Krucha, waniliowa, wyjątkowa. Świąteczna Chmurka będzie hitem na twoim stole
Świąteczna Chmurka to puszyste, kruche ciasto przełożone rozpływającym się w ustach kremem waniliowym. Jest idealne na specjalne okazje, takie jak zbliżające się Boże Narodzenie. Doskonale komponuje się z kawą i herbatą - z pewnością zachwyci twoich domowników i gości.
Ciasto Świąteczna Chmurka to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników wysublimowanych słodkości. Wypiek jest jednocześnie kruchy i bardzo delikatny - sekretem jest tu przepyszny krem waniliowy, który w zestawieniu z kruchym ciastem tworzy perfekcyjną całość, zaspokajającą gusta nawet najbardziej wymagających wielbicieli deserów.
Chociaż to ciasto nie należy do świątecznej klasyki, z pewnością będzie hitem zbliżającego się Bożego Narodzenia. Przepis nie jest trudny, a efekt zachwyca.
Ciasto:
- 650 g mąki pszennej,
- 400 g zimnego masła,
- 400 g cukru,
- 2 jajka,
- 150 ml zimnej wody,
- 3 łyżki wódki,
- 2 łyżki białego octu,
- 1 szczypta soli.
Krem:
- 7 żółtek,
- 1,2 l mleka,
- 400 g masła,
- 400 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Sposób wykonania:
W misce ubij jajka z solą i zimną wodą. Następnie dodaj ocet i wódkę. Odstaw.
W misie robota kuchennego umieść mąkę i pokrojone drobno masło. Miksuj do uzyskania konsystencji przypominającej ziarna grochu. Dodaj mieszankę jajeczną i miksuj dalej, aż ciasto zacznie się do siebie kleić.
Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj je ręcznie, tylko do połączenia. Masło w małych kawałeczkach może pozostać w masie – nie trzeba go rozprowadzać.
Podziel ciasto na 4 równe części, uformuj z nich kule i owiń je folią spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza.
Bierz po jednym placku i rozwałkuj go cienko na wymiary podobne do wymiarów formy 30x40 cm. W razie potrzeby podsypuj go mąką. Nakłuj ciasto widelcem w wielu miejscach i przełóż go na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw ciasto do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz je przez 5-7 minut, do lekkiego zrumienienia.
Spód wyjmij i połóż płasko na blacie. Formą o wymiarach 30x40 cm przytnij ciasto, a okruchy przełóż do miski i odstaw. Powtórz czynności dla pozostałych 3 warstw ciasta.
Przygotuj krem.
W garnku ubij żółtka z cukrem. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość trzepaczką, aż nie będzie grudek.
W innym rondlu podgrzej mleko, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Powoli wlewaj je do mieszanki żółtek, cały czas mocno ubijając.
Doprowadź mieszankę do wrzenia, cały czas mieszając, by nie przypaliła się do dna.
Dodaj ekstrakt waniliowy i masło. Mieszaj do rozpuszczenia. W przypadku pojawiania się grudek, możesz krem przetrzeć przez drobne sitko.
Przenieś krem do miski i przykryj go folią spożywczą, by dotykała jego powierzchni. Całkowicie ostudź.
Złóż ciasto.
Formę do pieczenia (wymiar 30x40 cm) wyłóż folią spożywczą, by wystawała za rant. Włóż jeden blat ciasta i przykryj go cienką warstwą kremu. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Pozostały krem połóż na wierzchu.
Odstawione wcześniej okruchy ciasta pokrusz jeszcze bardziej w dłoni. Posyp je na wierzchu i lekko dociśnij.
Wstaw ciasto Świąteczna Chmurka do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmij je z formy, pokrój i podawaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra
Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne
Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek