Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację
Czy gotujesz w zgodzie z ideą zero waste? Jeśli tak, na pewno zawsze starasz się wykorzystać mięso i warzywa, na bazie których przygotowujesz aromatyczny rosół. Marchewka czy pietruszka nadają się do sałatki jarzynowej, z mięsa drobiowego z porcji rosołowej możesz zrobić pastę kanapkową. A gdyby tak połączyć wszystkie składniki? Powstanie pyszna i pożywna sałatka z kurczakiem.
Nie pozwól na to, aby po gotowaniu rosołu cokolwiek się zmarnowało - składniki można wykorzystać i przygotować coś naprawdę pysznego.
Dobrym przykładem jest ta sałatka z kurczaka, którą śmiało można zjeść na lunch czy kolację. Jest zdrowa i lekka, dobra także gdy dbasz o linię.
Składniki na sałatkę:
- około 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
- 1 ugotowana marchewka,
- 1 ugotowana pietruszka,
- ½ kapusty pekińskiej,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- kilka ździebeł szczypiorku.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- ½ łyżeczki płynnego miodu,
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
- sól, pieprz (do smaku).
Pokrój mięso z rosołu na niewielkie kawałki, a marchewkę na półplasterki. Pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Poszatkuj drobno kapustę pekińską. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszaj w misce wszystkie składniki sałatki.
W osobnym naczyniu połącz wszystkie składniki na dressing.
Polej dressingiem sałatkę i ponownie wymieszaj.
Wstaw sałatkę na co najmniej pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia
Robisz w 5 minut i czekasz, żeby się zmroziły. To najlepsze domowe lody
Letni gulasz z dużą ilością warzyw. Przepis na zdrowy i smaczny obiad