Zamiast Cynamonek zrób Kardamonki. Drożdżowe bułeczki zaskakują smakiem
Uwielbiasz drożdżowe wypieki z korzenną nutą, ale znudził ci się klasyczne cynamonki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kardamonki. To połączenie miękkiego ciasta drożdżowego z maślano-cukrowym nadzieniem ze szczyptą kardamonu. Polane kardamonowym lukrem są prawdziwą poezją smaku. Zrób je na wizytę gości, na pewno będą pytać o przepis.
Kardamonki to prawdziwa esencja szwedzkiej tradycji, która łączy w sobie delikatność ciasta drożdżowego i aromatyczny zapach kardamonu. Te miękkie, puszyste bułeczki, misternie splecione w "węzełki" zachwycą cię swoim bogatym, korzennym smakiem. Będą idealne do popołudniowej kawy, zimowej herbaty z korzennymi przyprawami, lub szklanki ciepłego mleka.
Sprawdź także: Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku
Gotowe Kardamonki możesz polać kardamonowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakować będą także, gdy posypiesz je
Ciasto: orzechami, np. migdałami, włoskimi, lub pekanami.
- 250 ml ciepłego mleka,
- 1 saszetka suchych drożdży instant (7 g),
- 70 g cukru trzcinowego,
- 400 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kardamonu,
- szczypta soli,
- 75 g masła w temperaturze pokojowej.
Nadzienie:
- 60 g masła,
- 65 g brązowego cukru trzcinowego (dark muscovado),
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kardamonu.
Wykończenie:
- 60 ml wody,
- 3 łyżki trzcinowego cukru,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka cukru białego,
- szczypta zmielonych nasion kardamonu.
W małej misce wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i pozostaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, resztę cukru, zmielony kardamon i sól. Powoli wlewaj odstawiony zaczyn do mącznej mieszanki i mieszaj łyżką. Na koniec dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę lub wlej je w rozpuszczonej wersji. Zacznij wyrabiać ciasto ręką lub użyj robota kuchennego ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Po ok. 5-7 minutach, gdy ciasto jest zwarte i elastyczne, uformuj z niego kulę, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie. W misie miksera utrzyj miękkie masło z ciemnym cukrem i zmielonymi nasionami kardamonu. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Powstałym nadzieniem kardamonowym posmaruj całą powierzchnię ciasta. Następnie złóż ciasto w kopertę, składając jedną część do środka, a następnie drugą część także do środka (drugie "skrzydło" ciasta powinno nachodzić na pierwsze). Odwróć całe ciasto (np. na wałku do ciasta) tak, aby złączenie było pod spodem. Ponownie rozwałkuj już złożone ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Ostrym nożem potnij ciasto na długie, równe paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwiń w spiralę, a spiralę w kształt ślimaka.
Przełóż kardamonki na blachę/blachy wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj drożdżówki ściereczką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Blaszkę z bułeczkami wstaw do pieca nagrzanego do 190°C i piecz ok. 15-20 minut.
Gdy słodkie bułki się pieką przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzej wodę, dodaj trzcinowy cukier i ekstrakt waniliowy. Gdy cukier się rozpuści, wyłącz palnik i odstaw syrop. Biały cukier wymieszaj ze zmielonym kardamonem. Upieczone kardamonki posmaruj syropem (najlepiej za pomocą pędzelka do ciasta) i posyp kardamonowym cukrem. Zrób to natychmiast po wyjęciu drożdżówek z pieca, gdy są jeszcze gorące. Kardamonki odstaw do pełnego wystygnięcia i delektuj się!
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nawet rosół tak nie rozgrzewa. Zupa jak jednogarnkowe danie, sprawdzi się na każdej imprezie
Robię to ciasto na andrzejki. Żadne inne tak szybko nie znika ze stołu
Przestałam kupować przyprawę do piernika. Robię sama, wychodzi 100 razy lepsza i jest zdrowsza