TOP 5 szybkich sałatek. Idealne do pracy, na kolacje i na grilla
Sałatki mogą być nie tylko dietetyczne i szybkie w przygotowaniu. Odpowiedni dobór składników sprawi, że będą również bardzo sycącym, pełnowartościowym posiłkiem, pełnym witamin i minerałów. W poniższym artykule znajdziesz TOP 5 szybkich przepisów na sałatki, które idealnie sprawdzą się w wiosennym menu.
Niektórym sałatki kojarzą się jedynie z zieleniną bez smaku, podczas gdy odpowiednie połączenie składników pozwala skomponować nie tylko zdrowe, ale i pyszne danie. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić szybkie sałatki, które doskonale sprawdzą się na kolację, jako dodatek do dań z grilla, czy lunch, który możesz zapakować do pudełka i wziąć ze sobą do pracy.
Sprawdź także: TOP 5 przepisów na szparagi. Zdrowe, chrupiące, w sam raz na obiad lub kolację
Bazą większości sałatek jest oczywiście zielenina, możesz użyć dowolnej sałaty, od masłowej, rzymskiej, przez roszponkę, rukolę, a nawet szpinak. Jeśli sałatka ma być kompletnym daniem, a nie jedynie dodatkiem, zadbaj o to, aby znalazło się w niej źródło białka. Może być to grillowany lub smażony na oliwie kurczak, łosoś, tuńczyk, a także jajka, rośliny strączkowe, np. fasola, czy ciecierzyca, albo tofu. Proteiny nie tylko stanową substancję budulcową organizmu, ale i wpływają na sytość po posiłku. Jeśli chcesz, aby sałatka była jeszcze bardziej sycąca, możesz dorzucić do niej źródło węglowodanów, np. pieczone ziemniaki, grzanki, lub pełnoziarnisty makaron.
Do sałatek zazwyczaj dodajemy świeże warzywa, pomidory, ogórki, paprykę, rzodkiewki, czy czerwoną cebulę. Równie dobrze sprawdzają się te gotowane, pieczone, czy grillowane, np. cukinia, bakłażan, szparagi, burak, czy brokuły. Świetnym dodatkiem są również wyraziste smakołyki ze słoika, takie jak oliwki, kapary, czy suszone pomidory. Smak sałatki doskonale podkręcą świeże zioła, np. bazylia, mięta, koperek, zielona pietruszki, czy szczypiorek. Zdrowym dodatkiem mogą być również kiełki.
Nie należy zapominać o dobrej jakości tłuszczach. Do swojej sałatki możesz dorzucić awokado, ulubione orzechy lub pestki. Można również przyrządzić dressingi na bazie oliwy z oliwek lub nierafinowanych olejów roślinnych, np. olej lniany, z czarnuszki, pestek dyni, słonecznika, czy awokado. Do wiosennych sałatek warto dodać również owoce, świetnie łączą się na przykład ze słonymi serami, kozim, grecką fetą, czy serem blue. Pysznie smakować będą truskawki, kawałki arbuza, plastry gruszki, czy winogrona.
Poniżej znajdziesz 5 propozycji na pyszne i proste sałatki, które sprawdzą się zarówno jako obiad do pracy, lekka kolacja, czy jako pomysł na dodatek do dań z grilla.
1) Sałatka wiosenna
Chrupiące warzywa sezonowe to idealna baza do sałatek. Ta propozycja świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, kiełbasy lub ryby. Robi się ją ekspresowo, jest świeża, lekka i pyszna.
Składniki na dużą porcję:
- 1 opakowanie miksu sałat,
- 2 pomidory, najlepiej malinowe,
- ½ pęczku rzodkiewek,
- 2-3 ogórki małosolne,
- kilka szparagów zielonych,
- garść pestek dyni,
- ½ pęczka szczypiorku lub zielonej pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Zacznij od umycia warzyw. Od szparagów odłam zdrętwiałe końce, pokrój w mniejsze części. Podsmaż je przez kilka minut na oliwie z oliwek, oprósz solą i pieprzem. Pomidory pokrój w pół plastry, rzodkiewki i ogórki w plastry. Do miski wrzuć miks sałat, dodaj pozostałe warzywa i pestki dyni. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaj musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość posyp posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
2) Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Kurczak idealnie pasuje do sałatek, ta opcja będzie świetna na lekki lunch lub kolację. Doskonale wpisze się w jadłospis osób, które dbają o linię, lub chcą zrzucić kila kilogramów przed latem.
Składniki na dwie porcje:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ulubione przyprawy, np. czosnek suszony, tymianek,
- sól i pieprz,
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- ½ ogórka zielonego,
- 120 g truskawek,
- 100 g sera feta lub blue,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- garść pełnoziarnistych grzanek,
- opcjonalnie listki świeżej mięty.
Sos:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka tahini lub masła orzechowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Zacznij od przygotowania kurczaka. Mięso pokrój w paski, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kurczaka, w międzyczasie dodaj czosnek suszony, tymianek, sól i pieprz do smaku. Smaż, aż będzie miał złoty kolor. Na talerze wyłóż miks sałat, usmażonego kurczaka, pokrojone w plastry truskawki i ogórka zielonego, pokruszony ser feta, oraz płatki migdałów podprażone na patelni. Składniki na sos zmieszaj w miseczce do połączenia składników i polej nim sałatkę. Na koniec możesz dodać posiekane listki świeżej mięty i grzanki.
3) Sałatka z łososiem i grillowaną cukinią
Szybka sałatka z łososiem z dodatkiem grillowanej cukinii to smaczna propozycja na zdrowy posiłek. Cukinię możesz także upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, również będzie smakować świetnie.
Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować:
- 2 spore garści szpinaku,
- 250 g łososia wędzonego,
- 1 małą cukinię,
- 1 kulkę mozzarelli,
- 4-5 pomidorów suszonych,
- garść pestek słonecznika,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Zacznij od umycia i pokrojenia cukinii w plastry lub paski, następnie dodaj do niej trochę oliwy, sól i pieprz, wszystko wymieszaj. Upiecz na grillu lub usmaż na patelni. Na miks sałat wyłóż gotową cukinię, wędzonego łososia pokrojonego z mniejsze kawałki, plastry mozzarelli, pokrojone pomidory suszone, oraz słonecznik. Skrop wszystko oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem.
4) Sałatka meksykańska
Kolorowa sałatka meksykańska będzie pasować do różnego rodzaju mięs z grilla.
Składniki na dużą porcję:
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 czerwona cebula,
- 1 awokado,
- 120 g tartego sera cheddar,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z całej limonki,
- garść kolendry lub natki zielonej pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 placki tortilli.
Wszystkie warzywa umyj, papryki i awokado pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj oliwę, sok z wyciśniętej lionki, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Wrzuć również starty na tarce cheddar. Oprósz wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Placki tortilli pokrój jak pizzę, podpiecz na suchej patelni z dwóch stron, podawaj wraz z sałatką.
5) Sałatka ze szparagami i ziemniakami
Teraz czas na sałatkę, która doskonale sprawdzi się na grilla. Będzie dobrze komponować się z grillowaną piersią z kurczaka, szaszłykami, karkówką, czy kiełbasą. Najlepiej podawać ją tuż po przygotowaniu, kiedy składniki są jeszcze ciepłe.
Składniki na dużą porcję:
- 8 młodych ziemniaków,
- pęczek zielonych szparagów,
- mały pęczek rzodkiewek,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków.
Sos:
- 100 ml jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie:
- parmezan w płatkach.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w większą kostkę. Przełóż do miski, dodaj przyprawę do ziemniaków, dwie łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Upiecz w piekarniku z termoobiegiem przez około ok. 20-30 minut - w zależności od piekarnika i wielkości kawałków. Z umytych szparagów odetnij zdrewniałe części, resztę pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż przez kilka minut na łyżce oliwy z oliwek. W międzyczasie pokrój rzodkiewki na plastry, koperek posiekaj. Do miseczki wlej jogurt, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Do dużej miski wrzuć upieczone ziemniaki, podsmażone szparagi, plastry rzodkiewki, posiekany koperek. Wierzch możesz posypać parmezanem w płatkach. Dodaj sos możesz podać obok lub wymieszać z resztą składników.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lasagne według najprostszego przepisu. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie
Obłędne danie na grilla. Przepis na soczyste szaszłyki z karkówki