i większe kawałki. Porozkładaj je równomiernie na wierzchu ciasta. 

Śmietanowiec z truskawkami wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko

Pokroiłam jak frytki i zakisiłam ulubione warzywo. Wyszły przepyszne, można jeść same lub jako dodatek

Pomysł na dietetyczną przekąskę. Na imprezę zrób kąski cukiniowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery