Reklama
Reklama

Nie wiesz, jaką sałatkę zrobić na imprezę? Ta brokułowa zawsze znika jako pierwsza

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym to hit, każdej rodzinnej imprezy. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna, a także świetnie komponuje się z innymi daniami, które pojawiają się na stole. Nie tylko dobrze smakuje, ale i jest zdrowa. W tej wersji brokuł smakuje doskonale i zajadają się nim nawet najmłodsi.

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym to świetna propozycja na rodzinne spotkania, imprezy w gronie znajomych, a nawet na szybki posiłek na lunch czy kolację. Idealnie ugotowane brokuły doskonale komponują się z chrupiącymi pestkami dyni, słonym boczkiem i wyrazistym, kremowym dressingiem czosnkowym. Co więcej, takie danie dostarcza sporo błonnika, witamin i minerałów. Jeśli chcesz, aby było bardziej dietetyczne, zamiast boczku możesz użyć chudej szynki z kurczaka, również będzie smakowało pysznie. 

Sprawdź także: Ta sałatka to naturalne wsparcie odporności. W jednej misce skrywa mnóstwo witamin

Reklama

Przepis na sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 duża główka brokułu, 
  • 100 g boczku wędzonego,  
  • 50 g żurawiny suszonej, 
  • 50 g pestek dyni, 
  • 100 g sera żółtego,  
  • ½ małej czerwonej cebuli.

Dressing: 

  • 130 g jogurtu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym?

Na suchej patelni usmaż pokrojony w plasterki boczek, aż będzie chrupiący. Odłóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie połam go w palcach na mniejsze kawałki. 

Umyj brokuł i podziel na bardzo małe różyczki. Pozostaw go w wersji surowej, ale jeśli wolisz delikatniejsze warzywo, możesz go sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i natychmiast zahartować w zimnej wodzie. Odcedź i ostudź. 

Ser żółty pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni podpraż pestki dyni. 

Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej. 

Przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj jogurt, przeciśnięty czosnek, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki były nim dobrze pokryte. 

Sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.

Źródła: terazgotuje.pl  

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki