Reklama
Reklama

Nie napoleonka a Napoleon. Idealne ciasto na rodzinne przyjęcie

Szukasz przepisu na ciasto, które zaskoczy twoich domowników, oraz przybyłych gości? Słodki Napoleon sprawdzi się tu doskonale. To połączenie budyniowego kremu oraz maślanego ciasta, które jest tak dobre, że aż rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem wypieku są siekane orzechy włoskie. Gotowy deser podaj wraz z kawą lub herbatą, na pewno zrobi furorę.

Napoleon to deser, który jest dosyć wymagający, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Na pewno zrobi spore wrażenie na gościach, którym go zaserwujesz. Budyniowo-maślany krem o delikatnym smaku wanilii, a do tego pysznie kruche blaty to połączenie wyśmienite. W dodatku ciasto ze względu na mnogość warstw pięknie prezentuje się na stole. Możesz przygotować je na święta Bożego Narodzenia. 

Sprawdź także: Krucha, waniliowa, wyjątkowa. Świąteczna Chmurka będzie hitem na twoim stole

Przepis na Ciasto Napoleon

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się prostokątna forma o wymiarach 32 × 24 cm.

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła, 
  • 130 g cukru,  
  • 1 jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • 120 ml śmietany 18 proc.,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • odrobina soli.

Krem do przełożenia: 

  • 800 ml mleka, 
  • 120 g cukru pudru, 
  • 40 g mąki pszennej, 
  • 20 g mąki ziemniaczanej, 
  • 4 żółtka, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego,
  • 200 g miękkiego masła. 

Dekoracja: 

  • 100 g orzechów posiekanych. 

Jak zrobić Ciasto Napoleon? 

Najpierw zrób ciasto. Śmietanę przełóż do kubka, wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Śmietana powinna delikatnie spulchnić. W tym czasie masło i cukier utrzyj aż zrobi się gęsta i jasna masa. Dodaj jajko, a następnie żółtko. Ucieraj dalej. Na koniec wlej śmietanę z sodą, wymieszaj krótko. Wsyp mąkę i odrobinę soli. Zagnieć rękoma gładkie ciasto albo zmiksuj tylko do połączenia składników. Ciasto na napoleona powinno być gęste, ale sprężyste. Podziel je na 6-8 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wielkości formy do pieczenia, np. 32 × 24 cm. Blachę wypełnij rozwałkowanym ciastem i wylep dokładnie brzegi. Każdy placek piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut aż do zarumienienia.   

Przygotuj krem. Odlej ok. 200 ml mleka i wymieszaj je z obydwiema mąkami, cukrem pudrem, ekstraktem oraz żółtkami. Zrób to dokładnie, aby składniki się połączyły. Pozostałą część mleka zagotuj w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, wlej przygotowaną masę budyniową. Energicznie mieszaj rózgą, aby się nie przypaliło. Poczekaj aż się zagotuje, odstaw wtedy z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Wtedy utrzyj masło w temperaturze pokojowej aż zrobi się jasne i puszyste. Dodawaj po łyżce przygotowaną gęstą masę. Miksuj cały czas aż krem zgęstnieje.  

Teraz złóż ciasto napoleon. Złóż blaty ciasta, nakładając je jeden na drugi i przekładając równomiernie przygotowanym kremem. Napoleon powinien kończyć się na wierzchu kremem. Wtedy możesz posypać go obficie orzechami. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek

Szybkie ciasto pomarańczowe. Deser last minute na święta

Orzeźwiająca sałatka z halloumi i granatem. Idealna, gdy masz gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta