Reklama
Reklama

Nie wiesz, jaką sałatkę zrobić na imprezę? Ta brokułowa zawsze znika jako pierwsza

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym to hit, każdej rodzinnej imprezy. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna, a także świetnie komponuje się z innymi daniami, które pojawiają się na stole. Nie tylko dobrze smakuje, ale i jest zdrowa. W tej wersji brokuł smakuje doskonale i zajadają się nim nawet najmłodsi.

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym to świetna propozycja na rodzinne spotkania, imprezy w gronie znajomych, a nawet na szybki posiłek na lunch czy kolację. Idealnie ugotowane brokuły doskonale komponują się z chrupiącymi pestkami dyni, słonym boczkiem i wyrazistym, kremowym dressingiem czosnkowym. Co więcej, takie danie dostarcza sporo błonnika, witamin i minerałów. Jeśli chcesz, aby było bardziej dietetyczne, zamiast boczku możesz użyć chudej szynki z kurczaka, również będzie smakowało pysznie. 

Sprawdź także: Ta sałatka to naturalne wsparcie odporności. W jednej misce skrywa mnóstwo witamin

Reklama

Przepis na sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 duża główka brokułu, 
  • 100 g boczku wędzonego,  
  • 50 g żurawiny suszonej, 
  • 50 g pestek dyni, 
  • 100 g sera żółtego,  
  • ½ małej czerwonej cebuli.

Dressing: 

  • 130 g jogurtu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym?

Na suchej patelni usmaż pokrojony w plasterki boczek, aż będzie chrupiący. Odłóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie połam go w palcach na mniejsze kawałki. 

Umyj brokuł i podziel na bardzo małe różyczki. Pozostaw go w wersji surowej, ale jeśli wolisz delikatniejsze warzywo, możesz go sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i natychmiast zahartować w zimnej wodzie. Odcedź i ostudź. 

Ser żółty pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni podpraż pestki dyni. 

Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej. 

Przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj jogurt, przeciśnięty czosnek, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki były nim dobrze pokryte. 

Sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.

Źródła: terazgotuje.pl  

Zobacz też:

Biszkopt z orzeźwiającym kremem cytrynowym zaserwuję gościom. Jest obłędny

Pięknie wyrasta, a jego aromat unosi się w całym domu. Chlebek jesienny do zupy i nie tylko

Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki