Nie ma lepszego ciasta na długi weekend. Gdy tylko o nim pomyślę, już czuję ten smak
Śmietanowiec z truskawkami zachwyci każdego wielbiciela delikatnych, kremowych deserów. Połączenie puszystego biszkoptu ze świeżymi truskawkami i aksamitną warstwą śmietanową gwarantuje niezapomnianą przyjemność przy stole.
Śmietanowiec z truskawkami to idealny deser dla wszystkich wielbicieli wyjątkowych smaków. Zdecydowanie ciasto rozpływa się w ustach, nie znam nikogo, komu by nie smakowało. Do tego prezentuje się wyjątkowo, jak z ekskluzywnej cukierni. W sezonie zrób koniecznie.
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietanki kremówki 36%,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
- 100 g truskawek.
Warstwa truskawkowa:
- 300 g truskawek,
- 100 g dżemu truskawkowego.
Przygotuj ciasto.
W misce utrzyj masło z cukrem.
Dodawaj po jednym jajku, a następnie mleko. Mieszaj delikatnie, po każdym ze składników.
Delikatnie dołóż mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i przemieszaj.
Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź, a następnie przedziel je na dwa blaty.
Przygotuj warstwę śmietanową.
Żelatynę rozprowadź w wodzie i zostaw do napęcznienia na 15 minut.
W dużej, schłodzonej misce ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Żelatynę podgrzej i powoli wlej do śmietany. Wymieszaj.
Truskawki oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do masy śmietanowej i wymieszaj.
Złóż ciasto.
Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy. Rozsmaruj połowę kremu śmietanowego i przykryj go drugim blatem. Nanieś drugą połowę kremu.
Na górze rozprowadź dżem truskawkowy.
Owoce umyj i pokrój w mniejsze i większe kawałki. Porozkładaj je równomiernie na wierzchu ciasta.
Śmietanowiec z truskawkami wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko
Pomysł na dietetyczną przekąskę. Na imprezę zrób kąski cukiniowe