Reklama
Reklama

Nie potrzebujesz piekarnika. To ciasto z chrupiącą niespodzianką zawsze się udaje

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz wydawać pieniędzy na sklepowe batony ani piec skomplikowanych deserów, przygotuj szybkie ciasto do kawy. Spód robi się ze zmielonych herbatników i pokrywa delikatnym kremem śmietankowym. W przekąsce kryje się jeszcze pewna chrupiąca niespodzianka.

Co to za ciasto do kawy?

Ciasto do kawy musi być szybkie i proste w przygotowaniu - idealne, kiedy w natłoku innych obowiązków chcesz przygotować coś słodkiego - dla siebie lub niespodziewanych gości. Czekoladowy spód bez pieczenia i wyjątkowo aksamitna warstwa śmietanowa skrywają niespodziankę - chrupiące musli oraz rozpływające się w ustach biszkopty. Całość sprawdzi się o każdej porze roku i przy każdej okazji - tej mniej i bardziej formalnej. 

Przeczytaj też: Przepis na carbonarę przywiozłam z Włoch. Sos wychodzi kremowy i się nie warzy

Reklama

Ciasto do kawy - przepis

Składniki:

Spód: 

  • 200 g herbatników czekoladowych, 
  • 100 g masła. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 36%, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 150 g biszkoptów, 
  • 4 łyżki cukru pudru. 

Wierzch: 

  • 100 g ulubionego musli, 
  • kilka herbatników. 

Sposób wykonania:

Przygotuj spód. Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Herbatniki włóż do malaksera i zblenduj je na pył. Dodaj roztopione masło i wymieszaj wszystko dokładnie, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep dno uzyskaną masą. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Przygotuj krem. W dużej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywną pianę. W osobnej misce krótko zmiksuj serek mascarpone, by uzyskał lekkość i puszystość. Dodawaj po łyżce do ubitej śmietanki, mieszając szpatułką, tylko do połączenia składników. Biszkopty połam na mniejsze kawałki i wmieszaj je delikatnie do kremu. Wylej masę na schłodzony spód i wyrównaj. 

Wierzch ciasta posyp musli i połamanymi herbatnikami. Lekko dociśnij je do kremu. 

Ciasto do kawy wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upycham do słoików zamiast ogórków. Zupa wychodzi przednia, często dodaję też do mięsa

Najlepsze mielone w sosie. Nietypowy dodatek do mięsa sprawia, że są soczyste i aksamitne w smaku

Genialnie topi tłuszcz na brzuchu. Zrób i pij codziennie, oczyścisz też organizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze