Reklama
Reklama

Nie ma świąt bez śledzika pod pierzynką. Ten przepis zrobi wrażenie nawet na wybrednej ciotce

Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez śledzika pod pierzynką - to przepyszna sałatka, która jednoznacznie kojarzy się z tymi wyjątkowymi grudniowymi dniami. Ja robię ją zawsze z tego przepisu, jest moim zdaniem idealnie wyważony, smak zawsze perfekcyjny.

Śledzik pod pierzynką to klasyczna sałatka wigilijna pełna aromatycznej ryby, warzyw i jajek. Podbije serca wszystkich gości, a w tej wersji także wyjątkowo się prezentuje.

Śledzik pod pierzynką - lista składników

  • 300 g filetów śledziowych, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 ziemniak, 
  • 2 buraki, 
  • 1 marchewka, 
  • 2 jajka, 
  • 1 kwaśne jabłko. 

Dressing: 

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Śledzik pod pierzynką - przepis

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos. Wstaw całość do lodówki na ok. 30 minut. 

Cebulę drobno posiekaj i zalej wrzątkiem. Mocz ją przez 5-10 minut, a następnie odcedź wodę, ostudź i osusz. 

Reklama

Śledzie odsącz z zalewy, a jeśli są zbyt słone – przelej je bieżącą wodą. Pokrój je w drobną kostkę. 

Ziemniaki, marchewkę i buraki ugotuj do miękkości. Zacznij od buraków, gdyż te potrzebują najwięcej czasu; z kolei marchewka – najmniej. Odcedzone i ostudzone warzywa drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odcedź nadmiar płynu. 

Jajka ugotuj na twardo, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka drobno posiekaj, a żółtka rozdrobnij widelcem. 

Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Złóż sałatkę. Na talerzu rozsmaruj niewielką ilość dressingu i umieść na nim centralnie obręcz do formowania sałatek. Alternatywnie możesz użyć niewielkich miseczek wyłożonych folią spożywczą – w takim przypadku należy później obrócić miseczkę i delikatnie wyjąć całość, więc kolejność układania składników będzie odwrotna niż w przypadku obręczy. 

Na talerzu ułóż śledzie, a następnie posyp je cebulą i delikatnie posmaruj całość łyżeczką dressingu. 

Następnie kładź marchewki, łyżkę dressingu, ziemniaki, jabłko i ponownie łyżkę dressingu. Następnymi warstwami są buraki i białka jajek. Na wierzchu rozsmaruj grubszą warstwę sosu i posyp wszystko żółtkami. 

Wstaw całość do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie zdejmij obręcz. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przysmak kuchni bliskowschodniej. Moc białka i witamin w wersji na ciepło

Jeśli nie lubisz piec, na święta zrób to ciasto. Przepis na piernikowiec bez pieczenia

Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis

INTERIA.PL