Reklama
Reklama

Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa

Jesteś wielbicielem ciast z jabłkami, a na deser z chęcią wybierasz jabłkową struclę lub szarlotkę? Jeśli tak, koniecznie zrób roladę jabłkową z naszego przepisu. To połączenie delikatnego biszkoptu oraz jabłkowego nadzienia z wyraźną nutą cunamonu, zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na wszystkie rodzinne uroczystości.

Ciasto w postaci rolady można zrobić na wiele sposób. Biszkoptyowy placek można posmarować śmietankowym kremem, lub przełożyć ją masą makową z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. W tym artykule znajdziesz przepis na roladę jabłkową, która nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Zrób ją zamiast klasycznej szarlotki. 

Sprawdź także: Zamiast Cynamonek zrób Kardamonki. Drożdżowe bułeczki zaskakują smakiem

Przepis na roladę jabłkową 

Gotową roladę jabłkową możesz podać solo do kawy lub herbaty. Jeżeli jednak masz ochotę na deser na bogato, zaserwuj ją z dodatkiem lodów, najlepiej sprawdzą się te waniliowe, oraz domowej bitej śmietany. Niebo w gębie. 

Biszkopt: 

  • 4 jajka, 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 50 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie: 

  • 1 kg jabłek, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • 3 łyżki cukru brązowego, 
  • pół łyżeczki cynamonu. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić roladę jabłkową?

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zamieszaj delikatnie. 

Jajka umieść w wysokim naczyniu. Wsyp cukier puder i zacznij ubijać na wysokich obrotach na puszystą masę. Kiedy powiększy swoją objętość i zrobi się jasna, dodaj produkty sypkie. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać masy. 

Na blaszce do pieczenia rozłóż papier albo pergamin. Rozsmaruj masę biszkoptową na prostokąt. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-12 minut. Tuż po upieczeniu, odwróć ciasto, oderwij papier i złóż biszkopt w rulon, owijając go w ściereczkę. Powinien być jeszcze ciepły. 

Teraz przygotuj farsz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, a najlepiej zetrzyj ne na tarce. Włóż do garnka, skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier brązowy i cynamon. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj jabłka, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. 

Jeśli jabłka puszczą za dużo soku, zwiększ ogień na kilka minut, aby nadmiar płynu odparował, ale pozostaw farsz lekko wilgotny. Odstaw do wystygnięcia. 

Po godzinie, kiedy biszkopt ostygnie, rozwiń roladę. Rozłóż równomiernie farsz i zawiń ponownie, dość ciasno. Pozostaw w lodówce pod folią przez kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta