Reklama
Reklama

Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut

Biszkopt i krem śmietanowy to klasyczne połączenie, za którym jedni przepadają, podczas gdy dla innych jest zbyt mdłe. Ci drudzy zmieniają jednak szybko zdanie, gdy lekki torcik wieńczy imponująca truskawkowa korona, zwłaszcza z dojrzałych, krajowych truskawek.

Truskawkowa Korona - najlepsze połączenie smaków

Ciasto Truskawkowa Korona łączy w sobie wszystko, co letnie desery mają najlepszego. To sezonowy hit wśród deserów, pełen owoców, puszystego kremu, czekolady i delikatnego ciasta. Dzięki soczystym truskawkom zyskuje świeżość i lekkość, której często brakuje klasycznym tortom. 

Korona z owoców, od której deser zaczerpnął nazwę, nie tylko przyciąga wzrok, ale też przełamuje słodycz kremu. To ciasto nie potrzebuje żadnych dodatków i jest tak lekkie, że przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach. Truskawkowa Korona sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i podczas bardziej uroczystych okazji. Do tego pięknie się prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tort.  

Reklama

Truskawkowa Korona - przepis

Składniki:

  • 4 jajka, 
  • 160 g drobnego cukru, 
  • 110 g mąki tortowej, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 600 ml śmietany kremówki (36%), 
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%), 
  • 160 ml mleka skondensowanego, 
  • cukier puder (do smaku), 
  • 15 g żelatyny, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 400 g truskawek, 
  • 75 ml gorącej wody, 
  • 100 g gorzkiej czekolady. 

Sposób wykonania:

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Obie śmietany i mleko skondensowane schłodź w lodówce. 

Nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm.  

Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka z połową cukru na puszystą masę. Przesiej do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników. 

W osobnym naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. W trakcie ubijania partiami dosyp resztę cukru. Gdy piana stanie się sztywna, delikatnie wmieszaj ją do masy z żółtek. 

Przełóż ciasto do tortownicy. Wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).  

Po upieczeniu od razu wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy ostygnie, przekrój na 2 blaty. 

Umyj truskawki i usuń szypułki. Pokrój owoce na połówki. 

Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolity sos. 

Ubij na sztywno resztę śmietany kremówki. Dodaj do niej kwaśną śmietanę i mleko skondensowane. Zmiksuj krótko. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić krem cukrem pudrem. 

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i połącz z sokiem cytrynowym. Wmieszaj do kremu 3/4 płynnej żelatyny. 

Ułóż jeden z blatów ciasta na dnie tortownicy, w której się piekł. Wzdłuż rantu ułóż połówki truskawek (wnętrzem w stronę rantu). Przełóż do tortownicy krem i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Rozprowadź na jego powierzchni tężejącą czekoladę. Ułóż na niej "koronę" z reszty truskawek. Posmaruj je (pędzelkiem) resztą żelatyny. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku

Zjadłam kiedyś u koleżanki na imprezie, od razu chciałam przepis. Teraz sama często robię ciasto mięsne

Imprezowa przekąska lub pomysł na kolację. Tarta z cukinią i orzechami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: truskawki | ciasta | desery | słodycze | torty | owoce