Reklama
Reklama

Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację

Czy gotujesz w zgodzie z ideą zero waste? Jeśli tak, na pewno zawsze starasz się wykorzystać mięso i warzywa, na bazie których przygotowujesz aromatyczny rosół. Marchewka czy pietruszka nadają się do sałatki jarzynowej, z mięsa drobiowego z porcji rosołowej możesz zrobić pastę kanapkową. A gdyby tak połączyć wszystkie składniki? Powstanie pyszna i pożywna sałatka z kurczakiem.

Nie pozwól na to, aby po gotowaniu rosołu cokolwiek się zmarnowało - składniki można wykorzystać i przygotować coś naprawdę pysznego. 

Dobrym przykładem jest ta sałatka z kurczaka, którą śmiało można zjeść na lunch czy kolację. Jest zdrowa i lekka, dobra także gdy dbasz o linię.

Sałatka z kurczakiem - lista składników

Składniki na sałatkę: 

Reklama
  • około 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 
  • 1 ugotowana marchewka, 
  • 1 ugotowana pietruszka, 
  • ½ kapusty pekińskiej, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • kilka ździebeł szczypiorku. 

Składniki na dressing: 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej, 
  • ½ łyżeczki płynnego miodu,   
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sałatka z kurczakiem - przepis

Pokrój mięso z rosołu na niewielkie kawałki, a marchewkę na półplasterki. Pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

Poszatkuj drobno kapustę pekińską. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszaj w misce wszystkie składniki sałatki. 

W osobnym naczyniu połącz wszystkie składniki na dressing.  

Polej dressingiem sałatkę i ponownie wymieszaj. 

Wstaw sałatkę na co najmniej pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

Robisz w 5 minut i czekasz, żeby się zmroziły. To najlepsze domowe lody

Letni gulasz z dużą ilością warzyw. Przepis na zdrowy i smaczny obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki