Nie ma świąt bez śledzika pod pierzynką. Ten przepis zrobi wrażenie nawet na wybrednej ciotce
Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez śledzika pod pierzynką - to przepyszna sałatka, która jednoznacznie kojarzy się z tymi wyjątkowymi grudniowymi dniami. Ja robię ją zawsze z tego przepisu, jest moim zdaniem idealnie wyważony, smak zawsze perfekcyjny.
Śledzik pod pierzynką to klasyczna sałatka wigilijna pełna aromatycznej ryby, warzyw i jajek. Podbije serca wszystkich gości, a w tej wersji także wyjątkowo się prezentuje.
- 300 g filetów śledziowych,
- 1 mała cebula,
- 1 ziemniak,
- 2 buraki,
- 1 marchewka,
- 2 jajka,
- 1 kwaśne jabłko.
Dressing:
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos. Wstaw całość do lodówki na ok. 30 minut.
Cebulę drobno posiekaj i zalej wrzątkiem. Mocz ją przez 5-10 minut, a następnie odcedź wodę, ostudź i osusz.
Śledzie odsącz z zalewy, a jeśli są zbyt słone – przelej je bieżącą wodą. Pokrój je w drobną kostkę.
Ziemniaki, marchewkę i buraki ugotuj do miękkości. Zacznij od buraków, gdyż te potrzebują najwięcej czasu; z kolei marchewka – najmniej. Odcedzone i ostudzone warzywa drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odcedź nadmiar płynu.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka drobno posiekaj, a żółtka rozdrobnij widelcem.
Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Złóż sałatkę. Na talerzu rozsmaruj niewielką ilość dressingu i umieść na nim centralnie obręcz do formowania sałatek. Alternatywnie możesz użyć niewielkich miseczek wyłożonych folią spożywczą – w takim przypadku należy później obrócić miseczkę i delikatnie wyjąć całość, więc kolejność układania składników będzie odwrotna niż w przypadku obręczy.
Na talerzu ułóż śledzie, a następnie posyp je cebulą i delikatnie posmaruj całość łyżeczką dressingu.
Następnie kładź marchewki, łyżkę dressingu, ziemniaki, jabłko i ponownie łyżkę dressingu. Następnymi warstwami są buraki i białka jajek. Na wierzchu rozsmaruj grubszą warstwę sosu i posyp wszystko żółtkami.
Wstaw całość do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie zdejmij obręcz.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przysmak kuchni bliskowschodniej. Moc białka i witamin w wersji na ciepło
Jeśli nie lubisz piec, na święta zrób to ciasto. Przepis na piernikowiec bez pieczenia
Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis