Nie wiesz, jaką sałatkę zrobić na imprezę? Ta brokułowa zawsze znika jako pierwsza
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym to hit, każdej rodzinnej imprezy. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna, a także świetnie komponuje się z innymi daniami, które pojawiają się na stole. Nie tylko dobrze smakuje, ale i jest zdrowa. W tej wersji brokuł smakuje doskonale i zajadają się nim nawet najmłodsi.
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym to świetna propozycja na rodzinne spotkania, imprezy w gronie znajomych, a nawet na szybki posiłek na lunch czy kolację. Idealnie ugotowane brokuły doskonale komponują się z chrupiącymi pestkami dyni, słonym boczkiem i wyrazistym, kremowym dressingiem czosnkowym. Co więcej, takie danie dostarcza sporo błonnika, witamin i minerałów. Jeśli chcesz, aby było bardziej dietetyczne, zamiast boczku możesz użyć chudej szynki z kurczaka, również będzie smakowało pysznie.
Sprawdź także: Ta sałatka to naturalne wsparcie odporności. W jednej misce skrywa mnóstwo witamin
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 duża główka brokułu,
- 100 g boczku wędzonego,
- 50 g żurawiny suszonej,
- 50 g pestek dyni,
- 100 g sera żółtego,
- ½ małej czerwonej cebuli.
Dressing:
- 130 g jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Na suchej patelni usmaż pokrojony w plasterki boczek, aż będzie chrupiący. Odłóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie połam go w palcach na mniejsze kawałki.
Umyj brokuł i podziel na bardzo małe różyczki. Pozostaw go w wersji surowej, ale jeśli wolisz delikatniejsze warzywo, możesz go sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i natychmiast zahartować w zimnej wodzie. Odcedź i ostudź.
Ser żółty pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni podpraż pestki dyni.
Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej.
Przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj jogurt, przeciśnięty czosnek, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki były nim dobrze pokryte.
Sałatkę z brokułem i sosem czosnkowym wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Biszkopt z orzeźwiającym kremem cytrynowym zaserwuję gościom. Jest obłędny
Pięknie wyrasta, a jego aromat unosi się w całym domu. Chlebek jesienny do zupy i nie tylko