Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut
Biszkopt i krem śmietanowy to klasyczne połączenie, za którym jedni przepadają, podczas gdy dla innych jest zbyt mdłe. Ci drudzy zmieniają jednak szybko zdanie, gdy lekki torcik wieńczy imponująca truskawkowa korona, zwłaszcza z dojrzałych, krajowych truskawek.
Ciasto Truskawkowa Korona łączy w sobie wszystko, co letnie desery mają najlepszego. To sezonowy hit wśród deserów, pełen owoców, puszystego kremu, czekolady i delikatnego ciasta. Dzięki soczystym truskawkom zyskuje świeżość i lekkość, której często brakuje klasycznym tortom.
Korona z owoców, od której deser zaczerpnął nazwę, nie tylko przyciąga wzrok, ale też przełamuje słodycz kremu. To ciasto nie potrzebuje żadnych dodatków i jest tak lekkie, że przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach. Truskawkowa Korona sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i podczas bardziej uroczystych okazji. Do tego pięknie się prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tort.
Składniki:
- 4 jajka,
- 160 g drobnego cukru,
- 110 g mąki tortowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 600 ml śmietany kremówki (36%),
- 250 ml kwaśnej śmietany (18%),
- 160 ml mleka skondensowanego,
- cukier puder (do smaku),
- 15 g żelatyny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 400 g truskawek,
- 75 ml gorącej wody,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Obie śmietany i mleko skondensowane schłodź w lodówce.
Nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm.
Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka z połową cukru na puszystą masę. Przesiej do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
W osobnym naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. W trakcie ubijania partiami dosyp resztę cukru. Gdy piana stanie się sztywna, delikatnie wmieszaj ją do masy z żółtek.
Przełóż ciasto do tortownicy. Wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu od razu wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy ostygnie, przekrój na 2 blaty.
Umyj truskawki i usuń szypułki. Pokrój owoce na połówki.
Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolity sos.
Ubij na sztywno resztę śmietany kremówki. Dodaj do niej kwaśną śmietanę i mleko skondensowane. Zmiksuj krótko. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić krem cukrem pudrem.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i połącz z sokiem cytrynowym. Wmieszaj do kremu 3/4 płynnej żelatyny.
Ułóż jeden z blatów ciasta na dnie tortownicy, w której się piekł. Wzdłuż rantu ułóż połówki truskawek (wnętrzem w stronę rantu). Przełóż do tortownicy krem i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Rozprowadź na jego powierzchni tężejącą czekoladę. Ułóż na niej "koronę" z reszty truskawek. Posmaruj je (pędzelkiem) resztą żelatyny. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku
Imprezowa przekąska lub pomysł na kolację. Tarta z cukinią i orzechami