Nie ma lepszego warzywa dla wątroby i leniwych jelit. Jedz zamiast ziemniaków, łatwiej będzie schudnąć
Karczochy to warzywa często wykorzystywane w rozmaitych przepisach kulinarnych. Odznaczają się nie tylko oryginalnym smakiem, ale również wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Karczochy działają zbawiennie na wątrobę i jelita, a ponadto dostarczają organizmowi wielu ważnych związków. Jak je przyrządzić? Sprawdź przepis na karczochy pieczone z sosem cytrynowym!
Karczoch zwyczajny to roślina należąca do rodziny astrowatych. Za część jadalną uważa się pozbawione twardych łusek główki kwiatostanów. Odznaczają się one dość charakterystycznym, lekko orzechowym i nieco gorzkawym smakiem. Wielu osobom aromat karczochów może przywodzić na myśl szparagi.
Karczochy zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia związków. Warto tutaj wymienić przede wszystkim inulinę, która wspiera pracę jelit, a także, według niektórych badań, może redukować wchłanianie cholesterolu.
Innym dobroczynnym składnikiem zawartym w karczochach jest cynaryna. Składnik ten przyczynia się do wsparcia regeneracji wątroby, stymuluje wydzielanie żółci, a także może łagodzić symptomy związane z niestrawnością.
Przeczytaj też: Niepozorne, ale napakowane żelazem i potasem. Oczyszczają organizm, obniżają cukier i podnoszą odporność
W karczochach znajdziemy prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, których właściwa podaż jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa tu między innymi o witaminie C, witaminach z grupy B, potasie, fosforze, cynku czy żelazie.
Co ważne – karczochy wykazują działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że redukują liczbę wolnych rodników w organizmie, które są odpowiedzialne za uszkadzanie komórek. Tym samym mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia pewnych chorób.
Dodatkowo karczochy odznaczają się dość niską kalorycznością – w 100 g surowego warzywa znajduje się mniej niż 50 kcal. Dzięki temu są one często włączane do jadłospisu przez osoby dbające o linię.
Karczochy pieczone z sosem cytrynowym to rewelacyjna propozycja na zdrowy i smaczny obiad. Do przyrządzenia owego dania będą potrzebne następujące składniki:
- 2 puszki karczochów w zalewie;
- 3 jajka;
- 1 szklanka mąki;
- 2 łyżki parmezanu;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- olej rzepakowy do smażenia;
- 5 łyżek oliwy z oliwek;
- sok z 1 cytryny;
- pół łyżeczki cukru;
- poszatkowana natka pietruszki;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Karczochy odcedzamy z zalewy. Następnie doprawiamy je z każdej strony solą i pieprzem. Obtaczamy je w rozbełtanym jajku wymieszanym z parmezanem, czosnkiem granulowanym i suszonym tymiankiem, a następnie panierujemy w mące.
- Panierowane karczochy smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z dwóch stron. Robimy to dosłownie przez chwilę, aż panierka się lekko przyrumieni. Usmażone karczochy rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Karczochy powinny być chrupkie z zewnątrz i ciepłe w środku.
- W międzyczasie zabieramy się za sos cytrynowy. Łączymy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, cukrem oraz poszatkowaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Po wyjęciu karczochów z piekarnika polewamy je sosem i mieszamy. Po tym kroku danie jest gotowe.
Pieczone karczochy z sosem cytrynowym możemy podawać bez żadnych innych dodatków.
Źródła: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Inspiracja jarzynową, znika ze stołu w mig. Najlepsza sałatka andrzejkowa
Na weekend lub nadchodzące andrzejki. Pyszne ciasto cygaretkowe
Szybko staną się ulubionym obiadem twojej rodziny. Farsz sprawia, że są bardzo soczyste