Reklama
Reklama

Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut

Biszkopt i krem śmietanowy to klasyczne połączenie, za którym jedni przepadają, podczas gdy dla innych jest zbyt mdłe. Ci drudzy zmieniają jednak szybko zdanie, gdy lekki torcik wieńczy imponująca truskawkowa korona, zwłaszcza z dojrzałych, krajowych truskawek.

Truskawkowa Korona - najlepsze połączenie smaków

Ciasto Truskawkowa Korona łączy w sobie wszystko, co letnie desery mają najlepszego. To sezonowy hit wśród deserów, pełen owoców, puszystego kremu, czekolady i delikatnego ciasta. Dzięki soczystym truskawkom zyskuje świeżość i lekkość, której często brakuje klasycznym tortom. 

Korona z owoców, od której deser zaczerpnął nazwę, nie tylko przyciąga wzrok, ale też przełamuje słodycz kremu. To ciasto nie potrzebuje żadnych dodatków i jest tak lekkie, że przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach. Truskawkowa Korona sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i podczas bardziej uroczystych okazji. Do tego pięknie się prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tort.  

Reklama

Truskawkowa Korona - przepis

Składniki:

  • 4 jajka, 
  • 160 g drobnego cukru, 
  • 110 g mąki tortowej, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 600 ml śmietany kremówki (36%), 
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%), 
  • 160 ml mleka skondensowanego, 
  • cukier puder (do smaku), 
  • 15 g żelatyny, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 400 g truskawek, 
  • 75 ml gorącej wody, 
  • 100 g gorzkiej czekolady. 

Sposób wykonania:

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Obie śmietany i mleko skondensowane schłodź w lodówce. 

Nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm.  

Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka z połową cukru na puszystą masę. Przesiej do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników. 

W osobnym naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. W trakcie ubijania partiami dosyp resztę cukru. Gdy piana stanie się sztywna, delikatnie wmieszaj ją do masy z żółtek. 

Przełóż ciasto do tortownicy. Wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).  

Po upieczeniu od razu wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy ostygnie, przekrój na 2 blaty. 

Umyj truskawki i usuń szypułki. Pokrój owoce na połówki. 

Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolity sos. 

Ubij na sztywno resztę śmietany kremówki. Dodaj do niej kwaśną śmietanę i mleko skondensowane. Zmiksuj krótko. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić krem cukrem pudrem. 

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i połącz z sokiem cytrynowym. Wmieszaj do kremu 3/4 płynnej żelatyny. 

Ułóż jeden z blatów ciasta na dnie tortownicy, w której się piekł. Wzdłuż rantu ułóż połówki truskawek (wnętrzem w stronę rantu). Przełóż do tortownicy krem i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Rozprowadź na jego powierzchni tężejącą czekoladę. Ułóż na niej "koronę" z reszty truskawek. Posmaruj je (pędzelkiem) resztą żelatyny. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: truskawki | ciasta | desery | słodycze | torty | owoce